Prosa: Offentlig it-outsourcing er økonomisk selvmål

It-outsourcing er som at tisse i bukserne. Først føles det rart, når man sparer nogle håndører. Men outsourcing koster både understøttelse til danske ledige it-folk samt tabte skatteindtægter, og det kan godt give en klam, kold fornemmelse, mener flere it-fagforeninger.

It-fagforeningen Prosas næstformand Hanne Lykke Jespersen mener, at det offentlige Danmarks outsourcing af it-job til især Indien er hul i hovedet. For selv om man sparer nogle penge i første omgang, bliver regningen for staten dobbelt så dyr i længden.

»Det offentlige får måske løst it-opgaven en lille smule billigere, men så kommer man jo til at betale understøttelse i stedet for, og man får heller ikke skattekroner ind, så set for samfundet er det ikke en ret god forretning,« udtaler Hanne Lykke Jespersen til DR Nyheder.

Også HK SamDatas formand ryster på hovedet af det offentlige Danmarks store outsourcing.

»Vi oplever, at arbejdspladserne flytter fra det offentlige område til det private område og efterfølgende bliver flyttet ud til f.eks. Indien eller Kina,« udtaler Pia Brade formand for Samdata til DR Nyheder.

KMD’s tillidsmand Carsten Bruse Andersen mener, at der er en klar sammenhæng mellem mange danske afskedigelser i it-branchen, som er sket for nyligt, og udflytning af opgaver til KMD's afdeling i Indien.

»Vi oplever, at man fyrer gode medarbejdere i Danmark og sender opgaverne til indere, der kun skal have en tredjedel i løn,« udtaler Carsten Bruse Andersen til DR Nyheder.

KMD løser it-opgaver for alle landets kommuner, og Carsten Bruse Andersen opfordrer kommunerne til at sikre de danske arbejdspladser.

Danske kommuner poster penge i Indien

Både staten, regionerne, kommunerne og mange ministerier og styrelser sender i stort omfang videntunge arbejdspladser til lande som Indien, hvor lønningerne ligger væsentligt under lønningerne i Danmark.

CSC løser for eksempel it-opgaver for en lang række offentlige selskaber og styrelser, men en stor del af arbejdet udføres i Indien. Det gælder bl.a. it-kontrakter, som CSC har indgået med Kulturministeriet, Miljøministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Københavns Kommune og Finanstilsynet, skriver DR Nyheder. CSCs nordiske direktør har dog ikke de store samvittighedskvaler.

»CSC Danmark er en del af en global arbejdsdeling, og det er helt naturligt for os at bruge arbejdskraft fra andre lande, herunder Indien, hvor det giver mening,« udtaler CSCs nordiske direktør, Carsten Lind til DR Nyheder.

KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, mener dog omvendt, at det er hensynet til konkurrencen, der får KMD til at lægge arbejdsopgaver i Indien. Han understreger dog, at de danske kommuner altid bliver gjort opmærksomme på, når en del at opgaven udføres i Indien.

»Hvis vi skal fastholde vores kontrakter, vores konkurrencedygtighed og på den måde i virkeligheden også vores danske jobs, så skal vi bruge indiske ressourcer, hvor det giver god mening,« udtaler Lars Monrad-Gylling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Morten Fordsmand

i dette tilfælde CSC, at fordi opgaverne er sat i udbud, skal kunne byde ind med en konkurencedygtig pris, hvilket selvfølgeligt betyder at leverandøren, prøver at stykke den billigste løsning sammen.

At den så bare ikke bliver den billigste for det offentlige/samfundet, når alle udgifter og indtægter er talt samme, det er jo så en anden ting.

Så måske skulle udbudsreglerne revurderes?

 • 0
 • 0
Peter Nilsson

Jeg er ked af at sige det, men en lønnedgang på 25% er slet ikke i nærheden af hvad der skal til før vi nærmer os de indiske lønninger. Jeg tror det der skal til er mere realistiske it lønning dvs. nedgang i løn og så en holdningsændring hos staten hvor de selv prøver at drive tingene, så svært er det ikke og det kunne måske være at det offentliges IT-afdelinger er konkurrencedygtige hvis de får lov... mvh Peter ZXNET.DK

 • 0
 • 0
Peter Nilsson

Det kunne også være man kunne spare en masse penge i de offentlige it-afdelinger hvis man valgte at fyre diverse mellemledere og projektledere for så i stedet at give noget mere frihed til dem der ved noget om IT nemlig systemadministratorerne, it-supporterne og ikke mindst superbrugerne hvor sidstnævnte har en unik forretningsforståelse inden for deres funktion. Ledelsesprincipper som ITIL, Prince2 osv. bliver der brugt meget energi på og det resulterer bare i en masse spildtid.

 • 0
 • 0
Piotr Czarny

Det her er vel bare et eksempel på, at den grådige algoritme ikke altid giver den bedste løsning.

Udbudsreglerne er i det her tilfælde lavet for at spare flest mulige penge lokalt for det enkelte projekt her og nu. Det er umiddelbart en god ting, at skatteyderne sparer penge på det konkrete udbud.

Men som enhver med basal algoritmik-træning ved, producerer grådige algoritmer ofte ikke de bedste resultater. Engang imellem giver de faktisk den værst mulige løsning.

 • 0
 • 0
Jacob Nordfalk

Jeg er selv programmør, men jeg kan ikke lade være at tænke at når der nu bliver skåret i U-landstøtten, så er det da egentligt fint at nogle lavtlønslande får nogle indtægter så vi får udlignet nogen af ulighederne her på kloden ?

Decideret U-landsstøtte er jo også en svær størrelse af forskellige grunde (det giver en skævridning og frister til korruption/snyd - fuldstændigt lige som alle andre former støtte, herunder de støtteformer der findes i Danmark, såsom boligstøtte etc)

Kan nogen komme med nogle argumenter for hvorfor/hvorfor ikke man kan tænke som jeg?

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

i dette tilfælde CSC, at fordi opgaverne er sat i udbud

Det er ikke udelukkende derfor. Det er også måden de er sat i udbud på. Hvis der udelukkende lægges vægt på pris i udbuddet - så bliver det svært at konkurrere for virksomheder med dansk arbejdskraft. Der kan stilles krav, der gør det besværligt a vinde medmindre man har nogle arbejdspladser i DK.

Nu kendes det præcise omfang ikke - men mon ikke der sidder nogle IT-chefer rundt omkring og tror, at de lige har tjent/sparet deres årsløn - mens de i virkeligheden har kostet samfundet et 2-cifret millionbeløb.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

Udbudsreglerne bliver næppe revideret i den retning.

Udbudsreglerne er fortrinsvis nogle EU-baserede krav, som netop har til formål at sikre at udenlandske virksomheder kan byde ind.

Så her skal man have fat i en flok højtbetalte lobbyister, hvis det skal ændres.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere