PSRM er færdigudviklet, men Rigsrevisionen advarer om nye fejl

Illustration: Skatteministeriet
Ministeren åbner for at forlænge forældelsesfristen for den offentlige gæld - igen.

Det nye inddrivelsessystem PSRM, der skal afløse det skandaleombruste EFI, er færdigudviklet. Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i et udkast til en ny rapport fra Rigsrevisionen.

Ifølge avisen er tonen i Rigsrevisionens rapport kun blevet mere bekymret siden august, hvor Rigsrevisionen vurderede oprydningsopgaven i det gamle inddrivelsessystem EFI til at være langt større end tidligere anslået.

Læs også: Nye gældstab truer: EFI-afløser er forsinket i to år og lever ikke op til en række krav

I den nye rapport går bekymringen ifølge Berlingske også på det nye system og den fremtidige inddrivelse. Der er stadig fejl, lyder meldingen, og der vil komme flere nye fejl til.

Alligevel siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Berlingske:

»Så i 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet.«

Det kræver bare, at de såkaldte fordringshavere - kommuner, forsyningsselskaber og andre - får tilpasset deres egne it-systemer og kobler sig på PSRM først.

Men det er ikke alle fordringshavere, der når det i 2019. Det fortalte Thomas Monefeldt, fagdirektør for forretningsudvikling i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, til Version2 i januar.

Læs også: Skats it-styrelse om ny EFI: »Vi har en god mavefornemmelse«

Rigsrevisionens bekymringer er i tråd med it-professor Søren Lauesens tanker om det storstilede it-projekt. Han beskæftiger sig bl.a. med store it-projekter, kravspecificering og user stories, og han gennemgik i januar en række dokumenter om projektet for Version2.

Søren Lauesen er nervøs for, at den omfattende opgave med de mange it-systemer, der skal tilpasses PSRM, kan være dømt til at mislykkes.
Han frygter, at den yderste konveksens for PSRM kan blive, »at det endnu en gang går i fisk«.

Læs også: Professor i it-projekter tvivler på succes med EFI-afløser: »Det er for indviklet«

Han tror nemlig ikke på, at de nye datakrav og forenklingerne i lovgivningen, der er vedtaget for at sikre et lovligt og gnidningsfrit inddrivelsessystem, kan sikre netop det.

»Det er for indviklet. Der er ikke sket nogen radikale forbedringer siden EFI. Reglerne er næsten lige så indviklede, selvom der er kommet et par lempelser, men ellers er det samme kompleksitetsgrad,« sagde han i et interview med Version2.

Læs også: Frustration over Skats EFI-afløser vokser i kommunerne: »Vi føler os magtesløse«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erkender overfor Berlingske, at der er en risiko for, at PSRM ikke kan nå at inddrive den inddrivelige del af den offentlige gæld på 116 milliarder kroner, inden gælden bliver forældet i 2021.

Han åbner derfor for muligheden for at forlænge forældelsesfristen, hvis det bliver nødvendigt - igen.

Læs også: Forstå projektet: 120 it-systemer skal få 4,4 mia. kroner sikkert hjem i kommunekasserne

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads Nielsen

PSRM står for Public Sector Revenue Management og er et Oracl system... så jeg går ud fra det handler om at det er "sat op" og så er der nok kodet et par måder at indsende/taste data til systemet...

Men når det nu endeligt er færdigt, så er der lige en periode hvor "Skat" skal kontakt fordringshaverne og gennegå en onboarding process, som skal afklare hvordan de vil benytte systemet og hvor meget udvikling det vil kræve og der er stadig et par måneder til de når til min kundes område.

Problemet så at de allerede har lukket det gamle system ned, inde de har været forbi den kunde jeg (måske) skal lave integration for... så nu skal de melde ind via krypterede mails.

 • 2
 • 0
#2 Per Larsen

Er et stort ord at bruge om IT SW. Specielt af denne størrelse, som er specialudviklet. Det hedder "... når det tages i drift" -- på godt og ondt. Det system bliver aldrig færdigudviklet. Alene det forhold at vores lovgivning konstant ændres, bevirker en fortsat ændringsprocess af det i drift satte værktøj.

Mvh.

 • 3
 • 0
#3 Knud Larsen

Virkeligheden viser, at den er helt gal Gældsstyrelsen bidrager kun til at øge forvirringen og retsstaten er helt underdrejet med den form for adfærd, der udvises i Gældstyrelsen. Styerlsen udsender vilde krav uden relevans i afgørelser fra Skattestyrelsen. Når borgeren beder styrelsen oplyse, hvor De har de krav fra, bliver borgeren afvist med et nonsens svar. Det er selvtægt og retsstridigt. Borgerne har krav på, at der styrelsen foretager sig kan dokumenteres, og derfra kan afvises. Med et nonsens svar kan borgeren ikke afvise kravet på regulær vis og iøvrigt et det omvendt bevisbyrde. Endvidere har Styrelsen ikke opfyldt loven med henvisning til anke- vejen. se mere å dette makværk: http://skat-uret.dk/nyheder/2014-efi-skattekonto-it-system.aspx

 • 0
 • 1
#4 Knud Larsen

Gældsstyrelsen er faktisk ligeglad med om retsgrundlaget er i orden. Det betyder at en påstået skyldner selv skal i clinch med 120 mulige påståede gældsudskrivende systemer/organisationer. Det kan vist ikke blive mere Kafkask. Gældsstyrelsen bruger et standard svar, når man udbeder sig dokumentation: "Gældsstyrelsens inddriver gæld for andre offentlige myndigheder (fordringshaver), herunder SKAT, kommuner, politiet mfl. Dette sker efter Bekendtgørelse om lov om inddrivelse af gæld til det offentlige. I denne lov anvises, at dem man skylder pengene skal rykke for kravet med oplysning om at gælden vil blive sendt til Gældsstyrelsen. Dem man skylder penge er ansvarlig for dokumentation og specifikation af fordringens opståen, eksistens og størrelse. Fra måneden efter modtagelse af kravet hos Gældsstyrelsen vil der tilskrives inddrivelsesrenter. Alt dette betyder at hvis du mener at fordringer på vores opgørelse er ikke fyldestgørende eller korrekte, så skal du tage kontakt til dem, man den Fordringshaver der står anført ud for gælden på Gældsstyrelsens opgørelse. Opmærksomheden henledes på ændring af Forældelsesloven 18/11-2015 NB: Der er noteret på sagen at der er behandling af aktindsigt i gang og du kan afvente dette. Venlig hilsen Susanne Sørensen Gældsstyrelsen 70157304"

Når man slår op i Skat får man følgende svar: "Restskat for tidl. år> Restskat for 2016: 'Du har ikke restskat for 2016 til betaling'" Det stemmer jo dårligt med at Gældsstyrelsen kræver kr 100.000 og hvem skal man så stole på? En grov retsusikkerhed med 7 styrelser og 120 opkrævere. http://skat-uret.dk/nyheder/2014-efi-skattekonto-it-system.aspx

 • 0
 • 1
#5 Knud Larsen

Hvad skal vi tro på? Det er noget rod. Hvem af de 7 styrelser udsender bindende afgørelser i forhold til Skatteborgeren? Skal borgeren selv lede blandt 120 offentlige service opkrævere? PSRM (= Public Service Revenue Management) er et misvisende ord, fordi det rettelige er et debitor bogholderi uden baggrund i et reelt bogholderi. Det fremgår af Gældsstyrelsens undskyldning se andetsteds. Dernæst når der sker fejl, og dem er er der mange af fra skattestyrelsen, mefører det fejl i Grundkontoen. Men denne grundkonto udsendes aldrig til borgeren, så han kan ikke kontrollere og opdage fejlene i tide. De er også meget vanskelige at læse. F.eks. kommer ikke alle betalinger med i grundkontoen. Når du indbetaler frivillig restskat tages den over selve slutopgørelsen, og det må jo betyde, at det er det eneste juridisk bindende dokument mellem borger og Skat. Så når Skat optræder via Gældsstyrelsen må de have fuld bevisbyrde ellers er det omvendt bevisbyrde, som Skat jævnligt forsøger at føre over på borgeren. Alt dette har i øvrigt direkte indvirkning på de mange morarenter, der så aldrig blive rettet op hvis ikke alt kører over ét debitor bogholderi. Det er et dokumenteret faktum

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere