Prosa til 40 CSC-indere: Velkommen til Danmark, skruebrækkere!

En velkomstkomite med breve, bannere og flyveblade er noget af det første, 40 indere vil møde på deres første arbejdsdag hos CSC Danmark

I dag er officielt første arbejdsdag for 40 indere, som CSC i forlængelse af den verserende konflikt med fagforeningen Prosa har hentet til landet. Prosa er overbevist om, at de skal udføre strejkeramt arbejde, og derfor er der i dagens anledning arrangeret en større velkomstkomite.

Læs også: Fagforbund raser: CSC hyrer 40 indere under lockout

»Vi har både fået lavet bannere og fået flotte nye Prosa-veste i lysende gule farver, så vi håber der møder mange op,« siger Bjarke Friborg fra Prosa til Version2.

Prosa har også udarbejdet et brev på både dansk og engelsk, der forklarer fagforeningens holdning til, at inderne nu kommer til landet.

»Du skal vide, at den slags arbejde, du er sat til, betragtes som konfliktramt arbejde og at dem, der udfører det kaldes 'skruebrækkere',« skriver Prosa blandt andet i brevet til deres nye kolleger.

»Vi har jo en del indiske kollegaer i forvejen og kender deres situation. De ser det jo som en kæmpe mulighed at få lov at komme til Danmark. Med brevet prøver vi at møde dem som it-folk til it-folk. Hvis vi kan komme ind til dem som personer, er det godt,« siger Bjarke Friborg.

Brevet er stilet ?til vores gæstende kollega?, men budskabet er ikke til at tage fejl af:

»Desværre er du blevet bragt i en situation, hvor du i øjeblikket er ved at tage arbejdet fra en af vores kollegaer. Det er selvfølgelig ikke populært. På alle andre tidspunkter ville vi have bedt dig velkommen, men du må forstå, at i den situation, vi er i lige nu, har du valgt vores modpart side i konflikten,« lyder der fra Prosa, der dog slutter brevet af med følgende opfordring:

»Meld dig ind i en faglig organisation i Danmark (gerne PROSA). Så har du din fulde ret til at sige nej tak til konfliktramt arbejde.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

…hvis de tror at det vil være i de tilrejsende inderes interesse at sige nej til “konfiktramt” arbejde.

Næh, PROSA meler bare deres egen kage. Hvis de vinder deres kamp, hvad betyder det så for dem at vores indiske kolleger sendes hjem til arbejdsløshed?

Det illustrerer jo meget godt det underliggende problem i den her konflikt. Hvis vi i Danmark ikke er villige til at påtage os arbejdet til en konkurrencedygtig pris, så er der millioner af folk fra andre lande med tilsvarende kvalifikationer der gerne vil træde til, og rigide overenskomster er ikke løsningen.

 • 0
 • 0
#3 Mikkel Høgh

Med de synspunkter skal vi vel sende alle danske arbejdspladser ud af landet - lønniveauet er alligevel så højt i Danmark, at det er billigere at få jobbet udført i Baltikum, Polen eller Østen.

Hvis det så bare var lønniveauet alene…

Og mht. det egentlige emne her – hvordan forholder du dig til at PROSA mobber indiske indvandrere for at fremme deres egen lønkamp?

 • 0
 • 0
#4 Leif Nielsen

Nej - det er ikke lønniveauet alene - det er også en frafaldelse af regler om overtidshonorering: "Der skal ikke betales for overtid medmindre der er arbejdet over 45 timer/uge i gennemsnit over en 8 ugers periode"

Så er der en tryghedsaftale, som PROSA og de øvrige foreninger er kommet med et - ifølge CSC interessant - udspil til at ændre. Hvor var forligsviljen hos CSC før foreningerne kom med et udspil.

Og så er der ønsket om, at medarbejderne ansættes på individuel kontrakt. En ren "Divide and Conquer" politik.

Og så er det jo oget eklatant vrøvl at påstå, at PROSA mobber indvandrere. De er for det første ikke indvandrere, men til opgaven importeret arbejdskraft. For det andet har CSC vel formentlig stadig en sag kørende om underbetalte indere, som arbejdede i Danmark. Og for det tredje er blokade vel en del af den danske model, så alt i alt synes jeg at PROSAs tiltag er helt i orden. Inderne fik jo faktisk et tilbud om medlemskab af PROSA, så de juridisk korrekt kunne afslå at påtage sig lovligt strejkeramt arbejde

 • 0
 • 0
#5 Bjarke Friborg

Til Mikkel: PROSA mobber ikke indvandrere. Tværtimod er vi meget opmærksomme på at nå ud til alle it-folk, uanset hvor de kommer fra. F.eks. har vi de sidste to år optrappet antallet af arrangementer og aktiviteter på engelsk og har netop oprettet et internationalt udvalg bestående af udenlandske it-folk - heraf flere fra Indien.

I CSC-sagen er det ikke anderledes. I brevet til inderne understreger vi, at vi ikke har noget som helst mod dem som indere eller personer i øvrigt. Tværtimod fortæller vi dem, at de bliver misbrugt af CSC-ledelsen. Der er også flere indiske medlemmer, som har været med til at forberede aktionen.

Mvh. Bjarke, ansat i PROSA og bl.a. ansvarlig for organisering af udenlandsk it-arbejdskraft

 • 0
 • 0
#7 Leif Nielsen

der er pinligt - Claus?

Hvori ligger det asociale: Er det at PROSA ikke har noget mod folk af anden etnisk oprindelse - det er måske asocialt i forhold til DF.

Er det asocialt at fortælle dem, at de ansatte på CSC måske ikke er specielt motiverede til at overdrage opgaver til dem.

Jeg går ud fra, at din kommentar er en aprilsnar

 • 0
 • 0
#8 Morten Wulff

Det er jo interessant at høre PROSA's modstandere i denne debat. Uanset hvad PROSA foretager sig, så opfattes det som mobning, trusler eller bare asocialt.

Måske Mikkel Høgh med flere kunne komme med et par forslag til hvordan PROSA istedet kunne varetage sine medlemmers interesser (på en måde der gør at vi ikke importerer indiske løn- og arbejdsvilkår her til DK).

 • 0
 • 0
#9 Lars Hansen

Uden fagforeninger ville vi alle arbejde fra 8-20 til en slaveløn, uden pension og med konstant fare for at blive fyret efter bossernes velbefindende.

Det er nu mange årtier siden, at den kamp blev kæmpet, og det har ikke været usædvanligt, at den har været væbnet både fra arbejdsgiver- og tagers vinkel af. Det var en kamp der for alvor blev udkæmpet førend der var noget der hed IT.

Derfor ligger det os, specielt i IT branchen, utroligt fjernt at tænke i de baner. Hvorfor siger jeg "specielt i IT branchen"? Jo, fordi jeg mener klart, at IT folk anser sig selv som højere stående end de andre arbejderklasser man har lært om i historiebøgerne. Det er ikke nogen man sådan lige identificerer sig med, selvom realiteten er, at vi er samlebåndsarbejdere, der blot piller ved et andet produkt - og det er uanset om man arbejder med drift, udvikling, management eller whatever. Vi er arbejderne og bunden af fødekæden, uanset om vi tjener det dobbelte i forhold til enkelte andre grupperinger på arbejdsmarkedet.

Så skelsættende er det slet ikke.

Nu indhenter realiteterne os efterhånden, og en manglende solidaritet er klar og tydelig.

Jeg mener ikke, at løsningen er, at vi skal have lønningerne ned, at vi skal have dårligere vilkår og alt ialt stilles på linie med de lande vi langsomt bliver udkonkurreret af. Fordi, vi vil aldrig kunne konkurrere med dem, medmindre vi får ligeså ringe arbejdsvilkår som dem.

Kina udkonkurrerer os, ja godt. Men ville jeg have lyst til at være kineser? Fanme nej.

Vi er hverken bedre uddannede eller mere intelligente end dem i det lange løb. Så det mener jeg heller ikke, vi skal konkurrere på.

I stedet for, bør vi begynde at overveje hvorvidt vi vil købe vores varer og ydelser fra lande af hvor basale menneskerettigheder bliver underkendt til fordel for at fåtallet kan få milliarder ind på bank kontoen.

Det er i mine øjne det springende punkt, selvom det falder fuldstændig udenfor den nuværende debat, at tænke i de rammer.

Der er jo ingen danske it folk der kan og vil arbejde for 2000-3000,- /md, 50 timer om ugen. Uanset hvor meget vi justerer vores lønninger vil alene huslejeudgifter i Danmark være udslagsgivende.

Så, løsningen er ikke at tilpasse vores arbejdsmarkede til parametrer vi umuligt kan konkurrere på. Det er jo skruen uden ende.

Og, selvom min løsning, med import embargo, fair trade osv. måske heller ikke klinger som løsningen i andres ører, så mangler jeg stadig at se et bedre forslag som jeg kan tro på holder.

Indtil videre vil jeg opfordre folk til solidaritet med Prosa medlemmerne. Fordi, hvis CSC er utilfredse med deres ansættelseskontrakter, så må de sgu bare opsige dem og derved bide i det sure æble.

Det er trods alt dem selv der har sagt god for de aftaler de har indgået, og hvis Prosa folkene ikke vil opsiges, kan de jo bare give sig. Pure and simple.

Arbejdsmarkedet skriger jo på højtuddannet arbejdskrat, og med lønninger over 70.000/md er de jo nok ikke helt tabt bag en vogn, uanset hvad.

 • Lars
 • 0
 • 0
#10 John Galt

"Så, løsningen er ikke at tilpasse vores arbejdsmarkede til parametrer vi umuligt kan konkurrere på. Det er jo skruen uden ende."

Så i stedet skal vi altså byde virkeligheden trods og insistere på "bedre" vilkår end markedet øjensynligt kan bære? Meget ideologisk. Meget dumt. Meget verdensfjernt. Og meget dansk.

Ligesom kinesere og indere bevæger sig op af stigen tror jeg at vi må forberede os på at bevæge os ned af stigen. Tiden må så vise hvor vi på stigen vi mødes.

Omkostninger skal ned. Produktiviteten skal op.Det bliver vi hverken mere kinesiske eller indiske af. Kun mere konkurrencedygtige. Og al den stund vi fejler i at møde disse krav vil virkeligheden møde dem for os. Vores købekraft vil falde og huslejer, lønninger og andre lokale danske forhold vil derigennem justere sig til de kinesiske og indiske ditto.

En løn på 70000/md. vil ikke batte meget når rejsen går ud af landet eller der skal købes importvarer. Hvor ville jeg ønske at både fagforeninger, politikere og den alm. dansker snart ville fatte at man kan ikke stille den slags ultimative krav til virkeligheden som Prosa indirekte gør.

 • 0
 • 0
#12 Leif Nielsen

Hvor ville jeg ønske at både fagforeninger, politikere og den alm. dansker snart ville fatte at man kan ikke stille den slags ultimative krav til virkeligheden som Prosa indirekte gør

Hvilke ultimative krav er det lige PROSA har stillet. Mig bekendt har PROSA allerede inden konflikten startede foreslået et kompromis, som ville betyde en lønnedgang på 5-8%. I sidste uge fremlagde de et forslag - i samarbejde med de øvrige foreninger på CSC - til en ny og økonomisk mindre tung tryghedsaftale.

Så - JOHN helt GALT på den. Forhold dig venligst til virkeligheden Den enete part, der foreløbig har stillet ultimative krav er vist CSC

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere