Prosa-medlem efter nederlaget til CSC: 'Katastrofe'

Efter fire måneders konflikt kan Prosa-medlemmerne hos CSC nu blive tvunget til at føje CSC, efter firmaet fik lov at droppe Prosa-overenskomsten. Stemningen blandt de konfliktende er på nulpunktet.

»Sikke noget lort.«

Sådan lød det flere gange fra de Prosa-medlemmer, som havde taget opstilling foran Arbejdsretten, da afgørelsen faldt. CSC kan nu ignorere Prosa og tilbyde de ansatte en anden - og dårligere - overenskomst med HK.

De røde faner svajede over medlemmerne med Prosa-t-shirt og skuffelsen malet i ansigtet.

»Det er en katastrofe,« siger CSC-ansatte Joan Falck Jensen, der har været aktiv i demonstrationer og blokader siden CSC lockoutede hende.

Nu er der tilbage at beslutte, om hun skal sige ja til CSC’s tilbud om nye vilkår, eller om hun skal kæmpe videre - måske helt forgæves, og med fare for at miste jobbet helt. Fredag får Prosa-medlemmerne et brev med CSC’s tilbud, og så skal medlemmerne mødes og diskutere.

Hvordan tror du stemningen bliver i morgen?

»I forvejen er folk så tyndslidte efterhånden, at jeg tror, at den sidste luft i ballonen nu forsvinder. Men det kan også godt være, at folk bliver så vrede over det her, at de vil fortsætte.«

»Vi er alle sammen meget spændt på, hvilke vilkår, der vil være. Nu må vi vente og se.«

Hvis du ikke er tilfreds med vilkårene, vil du så fortsætte konflikten?

»Jeg kan jo ikke fortsætte den alene, så nu må vi se, hvad stemningen er, og hvad vi bliver anbefalet, og hvad der er realistisk. Vi har jo ikke ligefrem haft de største succeser indtil nu.«

Prosa-medlemmerne mødes fredag klokken 14.30 i Valbyhallen til stormøde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thorbjørn Andersen

Umiddelbart lader det til at Prosa førhen havde sikret lidt for gode vilkår ...

På den anden side er CSC helt udenfor pædagogisk rækkevidde. De har søgt konflikten fra starten - og fuldstændig ignoreret et hvert forsøg fra Prosa på reel forhandling.

Selvom HK (som jeg har mistet lidt respekt for) sikkert er glade nu, kan både de og og hele 'den danske model' risikere at blive begravet af virksomheder som CSC. Næste gang vil CSC måske kun have en aftale med Krifa - og næste gang igen kun med "Den arbejdsgivervenlige fagforening". Med andre ord kan dette meget vel være første skridt mod at arbejdsgiverne uden videre dikterer forholdene...

Det er ikke et helt enkelt valg, som de CSC ansatte Prosa-medlemmerne står med. Umiddelbart har man jo typisk brug for et job, mens man på den anden side næppe har lyst til at komme tilbage til en arbejdsplads som CSC efter at man er blevet trynet på den måde ...

 • 12
 • 2
#2 Jesper Udby

Er jeg den eneste der ser paraleller til typografernes arbejdskamp(e) slut-70'erne - start-80'erne?

De endte vist med at "vinde" ("vi har vundet ad helvede til"), men blev kort efter stort set overflødige...

Måske vil det give mening at indgå nogle aftaler som kan sikre arbejdspladserne på danske hænder, selvom det vil kræve væsentlige ofre. Alternativet bliver (...) at hele lortet skippes til Indien eller Kina, og så kan alle de lækre overenskomster være ligegyldige!

 • 6
 • 8
#3 Steen Petersen

Ingen er vel i tvivl om, at DataCentralen satte stor pris på loyale medarbejdere og derfor var flinke ved dem. Det var dengang man erkendte, at DataCentralen kørte kongerigets kernesystemer og at disse systemer helst skulle virke hele tiden og altid. Senere kom Microsoft og lærte os, at vi skulle acceptere hidtil komplet uacceptable fejlprocenter på selv livsvigtige systemer, og senere igen kom outsourcing-bølgen og lærte os, at de mest følsomme systemer og data sagtens kunne kunne sendes ud af huset, ud af landet, ud af den vestlige verden. I dag ved "vi" reelt ikke hvor vores systemer og vores data befinder sig og "vi" har måttet lære, at det også er helt ligemeget hvis der kan spares penge. Nu har amerikanerne købt det hele og lavet branchen om til wild west fordi det hele alligevel er ligemeget og respekten for hvad misbrug af selv de mest følsomme data kan medføre ikke længere eksisterer. Når noget går helt galt træder en hær af kommunikationsfolk til og laver damage control, og måske sættes en inder til at lappe lidt på en kode hvis konsekvens han ikke kender til og i øvrigt også er temmelig ligeglad med. Jeg tror det ender galt, HELT galt!

 • 13
 • 4
#5 Jørgen Larsen

@Thorbjørn, HK har aktivt undermineret fagbevægelsens eneste våben - den indbyrdes solidaritet (undskyld, skal nok skylle munden bagefter) mellem lønmodtagerne.

PROSA, og dermed medlemmerne hos CSC, har haft hårde odds, at kæmpe imod. Tidsånden er ikke længere til 'klassiske' arbejdskonflikter. CSC har forberedt sig grundigt - velvilligt hjulpet af enkelt personer og firmaer, hvis rolle næppe bliver glemt lige med det samme.

De strejkende bør selvfølgelig grundig overveje om De fortsat har en chance for at vinde.

 • 5
 • 1
#6 Allan S. Hansen

@Jesper, Det er en sammenligning, som er blevet lanceret flere gange og svaret er stadigvæk det samme. Typograferne blev overflødiggjort af ny teknologi - det er ikke tilfældet i denne konflikt

Jeg ved ikke helt - i kraft af en mere og mere digital og globaliseret hverdag, så kan IT folk i et land nemt være blevet gjort "overflødig" (eller i det mindste have ændret rolle).

 • 1
 • 1
#10 Jesper Svarre

Nicolai: Jeg er sådan set helt enig med dig, men de vil forsvinde medmindre vi går ned på vilkår, der minder om dem i Indien, Bangladesh, Kina osv. Så det er ikke et argument i denne konflikt. Typograferne forsvandt altså ikke fordi de havde gode vilkår. De ville være forsvundet under alle omstændigheder.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Jeg tror også sammenligningen med typograferne holder. Nu om dage suppleres de nye teknologier så ydermere med det faktum, at geografi ikke betyder noget. Mandag Morgen havde en artikel for nyligt om, at IT-udviklere var nutidens/fremtidens slagteriarbejdere. Hvis vi holder fast i det billede skal vi i fremtiden 'work Harder, not Smarter' for at have et programmørjob, altså mindre i løn og dermed ofte flere timer og/eller hårdere krav til akkorden. Alt det 'bløde' som vi danskere tit fremhæver, at vi er meget bedre til end alle andre på Jorden, er bare et selvbedrag i mine øjne. Og når fremtiden i øvrigt byder på samarbejde på tværs af alle grænser og skel spiller 'særlige danske værdier' ikke en betydende rolle.

Så hvis der fortsat skal være kodejobs i Danmark hedder det formentlig for de fleste, at fremtiden ligner den udvikling vi har set hos slagteriarbejderne med vildere og vildere akkorder og til sidst alligevel bortkørsel af jobbene til andre lande, hvor skatten er lavere, så arbejdskraften bliver billigere.

Jeg foreslog PROSA at gå med til ALLE kravene fra CSC's side og dermed gøre noget, som ingen fagforening nogensinde havde gjort. Hvis CSC så ikke reagerede pænt og konstruktivt på dette ville de jo ligne nogle grimme og grådige banditter i alles øjne. Jeg sagde det IKKE fordi jeg syntes CSC havde mere eller mindre ret (det er en særskilt diskussion i mine øjne), men fordi man så kunne koncentrere sig om at beholde danske IT-jobs hos CSC i videst muligt omfang.

For løbet er kørt for den slags job i det lange løb. Om man så skulle have prøvet at beholde nogle enkelte typografjobs til lavere løn (de kunne jo rent faktisk stave og sætte kommaer i stærk modsætning til mange journalister) er et imteressant tankeeksperiment.

Måske man skulle spørge skorstensfejerne, syerskerne i Herning, typograferne, litograferne og TeleDanmark-teknikerne om de - når de ser tilbage - ville vælge lavere løn og færre benefits mod at kunne have bevaret jobbet lidt længere?

Det kunne blive en vigtig værdidebat i lyset af, at mange fagforeninger går lignende problemstillinger og kampe i møde i de næste 10 år, efterhånden som den globale landsby for alvor slår igennem.

Mvh Mogens

 • 3
 • 2
#13 Jesper Svarre

Det er klart at går vi voldsomt ned i løn (og forringer vores øvrige arbejdsvilkår) vil vi kunne udsætte det ellers sikre resultat, at mange af jobbene vil ryge til udlandet. Og man kan selvfølgelig, som Mogens, vælge at se bibeholdelsen af jobs i Danmark som et mål, der (mere eller mindre) helliger alle midler.

Som Mogens også skriver er det en værdidebat værd, men for mig vil debatten nu være overstået ganske hurtigt. Efter min mening vil det nogenslunde svare til at tisse i bukserne for at holde varmen, og det vil ikke alene gå ud over arbejdsvilkår og løn i it-branchen - det vil brede sig til alle andre videnstunge brancher også. OGSÅ dem, der ikke umiddelbart kan outsources.

Det er muligt vi engang i fremtiden står i en situation, hvor vi ikke længere har noget valg, men vi er IMHO meget langt fra den situation i dag. Vi skal derfor i mange år endnu satse på uddannelse og know-how og et arbejdsmarked, hvor der er plads til mennesker, der kan og vil tænke selv. Altså gå den modsatte vej af CSC.

 • 2
 • 0
#14 Gert Madsen

Det kan være det giver mere mening at sammenligne med syerskerne. Det job bliver nu udført under forhold der ikke har eksisteret i den vestlige verden siden 2. verdenskrig.

Så det kan jo være at forhandlingen for PROSA har været at sammenligne med massefyringer. Jobbene var tabt på forhånd. Det gik bare ud på at få så gode forhold under afviklingen som muligt.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere