Programmører vil helst undgå Perl og Internet Explorer

Illustration: monsitj/Bigstock
Udviklere på StackOverflow vil meget gerne undgå at arbejde med Perl.

Programmeringssprog er en religionskrig hos mange, men det lader til, at programmører er enige om en ting: De vil ikke arbejde med Perl.

StackOverflow har crunched på data fra deres Developer Stories-community, der er en slags portfolio for kode og jobportal. Her kan udviklere skrive, hvilke teknologier de rigtig gerne vil arbejde med, og hvilke de gerne undgår, og her er Perl programmeringssprogenes sorte får.

»De mest dislikede sprog med en ret stor margin er Perl, Delphi og VBA efterfulgt af PHP, Objective-C, Coffeescript og Ruby,« skriver StackOverflows dataanalytikere i en blogpost.

Læs også: Python er verdens hurtigst voksende sprog

I den anden ende af skalaen - altså mest afholdte - ligger databehandlingssprogene R og MATLAB. Her tager StackOverflow dog det forbehold, at der er flere typer af udviklere med en holdning til PHP, C# og Ruby, mens man næppe har en holdning til R og MATLAB, hvis ikke man arbejder med dataanalyse.

StackOverflow har også opgjort, hvilke emne-tags de it-professionelle helst vil undgå. Her topper Internet Explorer listen - stærkt forfulgt af Visual Basic.

Man skal have i baghovedet, at data til undersøgelsen kommer fra en slags CV. Så når en udvikler siger, at han ikke vil arbejde med Perl, er det ikke nødvendigvis, fordi vedkommende personligt hader sproget, men i stedet ønsker at arbejde med sprog, de er stærkere i. Undersøgelsen skal da heller ikke forstås som en dom over teknologiernes kvalitet, understreger selskabet i blogindlægget.

Ikke desto mindre har statistikken ikke overraskende fået fans af Perl til tasterne.

»Jeg kan kun forestille mig, at de folk, der ikke kan lide Perl, er blandt de mindst dygtige udviklere,« skriver en bruger ved navn Tom Rose.

Grafik af Stack Overflow Illustration: Stack Overflow
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Christiansen

Siger mere om programmøren end det gør om sproget som artiklen også er inde på. Personligt hvis jeg hører en programmør sige at han ikke gider arbejde i et givent sprog, er det ikke noget jeg gider hyre.

Man skal nok også passe på om det er i arbejdsøjemed det bliver sagt, eller i en mere spøgefuld atmosfære.

Selv hader jeg python som pesten med deres latterlige indrykninger og mangel på {}, men trods det kan jeg sagtens arbejde i det, hvis det kræves.

Og selvfølgelig elsker jeg perl :D

 • 0
 • 0
Ditlev Petersen

This is not the }, it is even not the { of the }. But it is, perhaps, the } of the {.

De sprog, jeg hader mest, er nok dem jeg ved mindst om. Og så lige et sprog, vi brugte en gang, som kolleger omtalte som et tegneseriesprog. Natural anno 1993. Det var som COBOL krydset med Commodore 64. Jeg skrev et program, der skulle bevise, at det var ubrugeligt (bl.a. var der ingen lokale variable) og endte med et nyttigt værktøj. Men det var frygteligt at skrive det.

 • 0
 • 0
David Konrad

Perl, Delphi og VBA er tudsegamle og "døde" sprog. Ydermere var en del af SO's respondenter knap nok født dengang disse sprog drev server backends og udviklingen på desktop. Perl har t.ex 30 år på bagen, og havde sin storhedstid i midt og slut 90'erne. I en mobil og IOT fokuseret virkelighed er det godt nok ikke underligt, hvis de <40-årige markerer disse sprog som uønskede. Ikke fordi de er dårlige programmører, ikke er omstillingsparate eller de gamle sprog er dårlige, men fordi 25-årige sydkoreanske Ha-joon formentlig skal google VBA for at kunne svare mere end "vistnok et ældre scriptsprog til windows", og kan bruge VBA til lige så meget i sin hverdag, som en landmand kan bruge en oksetrukken plov.

 • 0
 • 0
Thomas Nielsen

Jeg vil nu tillade mig at indskyde, at et valg i mange situationer er en luksus man ikke nødvendigvis har. Vi har flere branchespecifikke applikationer, som internt bruger Perl som scriptsprog, ligesom der er applikationer der bruger VBA og alt muligt andet lignende. Skal man løse et problem i den slags miljøer, så er valget gjort forud. Hvad værre er, er at nogle af disse applikationer lever rigtig meget længere end sprogene. Vi har f.eks. et miljø som indtil seneste version fordrede VB6, der som bekendt for længst er discontinued og principielt ikke kan licenseres. Nu er vi heldigvis frie til at vælge. Personligt er jeg ret kold overfor hvilket sprog jeg bruger, så længe det passer til problemet. Og selvom valget som sagt nogle gange er tvunget, så er det oftest frit. Gudskelov for det.

Med fare for en religionskrig, vil jeg da også lige indsparke, at jeg aldrig har abonneret på automat-IE-aversionen, som jeg ærligt talt mere forbinder med programmørdovenskab, end sagligt begrundet. Men det er en anden snak jeg nok skal få høre for :-).

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Med fare for en religionskrig, vil jeg da også lige indsparke, at jeg aldrig har abonneret på automat-IE-aversionen, som jeg ærligt talt mere forbinder med programmørdovenskab, end sagligt begrundet. Men det er en anden snak jeg nok skal få høre for :-).

IE6 var virkelig noget rod, der var en milliard funktioner som allesammen virkede dårligt, og de var praktisk talt udokumenterede, det er helt klart herfra aversionerne kommer. 7, 8, 9 og 11 var alle forbedringer, med bedre overholdelse af standarderne, og support af nye brugbare funktioner.

IE11 sakker selvfølgelig bagud på nye funktioner i forhold til de andre browsere, men så længe man holder sig til det understøttede funktionssæt er det ikke min erfaring at den giver mere bøvl end konkurrenterne.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Perl, Delphi og VBA er tudsegamle og "døde" sprog.

Gamle, ja, men både Perl og VBA bliver stadig flittigt brugt -- også til nye opgaver. Delphi er efterhånden erstattet af C# til nye opgaver, men bliver stadig brugt til gamle.

Det er meget sjældent, at programmeringssprog dør. Det er stort set kun hvis de platforme, der understøtter sproget, forsvinder. Ellers lever de i reglen videre, omend måske i det små.

Det man man se med f.eks. de sprog, der blev lavet før 1960: FORTRAN, COBOL og LISP bliver stadig brugt, omend i udgaver, der er væsentligt udvidet i forhold til de gamle. Lidt på samme måde som en VW Golf anno 2017 mestendels har navnet til fælles med VW Golf anno 1974.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

De fleste programmeringssprog er designet til at løse en bestemt type opgave, og klarer sig typisk et sted mellem hæderligt og godt til at klare den type opgave. Der, hvor kæden hopper af, er, når disse sprog bruges til andre typer opgaver end, de er designet til.

Perl er sikkert fint til små, hurtigt skrevne scripts til at trække data ud fra en tekst, men det er når programmer fylder flere skærmfulde, eller at koden bevares og modificeres over tid, at det bryder sammen, og programmørerne bander over det. Tilsvarende er C designet til at skrive operativsystemkerner og device drivers, men kæden hopper af, når man skriver forretningslogik eller GUI-programmer i sproget.

Så når programmører raser over et sprog er det ofte (men ikke altid) fordi, de bruger sproget til noget andet, end det er designet til. Måske i mangel på alternativer (firmapolitik e.lign.), men ofte også i mangel på kendskab til alternativer.

 • 0
 • 0
Peter Christiansen

Perl er sikkert fint til små, hurtigt skrevne scripts til at trække data ud fra en tekst,

Det er det helt sikkert, men det er også super godt til programmer med flere hundrede tusinde linjer. Perl kode er kommet langt siden 90'erne hvor hver mand og hans hund hackede halvdårlige løsninger i perl.

Jeg ved ikke hvorfor kæden skulle hoppe af ved lange perl programmer, der er rig mulighed for opdeling af funktionalitet i moduler og oop er også en mulighed hvis man lyster.

Jeg er klar over at hvis man ikke kan finde ud af perl og ikke har taget en tur over hvad sproget kan, så kan det virke farligt ved første øjekast, men det gælder vel de fleste sprog der bare skiller sig en smule ud rent syntaktisk.

Jeg tror din indvending om maintainability kan tilskrives alle sprog og ikke kun perl, det kommer an på programmørerne i sidste ende og det er op til dem at benytte sprogets virkemidler for opdeling og indkapsling så det bliver lettere at vedligeholde.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Du er bekendt med at det grafiske desktop miljø Gnome er udviklet i C via GTK, der også er skrevet i C?

C er blevet brugt til rigtig mange ting som det egentlig ikke er egnet til. Et desktop-miljø er et stort kompliceret program som kommunikerer med alle andre programmer, fejl i C-programmer bliver ofte til alvorlige sikkerhedshuller, hvor andre sprog soft-crasher kan C-programmer komme til at eksekvere uautoriseret kode, derfor vil en fejl i et desktop-miljø skrevet i C vil ofte være et privilege-escalation hul.

Helt generelt burde meget få OS-komponenter skrives i C for at minimere sikkerhedsrisikoen, at C bliver brugt så meget i operativsystemer skyldes nok en blanding af vane og mangel på sprog med en rimelig kombination af sikkerhed og mulighed for høj ydelse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere