Putin foreslår, at USA og Rusland sammen efterforsker valg-hack mod USA

Illustration: Bigstock
Der er nye cybersikkerheds-boller på suppen efter topmødet mellem Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki i går.

I løbet af topmødet i Helsinki foreslog den russiske præsident Putin, at en fælles amerikansk og russisk cybersikkerhedsgruppe efterforsker den række af cyberangreb, der efter sigende skulle have påvirket det seneste amerikanske valg.

Derudover skal gruppen fremadrettet efterforske it-sikekrhedssager, der påvirker de to stormagter.

For alle der tager USA’s cybersikkerhed seriøst, er det virkelig dårligt nyt, for uanset om det vitterligt bliver til noget eller ej, så er der tale om en markant afvigelse fra den sikkerhedspolitik, USA har ført gennem mange år. Det skriver Tech Crunch.

Blandt har USA udvist russiske advokater på baggrund af 'overbevisende' tegn på, at Rusland stod bag et hack mod USA's Demokratiske parti under valgkampen.

Og så sent som for få dage siden rejste USA tiltale mod 12 mulige, russiske spioner, der skulle have deltaget i ugerningen.

Læs også: Det Demokratiske Partis servere var sårbare, siger sikkerhedsekspert

Og nu lød følgende fra den russiske præsident Putin følgende til topmødet;

»Alt specifikt materiale (om hacket under det amerikanske valg, red.), hvis sådan noget skulle dukke op, er vi klar til at analysere sammen.

Vi kan for eksempel analysere det sammen i den fælles cybersikkerhedsgruppe, vi har diskuteret oprettelsen af under vores tidligere samtaler.«

Herefter understregede Putin, at ‘Rusland begunstiger fortsat samarbejde i anti-terrorisme og opretholdelse af cybersikkerheden’.

Det seneste eksempel på dette, lyder det fra Putin, er det nyligt afsluttede VM i fodbold.

Trump bekræftede efterfølgende, at han var med på ideen om ‘en uigennemtrængelig cybersikkerhedsenhed’. Men omfattende kritik fra begge amerikanske partier fik den amerikanske præsident til at moderere opbakningen til denne nye enhed en smule.

Læs også: 12 Russiske efterretningsagenter tiltalt for at hacke e-mails fra Demokraterne i USA

‘Den er kun hypotetisk’, lød det efterfølgende fra Trump.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Martin Sørensen

Sådan et samarbejde kan give god information til Rusland omkring hvordan USA arbejder med cybersikkerhed. Det kan de sikkert få meget værdifuld information ud af så deres næste angreb kan være meget mere effektivt og skjult. De blev jo taget med fingrene i kagedåsen denne gang, så det skal de jo ikke risikere igen. Tror næppe amerikanerne kan finde på et give dem adgang til ret meget, og så er det nok begrænset hvor meget et samarbejde kan bruges til noget andet end politisk snak.

 • 8
 • 1
#5 Klaus Elmquist Nielsen

Man kunne håbe at enhver der ved noget om cybersikkerhed inden for relevante amerikanske myndigheder kan fornemme de egenlige hensigter bag foreslaget og vil sørge for at det ikke bliver til noget. I den forbindelse vil det være interessant om en vis person vil forsøge at presse foreslaget igennem trods egne myndigheders advarsler. Ville ligne vedkommende givet aktuelt observeret interessevaretagelse.

 • 2
 • 0
#8 El Barsko

Jah, for mig, er det ikke utænkeligt, at de Russiske spioner, der er anholdt i USA, havde fundet ud af, at det er Trump selv, der har fiflet med valget, til egen fordel. Så Trump kunne jo ikke så godt, ansigt til ansigt med Putin, påstå, at det var Russerne der havde gjort noget forkert. Det har jo gennem tiderne altid været Rusland der skulle være den onde fjende, som grundlag for den våbenproduktion, som millioner af amerikanere lever af. Hvorfor er det så svært, for amerikanerne, at finde noget andet, at leve af? El Barsko

 • 1
 • 5
#9 Magnus Jørgensen

USA's kollaps er betagende. Men vi må jo være opmærksomme på at de kan rive Europa med i faldet. Så det er med en smule anger at jeg spiser mine popcorn.

Faktum er at der ikke er en rets instans over USA og Rusland, der ville kunne afgørre, hvem der er skyldig. USA's anklager imod de russiske agenter er blot det.... Anklager. Indtil videre har vi heller ikke set ret mange beviser fra USA.

Hvis jeg skal komme med min personlige mening om emnet, så er det hele en hævn for USA's indblanding i Ukraine. Indtil videre har Rusland desværre vundet: Det har fået Krim tilbage, Trump er blevet valgt som præsident og EU er blevet rystet i dets vold med Brexit. Jeg kan personligt se mange stier fra den valgte gang, der fører til mere konflikt. Putin er den største trussel imod os. EU og Kina er efter min mening de eneste der kan stoppe ham.

Jeg håber personligt at: - EU og UK kan blive enige om et komprimis der gør at Brexit ikke bliver effektureret. - Trump bliver en lame duck indtil næste valg. - EU tager sig sammen og laver en ordentlig føderal stat, som hele Europa kan være med på.

 • 5
 • 2
#10 Magnus Jørgensen

Men hvis jeg skal være realistisk så er der også muligheden for at: - Trump i sin vrede får revet USA fra hinanden. - USA oplever et økonomisk kollaps - EU bliver revet med - Brexit bliver effektueret - En stærk mand af den venstre orienterede type tager over efter Trump - Kina køber en stor del af USA's flåde inklusiv retten til teknologien mod at efter give gæld - EU bliver splittet af Interesser fra Rusland, Indien, Kina og resterne af USA. - Det hele blandet med cyber krig og konventionel krig i skille linierne.

Så ja... Det hele kan komme til at gå ud over os her i Europa.

 • 1
 • 2
#11 David Konrad

Endnu mere realistisk lander der i overmorgen et kæmpe moderskib foran Det Hvide Hus, fyldt med rundhovede snegle som ønsker at købe alt vores skrald og affald.

Men jeg forstår dig godt. Man kan blive revet helt med af de medier der for lang tid siden har opgivet idealet om tilstræbt objektiv faktaformidling.

Det eneste realistiske du nævner er at "Brexit bliver effektueret", for det vil ske. Resten er dommedagstænkning.

 • 1
 • 1
#13 Jakob Damkjær

Kun anklager er vel lidt hvad man vil kalde en underdrivelse...

Det er anklageskrifter der er gået igennem en stor jury... dvs en stor jury har set anklagerens bevismateriale og afgjort at det var tilstrækkeligt til at løfte byrden for at gå videre til en retssag...

Så at sige at det er umuligt at vide hvad der er hvad vil være anarkistisk extremisme og de fleste her har vel en eller anden minimal tiltro til de grundlæggende principper om retsstaten.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere