Aabenraa-ansatte konverterer 8 timers tastetid til 6 timers taletid

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Det kræver dobbelt så lang oplæring som forudset. Ordbogen kender for få ord. Alligevel finder Aabenraa kommune, at talegenkendelse på nogle områder er yderst anvendeligt - for det kan lave otte timers tastetid om til ca. seks timers taletid.

Tal til din computer, let arbejdsprocessen og brug i stedet mere tid sammen med borgerne. Det har været målene for knap 30 sagsbehandlere i Aabenraa Kommune.

Det sidste års tid har de forsøgt sig med ”tal i sag”, hvor talegenkendelse giver sagsbehandlerne mulighed for at tale løs til et computersystem. Indkøb af licenser og løn har kostet i omegnen af 3,2 millioner kroner.

Talegenkendelsen skal skære ned i antallet af timer, sagsbehandlerne bruger på journaler, og det skal afskære medarbejderne for diverse kontor-skader. Men selvom systemet har været en god samarbejdspartner, så har de i Aabenraa Kommune haft lidt svært ved at trimme systemet sådan, at alle ord kommer med.

I stedet for forventede fire timers oplæring og udvidelse af systemets ordbog, har kommunen været nødt til at afsætte det dobbelte.

»Vores erfaring er, at systemet på mange måder letter arbejdsprocessen, når det endelig kører. Men systemet skal jo trænes i at kende både min kollegas og min stemme. Det har taget væsentlig længere tid end ønsket, « siger projektleder Hanne Kiilerich Nors fra Aabenraa Kommune til Version2.

Et eksempel på systemets lidt manglende forståelse kunne være, hvis en af sagsbehandlerne lige skal ræsonnere over en formulering siger det klassiske "øøh". Så kan systemet ifølge Hanne Kiilerich Nors blive lidt forvirret. Og hver sagsbehandler taler jo forskelligt.

»Vi bygger jo langt fra alle sammen vores sætninger op ens. Jeg starter en sætning anderledes end min kollega, og det skal systemet naturligvis lige indstille sig på,« forklarer Hanne Kiilerich Nors til Version2.

Tilvænning - ikke teknik - er hurdlen

Aabenraa Kommune har haft 23 gennemgående medarbejdere, som har skullet igennem en række før- og efter-målinger. Her viser projektets evaluering, at de medarbejdere, som har talt i op til otte timer, ikke i træk, men over en ugeperiode, kan spare ca. halvanden time, hen mod to timer, takket være talegenkendelsen.

Men at tale til sin computer frem for at sende tryk ned gennem et klassisk tastatur kræver en del tilvænning, viser projektets konklusioner også.

»Vi oplever, at den her proces handler mere om forandring end om teknik. Enhver forandring i personalets it-håndtering kræver tilvænning, og talegenkendelse er ingen undtagelse, « siger Hanne Kiilerich Nors.

Mere præcis anvendelse

Takket være et Citrix-baseret system kan Aabenraas ansatte bruge talegenkendelsen stort set i alle programmer, hvad enten de bruger Microsoft Office eller noget andet. Men hvis talegenkendelse skal have sin berettigelse, kræver det en præcis vurdering af, hvor stor behovet er. Men pres på de kommunale pengekasser gør, at hverken Aabenraa Kommune eller andre kan blive ved med at ansætte. Så talegenkendelsen ser ud til at være kommet for at blive.

»Vi har takket været projektet fået en idé om, hvilke af vores områder, som kan bruge det her system. Det drejer sig for eksempel om vores jobcenter og skolepsykologer, som begge har teksttunge arbejdsopgaver. Her tror vi bestemt, at det kan blive et godt redskab,« siger Hanne Kiilerich Nors til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jens Hansen

Her er der nogen der har testet en ny teknologi af, draget nogen nyttige erfaringer med den og accepteret at den kan forbedre nogen steder, og nogen steder giver den ikke gevinsten.

Det er da kun godt at nogen gerne vil dele de erfaringer de har med ny teknologi med resten af landet.

 • 5
 • 0
Henrik Mikael Kristensen

Giv dog folk et kursus i tifingersystemet i stedet.

Selv med et lille lavbudgetsystem til hjemmebrug som Dragon Dictate, og som kun fungerer på engelsk, kan jeg godt garantere for at de fleste tifinger-folk skal stå meget tidligt op for at følge med, såfremt man bruger det rigtigt.

Iøvrigt har den slags systemer en indlæringsperiode, så det burde ikke være nogen overraskelse for sagsbehandlerne.

 • 4
 • 0
Jens Hansen

"Iøvrigt har den slags systemer en indlæringsperiode, så det burde ikke være nogen overraskelse for sagsbehandlerne."

Det havde de også retnet ind, men den overraskede blot ved at være længere end planlagt.. Kunne man ikke godt forstille sig en sælger der siger, og efter 4 timer kender den alt, og brugeren så oplever at det mere er 8 timer

 • 0
 • 0
Henrik Mikael Kristensen

Måske har de nogle faste træningsprogrammer at arbejde med. Det kommer an på de ord den udsættes for under træningsperioden.

Nu kender jeg heller ikke dette system, men med Dragon Dictate kan man sige et ord eller en sætning under diktering, og få en række forslag til, hvilken der er rigtig eller rammer tættest. Den vælger man så, og efter 1-3 forsøg vil den som regel have lært det. Dragon Dictate har også mulighed for en træningsperiode, men jeg har valgt bare at diktere og lade den lære under reelle forhold.

Dragon Dictate har så til gengæld en masse defekter i dens brugerflade, som jeg håber ikke eksisterer i dette system, men selve genkendelsesdelen fejler ikke noget.

 • 0
 • 0
Henrik Mikael Kristensen

Det kommer helt an på, hvordan man arbejder med det. Jeg vil tro at systemet også forsøger at udføre kommandoer, såsom at placere markøren eller lave sideskift eller foretager menuvalg, så man kan sidde med hænderne under lårene, mens man skriver dokumenter. Det er et dumt salgstrick, og jeg mener ikke, det er god ergonomi. Den slags skal blive på tastatur og mus, så dikteringssystemet er 100% fredet til diktering.

Når man dikterer, skal man sidde med fingrene på tastaturet, klar til at skrive alternativer, hvis dikteringen fejler eller til almindelig redigering.

Diktering skal fungere 100% som et alternativt tastatur ligesom en USB stregkodelæser, ikke som noget specielt der kun virker i visse programmer. Det skal virke således at, hvis du siger et ord, og ikke kan få det korrekt gennem indlæring, så bruger du tastaturet til at skrive det svære ord med det samme, og dikterer videre uden slinger i valsen. Det behøver ikke at være bundet til indlæringen: Målet er jo at få skrevet nogle ord på en eller anden måde, så du kan få dokumentet gjort færdig.

Sjovt nok:

Et eksempel på systemets lidt manglende forståelse kunne være, hvis en af sagsbehandlerne lige skal ræsonnere over en formulering eller lignende. Så kan systemet ifølge Hanne Kiilerich Nors blive lidt forvirret. Og hver sagsbehandler taler jo forskelligt.

Formulering burde ikke være noget problem, og det er ikke noget problem for Dragon Dictate. Den æder formuleringen, uanset hvor nørklet du udtaler dig. Ordene skal bare udtales tydeligt. Dikteringssystemet skal iøvrigt heller ikke indeholde "intelligens" til at forstå hvad du mener. Den skal bare genkende dine ord. Færdig.

Metoden, jeg bruger, er at diktere den samme sætning flere gange, og dermed arbejde sig frem til en velformuleret sætning. Lad være med at redigere noget. Bare sig den flere gange med forskellig formulering, så de dukker frem i dokumentet. Når du har fundet den perfekte sætning, så sletter du bare de sætninger, du ikke kunne lide med tastaturet med almindelig redigering. Det er en meget organisk og simpel måde at arbejde på.

Det er også en glimrende måde at omformulere hele afsnit på, uden at skulle mosle rundt i at lave større redigeringer i afsnittet. Bare placer markøren under det gamle afsnit, oplæs mens du omformuler i hovedet. Når du er færdig, sletter du det gamle afsnit.

Man opdager hurtigt at den slags oplæsning er langt hurtigere, end at redigere afsnit.

Det er iøvrigt også et fremragende værktøj til at kommentere programkode med, og det kan reducere en halv times kedelig kommenteringsarbejde til få minutter.

 • 1
 • 0
Anonym

Hvordan virker systemerne, hvis man nu fx. har en forkølelse, som stadig sidder på stemmen?

 • 0
 • 0
Jørgen L. Sørensen

Giv dog folk et kursus i tifingersystemet i stedet.

Er selv så gammel at jeg kan tifingersystemet uden at kigge på tasterne - men har konstateret at det faktisk er et handicap med smartphones og lignende med tastatur på skærmen: Jeg skal nemlig bruge en finger ad gangen, og skal lede efter bogstaver :-( Der kan de (unge) mennesker som er vant til at "lede" på det store tastatur taste hurtigere end jeg kan.

Om jeg så kan taste hurtigere end snakke til en diktafon har jeg ikke prøvet --- men hvorfor skal det absolut være enten eller? Hvis jeg skal lave en manual vil jeg mene det er bedre at skrive. Hvis jeg skal lave et referat kunne jeg godt forestille mig at tale kunne være lige så godt, særligt hvis man kun medtager det væsentlige korte overblik.

 • 0
 • 0
Jesper Jarlskov

Tifingersystemet er jo også kun en fordel så længe der er tale om en eller få større tekstblokke der skal udfyldes. Så snart der er mange felter, hvoraf ikke alle nødvendigvis er til standard tekstinput, skal man alligevel ofte have fat i musen som ikke har meget gavn af tifingerinput.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize