Pulje på 117 millioner skal bringe maskinlæring og big data ud til alle

Danske virksomheder og myndigheder skal blive bedre til at udnytte data til at træffe beslutninger. Det skal et nyt samarbejde og en stor pose penge hjælpe med.

Det skal være lettere for virksomheder og myndigheder at benytte sig af analyseværktøjer baseret på machine learning og big data til at træffe mere kvalificerede beslutninger. Et nyt samarbejde mellem tre universiteter, flere myndigheder og en række it-firmaer skal hjælpe med at finde løsninger, der kan genbruges.

Samarbejdet, som ledes af Alexandra Instituttet, har fået 45 millioner kroner fra Innovationsfonden, som forventer at det samlede budget for Danish Center for Big Data Analytics Driven Innnovation vil ligge på 117 millioner kroner.

»Der har været meget fokus på, at Danmark skal være foregangsland på it, men nu skal vi også lære at bruge det,« siger professor Lars Kai Hansen fra DTU, som er ét af de universiteter, der er med i samarbejdet, til Version2.

Læs også: Læger afviser machine learning til bedre diagnosticering

En række projekter skal se på mulighederne inden for tre udvalgte områder: Fødevareindustrien, it-baseret læring og offentlige data. Projekterne vil involvere partnere fra it-branchen som eksempelvis Systematic, der udvikler software til brug på de nye supersygehuse.

Her vil avancerede analyseværktøjer måske kunne hjælpe med at forbedre patientstrømmene, så patienterne altså bliver behandlet mere effektivt i forhold til de tilgængelige ressourcer.

Nu skal machine learning ud over rampen

Værktøjerne kan omfatte indsamling og strukturering af datakilder til analyse, altså big data, men det vil også omfatte teknikker til visualisering af data og teknikker som machine learning til analyse.

»Machine learning er modent, så nu skal vi få det ud over rampen. Machine learning bliver tit hypet, når Google for eksempel siger, at de lever af maskinlæring. Men nu skal det altså ud til de rigtige brugere. Det handler rigtigt meget om forretninger, men det handler også om at gøre det offentlige bedre,« siger Lars Kai Hansen.

Læs også: Machine learning sparer tre ud af fire call center-medarbejdere væk hos britisk madpusher

Der vil være en række cases, der i første omgang skal løses. Dernæst er tanken, at løsningerne kan genbruges andre steder inden for samme område, så eksempelvis en case om at lave individuelle læringsplaner til folkeskoleelever ud fra data fra it-baseret læring, kunne bruges tilsvarende på gymnasieniveau.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Gordon Flemming

Det er jo ikke andet et offentligt beskæftigelsesprojekt, for offentligt ansatte, til den nette sum af 117 millioner.

Staten kunne jo bare lukke op for data-godteposen, så tror jeg nok vi selv kunne finde ud af at hente data og bearbejde det.

 • 4
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad lægger man ind af forudsætninger i disse systemer, når man vil lære maskinen at træffe de bedste beslutninger?

Hvor vi de seneste mange år har skullet kæmpe imod "nødvendighedens politik", som om denne har været givet direkte fra Gud, uberørt af menneskehånd, så skal vi åbenbart nu til ustandseligt at kæmpe imod "Watson siger"!

Vorherre bevares....

 • 2
 • 0
Gordon Flemming

Silas,

Godt forsøgt, men..

Alexandra instituttet der leder projektet er en privat virksomhed, men godt forsøgt.

Det er stadig en offentlig virksomhed, ligesom så mange andre "private" virksomheder med statslige interesser.

Projektet handler netop om at private såvel som offentlige har brug for hjælp.

Hvis de virkelig har brug for hjælp, så kunne de jo bare hyre en rigtig PRIVAT it-konsulent. Jeg melder mig gerne. Ingen grund til at lave en offentlig støttet læsegruppe.

 • 0
 • 1
Finn Aarup Nielsen

Det er stadig en offentlig virksomhed, ligesom så mange andre "private" virksomheder med statslige interesser.

Fra Innovationsfonden:

"Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet samt virksomhederne Systematic, Visma, BusinessMinds og Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Region Midtjylland under projektledelse af Alexandra Instituttet."

http://innovationsfonden.dk/da/case/offentligt-privat-samfundspartnerska...

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Nu er man så gået i gang med at bearbejde lægerne for at få dem til at indse, at Watson er vejen frem:
http://ugeskriftet.dk/nyhed/apps-letter-laegernes-arbejde-men-kan-ogsaa-...

"Både folketingspolitikere og regionerne har udtrykt interesse for Watson ifølge Anders Quitzau, som ikke vil nævne navne."

Ja, det gælder sandeligt om at få sat toget på skinner, inden irriterende kritikere kan nå at få fingre i de pågældende politikere for at hjælpe dem med at bevare deres kritiske sans - både mht. Watsons utrolige, "objektive" helbredende evner, og mht. de bekymringer omkring persondata og privatliv/datasikkerhed, som enhver, der har fulgt lidt med i det offentliges omgang med den slags, hurtigt kan få øje på, hvis Watson skal fodres med vore data - og derved velsagtens er tiltænkt den globale sundhedsdatasky til gavn og glæde for medicinalindustrien verden over?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere