Mystik om whistleblowernes perfekte wifi-routers død

Proxyham skulle have været en relativt billig og brugervenlig wifi-router, der kan sløre sin position. Men projektet er lagt i graven forud hacking-konferencen Def Con i næste måned. Nu går spekulationer på hvorfor.

Den skulle automatisk kunne koble på Wifi-netværk i en radius af fire kilometer, være relativ brugervenlig og så koste omkring 1.200 kroner. Noget nær enhver whistleblowers perfekte og til dels anonymiserede internetopkobling. Men nu bliver udviklerprojektet, som hedder Proxyham, på mystisk vis lagt i graven, skriver flere udenlandske tech-medier, herunder Techcrunch.com.

Proxyham skulle have været præsenteret på den store hacking-konference Def Con i Las Vegas i næste måned, hvor firmaet bag, Rhino Security Labs, skulle have vist eksempler på, hvordan routeren virker. Hertil skulle firmaet også efter planen have frigivet den kode, som systemet bygger på, skriver Techcrunch.com. Men i stedet kunne man i sidste uge så læse, at Rhino Security Labs stopper al udvikling af wifi-routeren, og at man ikke som lovet vil fremvise en prototype på Def Con-konferencen. Siden har der været tavshed om hvorfor.

Mulig indblanding fra regering?

Proxyham er grundlæggende set en Raspberry Pi-computer med wifi. Den indeholder tre antenner, en til at koble sig på eksempelvis et offentligt Wifi-netværk, og så to antenner til at transmittere Wifi-signal over en 900 MHz-frekvens.

Nogenlunde sådan her skulle Proxyham-sættet have set ud, men det er nu foreløbigt lagt i graven. Illustration: Ben Caudill

Ved hjælp af 900 MHz-frekvensen kan Proxyham koble sig på forskellige netværk i en radius på op mod fire kilometer og så, så at sige, blende ind med den øvrige trafik. Det betyder, at ville man spore den person, som bruger Proxyham-sættet, via ip-adressen, ville man ikke finde andet end det fysiske Proxyham-sæt.

Alt i alt et værktøj, det kan gøre det svære for efterretningstjenester, politiet og øvrige myndigheder at spore den pågældende bruger, men omvendt også gøre det nemmere at være whistleblower. Derfor har den mystiske aflysning af projektet også fået flere it-eksperter op af kontorstolen. En af dem er den mangeårige kommentator og sikkerhedsekspert Steve Ragan, som i kølvandet på sagen har skrevet:

»Selvom det ganske vist er ren spekulation fra min side, fordi ingen af de involverede vil tale til citat, så kunne det så ud som om, at højere kræfter, nemlig den amerikanske regering, har sat foden ned og stoppet det her,« skriver Steve Ragan.

Foreløbigt vil ingen fra Rhino Security Labs kommentere yderligere på sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bent Jensen

Hvis hardwaren er standart, så mangler vi bare et læk af softwaren. Hvis ikke alle udviklerne er hjernedøde patioter, det er jo nok med en tænkende frihedshelt.

Men hvis de er så bange for sådan en dims, så må vi se at få udviklet en. Hvis altså historien er god nok, det kan være det ikke virket godt nok, eller det blev for dyrt. Forslag til dele, software findes vel i det store og hele ?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere