200 ledige it-folk har mistet dagpengeretten

Et umiddelbart fald i ledigheden blandt it-fagforeningen Prosas medlemmer kan skjule en mere dyster historie.

Ledigheden blandt it-fagforeningen Prosas medlemmer er faldet fra seks procent ved udgangen af 2012 til nu fem procent. Men det er ikke nødvendigvis hele sandheden, advarer fagforeningen i en pressemeddelelse.

Siden årsskiftet har mere end 200 ledige medlemmer nemlig mistet retten til dagpenge som følge af forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år. Medlemmer, som ikke længere modtager dagpenge, tæller ikke med i statistikken.

Ifølge Prosa vil ledigheden reelt stadig være på seks procent, hvis blot halvdelen af de medlemmer, som ikke længere kan få dagpenge, stadig er ledige. Og hvis mere end halvdelen fortsat er uden arbejde, vil ledigheden være steget siden årsskiftet.

Prosa påpeger, at fagforeningen ikke med sikkerhed ved, hvad der er sket med de 200 medlemmer, som ud over at være kommet i arbejde kan være på kontanthjælp eller uddannelsesydelse, mens andre risikerer ikke at kunne modtage nogen form for hjælp på grund af eksempelvis ægtefællens indkomst.

Ud over Prosas ledighedstal viser også tal fra Danmarks Statistik et fald i ledigheden, men ifølge Prosa kan der også i denne statistik være et ukendt antal, som reelt stadig er ledige.

Pressemeddelse

Krisen er vendt – men ikke for alle.

Antallet af ledige dagpengemodtager falder, i Danmark og i PROSA. Krisen er vendt. Men ikke for alle. Tallene skjuler en dyster historie.

Danmarks Statistik har lige offentliggjort de seneste ledighedstal, der til mange kommentatorers glæde har vist et fald, og som har medført udtalelser om, at nu vender krisen, og det går den rigtige vej igen.

PROSA holder øje med it-professionelles ledighed, og har også lige opgjort vores ledighedstal. De tal viser, at også i PROSA er ledigheden tilsyneladende faldende. Siden ultimo 2012, hvor ledigheden var på cirka 6% i PROSA, er tallet nu nede på 5%. Et markant fald, der i sig selv er glædeligt.

Men der er også en mere mørk side af den historie. De fleste vil kunne huske, at der ved årsskiftet skete en markant ændring i dagpengesystemet. Den fireårige dagpengeperiode blev reduceret til to år. Dengang var der i pressen mange historier om de mange ulykkelige skæbner, der ville falde ud over kanten, og miste dagpengeretten. Siden årsskiftet er der flere end 200 af PROSAs medlemmer, der har mistet dagpengeretten. Når de ikke længere modtager dagpenge, tæller de heller ikke længere med i ledighedsstatistikken. Ikke i PROSAs ledighedsstatistik, ej heller hos Danmarks Statistik.

Hvad der er sket med de 200 PROSA medlemmer, der har mistet dagpengeretten, og de tusinder i andre a-kasser, der har mistet den, vides ikke med sikkerhed. Nogle er formentlig kommet i arbejde, rigtig mange er på regeringens uddannelsesydelse, nogle er på kontanthjælp – og mange, der har ægtefælle med indtægt og/eller ejer et hus, får ikke kontanthjælp. De får ingenting!

Hvis blot halvdelen af de 200 medlemmer, der har mistet deres dagpengeret, reelt stadig er ledige, ville PROSA’s ledighed ikke være 5% - men 6%, og altså ikke have rykket sig ud af stedet siden årsskiftet. Hvis mere end halvdelen af de 200 stadig er ledige, er ledigheden reelt steget siden årsskiftet.

Det er muligt at krisen nu vender, det håber vi alle på, også PROSA. Men der er nogen for hvem krisen på ingen måde er vendt, men tværtimod har udviklet sig fra slemt til værre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Søren Schmidt Kriegbaum

Vi har lige søgt en ny it-medarbejder og blev ikke oversvømmet af ansøgninger hvilket overraskede meget.. Vi kan faktisk ikke finde de job-søgende og de kan ikke finde os! Jeg synes problemet ligger hos job-portalerne.. Også de portaler der er drevet af fagforeninger som har interesse i at få de jobsøgende i arbejde. De fleste job-portaler tager sig godt betalt og det afholder os fra at være til steder på de fleste af portalerne. Hvorfor skal det koste penge at slå et job op? Kunne pengene ikke tjenes ind på anden måde? Eksempelvis for fagforeningerne ved at spare A-kasse penge ved at få folk i job.

 • 7
 • 1
#2 Flemming Riis

-Prosa påpeger, at fagforeningen ikke med sikkerhed ved, hvad der er sket med de 200 medlemmer

De har vil ikke nogle vigtigere opgave end at hjælpe dem , så det er forhåbentelig citat fejl at de ikke ved hvad der sker med deres medlemmer

 • 3
 • 0
#4 Lars Tørnes Hansen

Det kunne være rart om ledighedsstatistikken omfattede alle der på en eller anden måde kan betrages om leige:

Udover modtagere af dagpenge fra A-ksserne er det: uddannelsesydelse, og kontranthjælp, og der er sikkert flere.

Det ville give et mere korrekt billede af ledigheden.

Politikerne løser ingen problemer ved at undlade at tælle folk med i ledighedsstatistikken, der rent faktisk er ledige. Tværtimod bliver potentielle samfundsproblemer ikke løst, hvilket er politikernes opgave at løse.

Uheldigvis kan det blandt andet bruges af politikerne til at profilere sig på et problem, der ikke er løst.

For eksempel: Ved næste valg siger HTS: "Vi har har fået lavere arbejdsløshed". Virkeligheden: Flere er på kontanthjælp, eller får ingenting, i stedet for dagpenge.

Det løser ingen problemer, og folk bliver ved med at holde på penge, fordi de selv kan havne i samme situation. Folk er jo ikke dumme - de enten hører om eller kender folk der er havnet i en dårlig situation på grund af ledighed. Dermed stiger forbruget fra private enten slet ikke, eller meget lidt.

Det er min påstand af den slags uløste problemer også gør skattetrykket unødigt højt. Årsagen er at ikke-løste samfundsproblemer sandsynligvis (min mening) er dyrere, end samfundsproblemer, der bliver løst.

 • 1
 • 0
#6 Michael Rasmussen

Det er vel ikke helt umuligt at forestille sig, at såfremt en ledig ikke er berettiget til at modtage dagpenge, vil vedkommende sikkert melde sig ud af A-kassen for at spare de penge. Såfremt dette er sket, er personen ikke mere et medlem, hvorfor A-kassen selvsagt ikke har mere kontakt med vedkommende.

 • 7
 • 0
#7 Jimmy Knudsen

Du har delvist ret i det med job portalerne. Jeg er selv en af de it-folk der er faldet ud af dagpengesystemet for nylig. p.t. er jeg med i omkring 20 job portaler, og søger konstant jobs. Desværre er mange af de jobs der slås op meget specialicerede hvad angår krav, hvilket også gør at jeg af nød søger stillinger jeg slet ikke er kvalificeret til.

 • 5
 • 0
#8 Theis Blickfeldt

"Hvorfor skal det koste penge at slå et job op?"

Tjaaa. Jobportalerne er jo som oftest også selvstændige private virksomheder, som skal tjene penge på den software de udvikler og den service de tilbyder. Og her er et lille udkast fra prislisten hos Danmarks største jobdatabase (Jobindex): Gør-Det-Selv annonce i 3uger: 995.- Profil annonce med Logo i 4uger: 2995.- og for yderligere 2500kr kan du eksponerer din annonce på Computerworld.dk og i deres nyhedsbrev. Hvis din virksomhed ikke har råd til, at betale de penge for, at annoncerer for et IT-job, så vil jeg skyde på, at I heller ikke har lønnen til, at tiltrække kandidaterne ;)

 • 3
 • 0
#9 Søren Schmidt Kriegbaum

Prisen er til at betale, det er princippet i det jeg synes er noget galt i. Det er jo os som virksomhed der levere jobportalernes eksistensgrundlag og det til trods er det besværligt og koster penge. Prosas egen job-portal it-jobdatabasen.dk koster eksempelvis 4000.- De burde fokusere på at få deres medlemmer i arbejde i stedet for at tjene penge på job-annoncerne. Der ville være mange flere job-annoncer hvis det var lettere og gratis. Jeg synes ikke portalerne gør det særlig godt. Måske man skulle starte en ny jobportal..

 • 0
 • 2
#10 Jens Jönsson

Desværre er mange af de jobs der slås op meget specialicerede hvad angår krav, hvilket også gør at jeg af nød søger stillinger jeg slet ikke er kvalificeret til.

Hej Jimmy, har du ikke mulighed for at opkvalificere dig vha. kurser ? Hvis der er områder indenfor jobs der går igen, så var det måske en god idé at få noget undervisning indenfor området...

 • 1
 • 0
#12 Asger Mortensen

Jeg ville ønske virkeligheden så sådan ud Jens, men alt uddannelse skal godkendes af mandens eget jobcenter og med mindre han kan dokumentere at der er job bag (de fleste centre kræver direkte en betinget ansættelskontrakt) er det typisk noget som der bliver sagt nej til.

det er billigere at sende folk på endeløse "sådan skriver du CV!" kurser end det er at betale for de 6-20 ugers AMU kurser som kan hjælpe dem videre på arbejdsmarkedet, og derfor oplever de fleste at det enten er den type kurser eller en eller anden afart af virksomshedspraktik (eller rettere, arbejd fuld tid til din understøttelse)

forresten skal man hvis man vælger at tage efteruddannelse ved siden af det jobcenteret tilbyde stå til rådighed for arbejdsmarkedet, det vil sige leve op til søgnings krav, samtaler og alt det andet hejs der hører sig med, og det er selvfølelig forudsat man har råd til det til at begynde med.

systemet er tungt og danse med når man har A-kassens opbakning, og når man først er røget i kontanthjælpsgrøften bliver det ikke nemmere.

leve det danske FlexSecurity system, nu med meget mere flex og meget lidt security! :)

Søren Schmidt Kriegbaum : et link ?

 • 1
 • 0
#14 Asger Mortensen

Det du efterspørger er to ret forskellige profiler i en person, på den ene side efterspørger du en driftsmand med kendskab til VMWare produkter/Cloud produkter men som samtidig skal være skarp til Linux både på server og client siden, på den anden side vil du have en Webudvikler.

derved ikke sagt at folk med den her kompetence profil ikke findes, men du finder ikke mange folk med fokus på drift/support som gider og skrive kode på højere niveau end scripting (det er sjovere og lege med hardware) og jeg har til dato ikke mødt en programmør som ikke i vid udstrækning hader bruger support opgaver, jeg syntes desuden der mangler lidt info om hvor man bliver knyttet ind i virksomheden, er det her inhouse development for IT ? er det kunde fokuseret sammen med resten af programmeringsholdet ? hvad er ens primære opgave fokus ? er en programmør som samtidig brænder for Linux nok eller er det mere en driftsmand som koder lidt PHP i fritiden du er ude efter ?

da jeg selv gik arbejdsløs ville den her annonce desværre være en af dem jeg ville sortere fra og kun søge på hvis der ikke var bedre, mængden af folk som vil arbejde med "Devops" (som det her jo reelt er) er stadigvæk ret lille og annoncen efterlader desværre for mange uafklarede spørgsmål.

på den anden side er det forfriskende at det tydeligvis ikke er skrevet af HR og de har smidt alt hvad google nu har spyttet ud ind, at døren heller ikke er lukket for at få en helt grøn person ind er også positivt, jeg har en pæn samling jobannoncer liggende som kræver 5 års Windows 8 erfaring for eksempel, at annoncen heller ikke bruger 3000 ord på at glorificere virksomheden er i min optik også et plus, det vidner om en virksomhedskultur som er løsnings og produkt orienteret kultur hvor der er mindre fokus på den pæne pakke og mere fokus på at levere det produkt som der skal bruges.

Held og lykke med at finde den rigtige person. :)

 • 2
 • 0
#15 Kristian Sørensen

Jeg vil give Asger helt ret i hans betragtninger om din jobannonce.

Dertil kan jeg tilføje at da du stiller krav om erfaring og kompetence på en længere række områder, der ikke engang har særligt meget overlap, så vil du enten skulle finde dig i at kandidaten kun lever op til en mindre del af det, eller også skal du være forberedt på at ansøgeren er en særdeles erfaren herre med tilsvarende forventninger til såvel løn og øvrige vilkår som til faglige udfordringer og styr på tingene.

Givet denne udfordring ville det hjælpe dig om du angav et forventet løn niveau. Det kan indikere om du forventer en der vitterligt kan alt det nævnte godt eller om du regner med at klare dig med en mere grøn person.

Skriver du at du forventer at betale ca 30.000 kr/mnd uden andet, ved den mere grønne at han har en chance. Skriver du 45.000 kr/mnd+pension mv. ved den der rent faktisk kan tilbyde hele paletten at han kan forvente at blive aflønnet efter fortjenste.

 • 2
 • 0
#16 Steen Thomassen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere