Prosa-medlemmer forkaster forslag: Nu kommer storstrejken

Forslaget til overenskomst, som Prosas forhandlere og CSC nåede frem til fredag, er blevet stemt ned af Prosas medlemmer. Det betyder 330 ekstra strejkende hos CSC fra 1. juni.

Det store fællesmøde mandag eftermiddag hos fagforeningen Prosa endte med et nej til forslaget om ny overenskomst. Dermed nåede forslaget slet ikke til urafstemning, og en storstrejke kan gå i gang 1. juni efter planen.

Omkring 500 Prosa-medlemmer var mødt op til mødet, og som stemningen i debatten på Prosa.dk også pegede på, var der ikke flertal for det forslag, Prosas forhandlere havde hentet hjem. Indrømmelserne fra CSC var for små, og samlet var overenskomsten dårligere, end de vilkår CSC havde tilbudt i januar, var den generelle vurdering.

Storstrejken 1. juni betyder, at Prosa-medlemmer, som arbejder med drift af kørende systemer hos CSC, ikke længere er fredet. Omkring 330 strejkende bliver dermed lagt til de 120, der er lockoutet, og den håndfuld, som har strejket siden februar.

Det kan få store konsekvenser for CSC's drift af en række samfundskritiske systemer for blandt andet Skat, Politiet, Forsvaret og CPR-kontoret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Jespersen

Hvis Prosa har forsøgt at vride armen om på medlemmerne til at sige ja - så har du helt ret.

Ellers vil jeg nærmere sige at Prosa kom med et tilbud (som de nok ganske godt var klar over ville blive afvist) - det kan være af forskellige årsager. Det kan være en samlende begivenhed, kort før en storkonflikt (hvilket er en ganske alvorlig sag og kræver den maksimale beslutsomhed og sammenhold) - eller være en bagdør for den involverede medarbejdere (en strejke er en alvorlig sag, der tærer).

Men ligemeget hvad, så slutter jeg op om "Godt gået medlemmer" - CSC er gået for langt og hvis nationens arbejdere skal have bare en nogenlunde tålelig fremtid - så skal de have en over næsen - alternativet er en alvorligt svækket fagbevægelse. Derfor skal medlemmerne og Prosa have så stor opbakning som muligt.

 • 0
 • 0
Brian Matzon

Det kan godt være at Prosa har en, endda overordenligt god, overenskomst med CSC - men det ændrer jo ikke på at CSC godt var klar over at denne aftale eksisterede.

De købte hele pakken og det forpligter. Man kan ikke bare lockoute og lign. for at undgå sin underskrift på kontrakten.

TDC havde jo samme problem med tjenestemands ansatte - og der var da også nogle problemer - men slet ikke i denne størrelsesorden.

 • 0
 • 0
Lars Andersen

Med et spinkelt flertal trumfede Betonkernen i CSC Prosa sin mening igennem - godt bakket op af de ældre Prosamedlemmer som er totalt ligeglad med de unge. Hele konflikten igennem har de handlet uigennemtænkt, ustrategisk og impulsivt. Nu får det konsekvenser. Der er nu frit løb for CSC ledelsen - send bare brevet i løbet af imorgen - så medarbejderne kan træffe deres valg - accepter en ny overenskomst eller bliv fyret. Det er fanme ikke studenterhuen der trykker hos Betonkernen. Tillykke til CSCs ledelse og HK. - pak fanerne sammen, skriv under på ny overenskomst og smid betonkernen ud. Det var dyre lærepenge.

 • 0
 • 0
Rene Lauridsen

min første tanke om dig lars var da at du måtte være en super konservativ ung mand med den kommentar, så jeg kikkede lidt på din profil og det viste sig at de eneste to kommentarer du nogen sinde har skrevet er følgende.....

Tillykke til CSCs ledelse - godt gået For 2 timer siden: Med et spinkelt flertal trumfede Betonkernen i CSC Prosa sin mening igennem - godt bakket op af de ældre Prosamedlemmer som er totalt ligeglad med de unge. Hele konflikten igennem har de handlet ui... CSC burde fyre hele banden og lukke i Danmark For 41 dage siden: CSC tjener ikke penge og har ikke gjort det i mange år. Hvorfor? Fordi de har indgået kontrakter med det offentlige og store danske virksomheder som kræver at timeprisen er LAV. Hvis de ikke gjorde...

jeg gætter på at du arbejder samme sted ^^

 • 0
 • 0
Sune Højfeldt

Storstrejken 1. juni betyder, at Prosa-medlemmer, som arbejder med drift af kørende systemer hos CSC, ikke længere er fredet. Omkring 330 strejkende bliver dermed lagt til de 120, der er lockoutet, og den håndfuld, som har strejket siden februar.

Det kan få store konsekvenser for CSC's drift af en række samfundskritiske systemer for blandt andet Skat, Politiet, Forsvaret og CPR-kontoret.

Tillykke til CSC-medarbejderne. I kæmper for at beholde jeres nuværende, meget fordelagtige betingelser, og er så ivrige for det at for at få jeres vilje at I vil stoppe med at drifte nogle af vores mest samfundskritiske systemer. Andetsteds (http://www.version2.dk/artikel/19195-prosa-har-csc-planlagt-at-slippe-ud...) er formand for Prosa, Niels Bertelsen, citeret for at sige at:

Det [at CSC mandag offentliggjorde, at selskabet ikke længere mener, at det er bundet af overenskomsten med Prosa] er deres [CSC's] modtræk til konflikten og et led i optrapningen. Vi havde taget overvejelsen. I betragtning af at forhandlingerne har varet siden 2009, og der nu har været en kørende konflikt i mere end tre måneder, har vi tænkt den tanke, at CSC på et tidspunkt ville påstå, at konflikten har frigørende effekt."

Når man har så stor en klemme på det danske samfund som medarbejderne hos CSC har, så kan man lige så godt hævde at Prosa har trukket forhandlingerne og fra starten blot ventet på at kunne gå forhandling til afpresning. Det virker sådan.

Til jer medarbejdere der var klar til at acceptere den foreslåede aftale: Tak for jeres ansvarlighed og gode vilje!

 • 0
 • 0
Morten Bulskov

Du mener altså at fordi man tilfældigvis er med til at drifte CPR registret, så har man ikke ret til at strejke og skal bare tage "hvad der kommer" fra ledelsen?

Det er en underlig holdning - selv sygeplejersker har ret til at strejke. De holder et nødberedskab kørende men der er altså også stor forskel på mennesker der er indlagt og en IT løsning der ikke virker. Vi snakker jo altså ikke om systemer hvor folk dør fordi de ikke kører.

CSC har på intet tidspunkt villet forhandle om tryghedsordningen - de VIL have den afskaffet. Jeg ville heller ikke stemme for et forslag der forringede mine rettigheder til ingenting, når man med stor sandsynlighed ved at der vil komme en fyringsrunde hos CSC. Det lader til at man hos en del mennesker har holdningen at fordi man er i et godt lønnet job, så ikke har retten til at konflikte. Hvorfor er det kun lavtlønsjob hvor der er stor sympati med de strejkende? Hvis en CSC ansat mister sit arbejde pga af nedskæringer, har det da ligeså stor indflydelse på personen og familien der oplever det som hvis du var SOSU ansat og mistede jobbet.

Det lader til at folk glemmer at CSC selv har indgået tryghedsaftalen og at de ansatte har givet afkald på løn for at få den aftale. CSC har sparet en del lønomkosninger, og nu vil de så sikre at hvis de skal fyre, så er de ikke bundet af aftalen - hvor ligger de retfærdige i det?

 • 0
 • 0
Sune Højfeldt

@Morten:

Du mener altså at fordi man tilfældigvis er med til at drifte CPR registret, så har man ikke ret til at strejke og skal bare tage "hvad der kommer" fra ledelsen?

Det mener jeg ikke jeg har sagt. Såvidt jeg ved er ingen tvunget til at drifte CPR-registret, og der er heller ikke nogen lov der forhindrer dem i at strejke. (Og så er der vist ingen der "tilfældigvis" er hos CSC, ligesom der ikke er nogen der "tilfældigvis" er tjenestemænd, men de har altså ingen strejkeret -- de anses for at være kritiske i forhold til at sikre samfundets infrastruktur og landets og borgernes sikkerhed.)

Ingen skal bare tage hvad der kommer, men CSC har retten til at bestemme hvem de ansætter og på hvilke vilkår, og kommer der ikke en aftale mellem CSC og de nuværende medarbejdere, så må CSC finde nogen medarbejdere som de kan komme overens med. Det er sket i rigt mål allerede. I modsætning til sygeplejersker, SOSU-assistenter, Politi, Militær o.lign. kan mange af CSC's opgaver varetages i udlandet.

I sidste ende er det et spørgsmål om at der er nogle opgaver der skal løses, og så må CSC finde nogen der vil løse dem under nogle forhold som begge parter er tilfredse med. Jeg håber bestemt det bliver de nuværende CSC-medarbejdere. Det vil tiden vise.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

"Når man har så stor en klemme på det danske samfund som medarbejderne hos CSC har, så kan man lige så godt hævde at Prosa har trukket forhandlingerne og fra starten blot ventet på at kunne gå forhandling til afpresning. Det virker sådan."

@Sune Min fornemmelse er, at Prosa udemærket ved (incl. medlemmerne), at de gamle forhold + goder fra 'Centralens' tid ikke kunne beholdes uendeligt. Det er trods alt mange år tilbage den handel blev lavet.

Finanskrisen har trukket problemet op i lyset, og Prosa står med ryggen mod muren - tror de endnu engang kan genbruge vante pression/kampmidler fra før 2000.

De har endnu ikke fattet, at denne gang har de åbnet en 2-3 fronts krig - historikken fortæller, at flerfrontskrige tabes i slutspillet.

Vi er i 2011 for pokker - brug dog hjernen.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Den gamle rolle med tjenestemænd her dur - synes jeg - ikke til hverken faget eller typen af personligheder i faget :)

Og ja, en del er ukritiske administrative systemer, der sagtens kan overleve uden 'strøm' en forlænget sommerferie.

Der skal helt andre boller på suppen. Det kunne bl.a. Prosa for længst have sat i værk, det er skis'm deres job.

Mon ikke tiden er moden for en ny type ansættelse ifm. den her 'nymodernes' og i dag yderst vitale infrastruktur. Den er jo kommet for at blive, men desværre er både fagforeninger, jura samt offentlige tanker fodslæbende ifm. IT.

De nævnte har været ba'ud i de sidste 10-15 år med lappeløsninger, så når fx. NemID eller lign. (Gud forbyde det) en dag ligger på gulvet og spræller med alle fire poter i vejret, så tager nogen sig nok endeligt sammen.

 • 0
 • 0
Daniel Neupart

Lad mig starte med at sige at jeg er Prosa medlem, samtidig med at jeg er aktiv i Prosa.

Men det betyder derfra at jeg er enig i alle de udtalelser som Prosa har gjort.

Først og fremmest må man konkluderer at systemer som er vigtige for infrastrukturen i et land ikke må ligge hos en privat virksomhed. Dette ser jeg på lige fod med tdc's kobbernet og Københavns lufthavn. Her har regeringen + opposition også udtalt er det var en fejl at fra sælge sig disse ting, de var/er vigtige for det danske samfund!

Endvidere synes jeg konfliken opridse nødventigheden for at driften af IT-systemer ikke må centraliseres. Det skal supporteres af flere organer, sådan at en evt. fremtidig konflikter kun rammer dele af et system og ikke ALLE vitale systemer for et samfund.

Virksomheder som CSC skal naturligvis have mulighed for at leve, det betyder at fagforeninger og virksomheder skal finde en løsning som gør en virksomhed rentable.

I CSC sag er situationen dog en anden, CSC er på vej væk fra Danmark, det faktum ligger hverken ledelsen eller Prosa skjul på. CSC har samtidig ansatte som de sidste 20år har specialiseret sig så meget med enkelte systemer, at de ikke længere kan udføre jobs som nutiden kræver. Hvordan håndterede man denne situation?

Hos CSC har man valgt at skabe en tryghedsaftale der skulle garanterer medarbejdere som specialiserede sig istedet for at udvikle sig, muligheden for at uddanne sig ved evt. fyring. Nu er situationen så at CSC indenfor en årrække vil flytte størstedelen af de specialiserede jobs væk fra Danmark, samtidig med at de fjerne tryghedsaftalen... Det har jeg meget svært ved at forstå.

Omvendt har Prosa og CSC haft en rigtig udmærket uddannelsesaftale, som netop skulle give mulighed for at udvikle folk istedet for at specialiserer. Her har medarbejderne valgt at få den udbetalt, fremfor at benytte dem til uddannelse. Medarbejderne siger de ikke kunne få uddannelsesfri, ledelsen siger medarbejde naturligvis har haft mulighed for uddannelse, på ligefod med resten af arbejdsmarkedet. Uanset hvad er det efter min mening en stor fejl at medarbejderen har sagt ja til udbetalingen, fremfor at kæmpe for uddannelse.

Nu står vi så 1. juni med en konflik der truer med at begrænse det dansk samfund, som protentielt kan koster rigtig meget mange penge i tabt arbejdstid hos både stat og danske virksomheder.

Hvor Prosa mener at slanke medarbejder omkostninger, men ikke effektivisere ledelsen kneppe kan være en løsning.

Men hvor ledelsen mener at ældre og specialiserede medarbejder er blevet for dyre og utilpassede i en moderne organisation.

Men hvor pressen inkl. version 2 fokuserer meget på hvem der taber, Prosa eller CSC, ja så tror jeg i virkeligheden kun der er en taber, det danske samfund. For uanset hvem der vinder af CSC og Prosa, ja så har konflikten kostet tabt arbejdstid, besværligjort overflødige ting og skabt en usund frygt.

Ja jeg synes den danske model er truet, denne sag synes med alt klarhed at vise at moderne organisations- og ældre fagforenings- tankegang har meget svært ved at finde løsninger under det nuværende system.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

"CSC har samtidig ansatte som de sidste 20år har specialiseret sig så meget med enkelte systemer, at de ikke længere kan udføre jobs som nutiden kræver. Hvordan håndterede man denne situation?

..........

Omvendt har Prosa og CSC haft en rigtig udmærket uddannelsesaftale, som netop skulle give mulighed for at udvikle folk istedet for at specialiserer. Her har medarbejderne valgt at få den udbetalt, fremfor at benytte dem til uddannelse. "

@Daniel Sober beskrivelse af kernepunkterne, tak for det.

Men også før år 2000 og også i år 1990 kunne du kunne faktisk opleve de her situationer som i de her to punkter. Hvordan kan det fortsætte tiår efter tiår i et forholdsvis hurtigt udviklende fag.

Og hvordan kan en fagforening (Prosa) sove tornerosesøvn og tillade dette ikke blev ændret. De har været bekendt med det, og det er en del af deres domæne at være aktive på netop det her område.

Prosa er ikke et 200 år gammelt forstenet bagermesterlau, men en meget ung fagforening i et hyper hurtigt udviklingende fag og miljø - det hænger slet ikke sammen, så nogen menigmand kan fatte det.

Og nej jeg er ikke ansat/tilknyttet CSC eller Prosa. Men har godt tilbage i tiden haft kontakt med begge parter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere