Psykiater: Sundhedsplatformen gør vores arbejdsdag mere ineffektiv
Sundhedsplatformens opbygning med afkrydsningsskemaer, og beslutningen om, at psykiaterne selv skal skrive deres lange journalnotater, betyder længere tid per patient, og det betyder igen, at antallet af psykiatriske patienter hober sig op med risiko for, at de ikke bliver behandlet i tide.
Det fortæller psykiater og formand for Overlægerådet i Region Hovedstadens Psykiatri Gitte Ahle ifølge en artikel på Ugeskriftet.dk.
»Vi kan ikke behandle lige som mange patienter som tidligere, og det betyder, at de kan gøre skade på sig selv eller ikke får den behandling de skal have. Nogle psykiatere vurderer, at de bruger dobbelt så lang tid per patient som tidligere, og det gør dem frustrerede,« siger hun til Ugeskriftet.dk.
Problemet med faldende aktivitet har været forudset.
Version2 har nemlig tidligere citeret en professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, for en advarsel netop om, at Sundhedsplatformen kan sænke produktiviteten på hospitalerne - samtidig med at man fra centralt hold fra år 1 forventer øget effektivitet:
Men også kvaliteten af arbejdet er under pres, anfører Gitte Ahle.
»Vi er nødt til at beskrive meget detaljeret patientens psykopatalogi, men det kan vi ikke længere med Sundhedsplatformen. Dermed er hele vores fag i risiko, fordi notaterne bliver kortere og dårligere og i yderste konsekvens kan bringe patientsikkerheden i fare,« siger Gitte Ahle.
Fejlmedicinering
En anden utryghed blandt psykiaterne er Sundhedsplatformens problemer med at interagere med Fælles Medicinkort, FMK. En psykiater fortalte på et møde mandag mellem psykiaterne og ledelsen i Region Hovedstaden, at en patient havde fået dobbeltdosis med det antipsykotiske medicin Leponex en hel weekend på grund af en fejl i Sundhedsplatformen.
»Og medicinfejl er ikke noget særsyn. Jeg havde selv vagt forleden, og ordinerede medicin til en patient, der blev indlagt. Men medicinen forsvandt i systemet, da patienten kom ned til stuen, og i stedet fremgik det af systemet, at jeg havde ordineret medicinen dagen før. Altså før jeg havde mødt patienten. Den slags gør os utrygge,« siger Gitte Ahle.
På mødet med regionens ledelse efterlyste psykiaterne, at sekretærerne i højere grad skal hjælpe dem med journalarbejdet.
Men selve mødet og psykiaternes bekymreringer bringer ikke de store ændringer med sig, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling, der også var med til mødet med psykiaterne.
»Sundhedsplatformen handler grundlæggende om en kulturændring og en stor omlægning af arbejdsgangene hos psykiaterne lige som hos lægerne i somatikken. Psykiaterne har været vant til at skrive lange notater, og vi beder dem nu om at gøre det kortere og mere præcis. For journalerne kan også blive for lange og for detaljerede. Så kan det godt være, at selve skriveprocessen tager lidt længere tid, når psykiaterne har snakket med patienten, men til gengæld er der andre processer som stuegang og opfølgning, som bliver kortere. Jeg ved godt, at psykiatrien er et specielt speciale, men der er også somatiske specialer, der er vant til at mange detaljer i deres samtaler og beskrivelsen af patienten. Og vi holder altså fast i, at vi ser ens på specialerne og laver dermed ikke særreglerne for enkelte specialer,« siger Svend Hartling.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.