Prosa: CSC-fyringer er rystende

CSC's melding om, at mere end hver tredje medarbejder i Danmark skal fyres, ryster formand for it-fagforeningen Prosa.

Formand for it-fagforeningen Prosa Niels Bertelsen kalder CSC's melding om, at 400 ud af 1.100 medarbejdere ifølge DR Nyheder skal afskediges i Danmark, for dybt rystende.

»Det er voldsomt, det er chokerende, det er dybt rystende, og det kommer som lyn fra en klar himmel,« siger til Version2.

Niels Bertelsen er overrasket over, at CSC efter flere nedskæringer de seneste 3-4 år nu finder det nødvendigt at fyre et så stort antal medarbejdere.

Version2 har spurgt CSC's pressekontakt, Markus Bjørn Kraft, hvilken type stillinger der skal nedlægges. Det er for tidligt at sige noget om, fortæller han:

»Lige nu starter man med at have en dialog med sine medarbejdere og sine organisationer, og når man er blevet klogere på, hvad det er, man så bliver enige om mellem organisationerne og medarbejderne, så ved man mere om det emne.«

I forhold til øvrige udtalelser henviser Markus Bjørn Kraft til en række skriftlige udtalelser fra virksomhedens administrerende direktør, Jørgen Jakobsen, som flere medier har refereret. Inklusive Version2 via DR Nyheder.

Læs også: CSC Danmark fyrer mere end hver tredje medarbejder

Nyhedsbureauet Ritzau fortæller, at tillidsrepræsentanterne i CSC kalder situationen i virksomheden trist.

»Vi vil selvfølgelig prøve at forhandle antallet af fyringer ned og bedre vilkår for dem, der bliver ramt af fyringerne. Forhåbentlig kan frivillige aftrædelsesordninger og naturlig afgang hjælpe på det.«

Det skriver CSC’s tillidsrepræsentanterne for medlemmerne af fagforbundet HK/Privat, Lene Kjærgaard og Christian Davidsen, ifølge nyhedsbureauet i en fælles udtalelse, som fortsætter:

»Samtidig er det en underlig situation, at man vælger at afskedige medarbejdere for at hyre andre. Hvorfor ikke sørge for at efteruddanne de medarbejdere, som virksomheden allerede har?«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Så hjalp det ikke at slikke dem i røven. De medarbejder der synes at det var forkert at strejke, og der for arbejdet, for ikke at komme over på en overenskomst som stillet dem særdeles meget dårligere ved fyringer end den gamle, må have en meget grim smag i munden.

De trodet måske at de så kunne beholde deres "egen" arbejde, men nu ryger de ud på en meget dårlige overenskomst. Noget vi andre advaret om ,fra sidelinjen allerede den gang.

 • 10
 • 9
#3 Michael Weber

»Samtidig er det en underlig situation, at man vælger at afskedige medarbejdere for at hyre andre. Hvorfor ikke sørge for at efteruddanne de medarbejdere, som virksomheden allerede har.«

Måske 150 af de, der bliver fyret, kan få arbejde i et vikarbureau som CSC måske laver en aftale med? God idé for vikarbureauet og for CSC.

 • 0
 • 2
#4 Peter Tagesen

Måske 150 af de, der bliver fyret, kan få arbejde i et vikarbureau som CSC måske laver en aftale med? God idé for vikarbureauet og for CSC.

Det er den vej, det går i rigtig mange brancher i disse år, hvor vi kun har set toppen af isbjerget. For hvorfor ansætte, hvis du kan hyre en vikar? To af mine tidligere arbejdspladser arbejder/har arbejdet på, at skifte store dele af personalet ud med vikarer. Derudover har jeg kendskab til en del andre via fagkolleger, omgangskreds m.m..

Ok. Slutproduktet bliver ringere. Sommetider meget ringere. Men så får man blot fat i nye vikarer, da folk står i kø udenfor. Men den udvikling stopper først den dag folk ikke længere finder sig i sådanne arbejdsforhold.

 • 4
 • 0
#7 Allan S. Hansen

Så hjalp det ikke at slikke dem i røven. De medarbejder der synes at det var forkert at strejke, og der for arbejdet, for ikke at komme over på en overenskomst som stillet dem særdeles meget dårligere ved fyringer end den gamle, må have en meget grim smag i munden.

De trodet måske at de så kunne beholde deres "egen" arbejde, men nu ryger de ud på en meget dårlige overenskomst. Noget vi andre advaret om ,fra sidelinjen allerede den gang.

Verden er lidt mere kompleks end som så. Man kan i nøjagtig samme stil argumentere det modsatte at det var dem der kæmpede for at bibeholde nogle meget dyre goder der gør at CSC ikke har "råd" til dem mere i forhold til hvis de blot have accepteret de billigere. Eller at det var fordi de fik billigere at de først behøver fyre nu - og ikke for 2 år siden. Eller......

Verden er sjældent så sort/hvid som man ønsker det - og jeg vil ikke undres hvis en af problemstillingerne her er at CSC har været meget i vælten de seneste par år, fået dårligt rygte, fremhævet dårlige løsninger - der gør de har mistet markedsandele herhjemme - samtidigt med et sandynligvis øget krav om forretning generelt.

Men jo jo - det er jo naturligvis nemmere blot at grave sig ned i sin lille skyttegrav.

Problemstillingen omkring fyring af nogle, og ansættelse af andre vs. efteruddannelse er langt mere interessant i denne sammenhæng, og hvorfor/hvordan det kan betale sig på sigt. Og om det overhovedet kan.

 • 3
 • 1
#8 Martin Kofoed

De trodet måske at de så kunne beholde deres "egen" arbejde, men nu ryger de ud på en meget dårlige overenskomst.

Hvordan tror du, det var gået, hvis udfaldet af strejken var blevet, at alting forblev uforandret? Flere eller færre fyringer? CSC var/er vel en af de sidste store mainframe-dinoer i Danmark. Deres omkostninger til dels platformene (MIPS til IBM) og ansatte er gigantiske. Du ville ikke i dag kunne bygge noget som helst konkurrencedygtigt system på toppen af CSC-stakken. Dét ubestridelige faktum ændrer du ikke på ved at lade de ansatte beholde nogle af de bedste forhold i branchen. CSC-butikken var kun lønsom via sugerøret i statskassen.

Det her kan ikke komme som en overraskelse for folk, der har bare et minimum af indsigt i branchen. At Prosa spiller chokerede, er forhåbentlig mest spil for galleriet.

 • 6
 • 2
#9 Martin Kirk

Det er jo så det de ikke gør - og det er det der er det rigtig skræmmende.

De CSC kunder jeg kender, har sparet 80% af regningen på at skifte væk fra CSC og fået 500% bedre performance for pengene (CSC hosting) - og ikke nok med det, bedre service !

Men ja, kan se at SKAT valgte CSC på trods af deres tidligere udtalelser... hvilket er ret bekymrende.

 • 0
 • 0
#11 Bent Jensen

Hvordan tror du, det var gået, hvis udfaldet af strejken var blevet, at alting forblev uforandret? Flere eller færre fyringer?

Så have mange af de fyret, selv om de var fyret den gang, stået bedre end de står nu.

Nogen have jo mange år som fritstillet eller opsagt, som jeg forstod det på debatten den gang. Det at acceptere de nye overenskomster, har bare trukket pinen, samt stillet medarbejder betydeligt dårligere nu, og alt i alt gjort det billigere for CSC.

Men de dygtige som har kunne få job andre steder har jo sikkert forladt skuden, så dem der er tilbage er nok stillet som de lære der fik skudsmålet, "vi fyret de dårligste" på fyn.

Men svar på dit spørgsmål, måske lidt flere ansatte, da det ville være for dyrt at komme af med nogen. Måske også nogen af de dygtige, så det kunne have gået bedre for CSC. Men jeg ved det nok lige så lidt som dig. Men tror ikke denne hoppen med på vognen har redet et job, ikke så længere det er billigere i Indien. Og staten siger ok til at data, og databehandling ikke befinder sig i EU.

 • 2
 • 1
#12 Frithiof Andreas Jensen

Dét ubestridelige faktum ændrer du ikke på ved at lade de ansatte beholde nogle af de bedste forhold i branchen.

Man kunne måske argumentere at lige netop det "sugerör", som ödelägger overskuddet(?) er et mindre problem for "samfundet", eftersom Staten selv snupper de fleste af lönkronerne tilbage igen via SKAT.dk.

Mindre lönomkostninger -> atörre udbetalinger via skattely!

I övrigt mener jeg at en mainframe-baseret monopol-forretning som CSC ikke burde eksistere, det er forkert at skatteyderne bliver ved med at holde liv i den, men, at det ville väre fint hvis det netop var medarbejderne som fik suget alle värdierne ud af biksen på vej ned snarere end nogle kapitalforvaltere!

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere