Sprognørds håb for Dart: Skal bryde isvinteren for programmeringssprog

GOTO: Googles nye, og ind til videre hemmelige, programmeringssprog Dart er forhåbentlig ambitiøst. Hvis Dart får succes, kan isvinteren i sprogverdenen endelig være forbi, spår udviklingshuset Triforks CTO.

Google vil på udviklerkonferencen GOTO i Århus holde en åbningstale om det nye programmeringssprog Dart. Google holder som altid kortene tæt til kroppen, og pressen må ikke engang filme talen.

En af arrangørerne for GOTO, teknisk chef for Trifork og selvudnævnt programmeringssprogs-nørd, Kresten Krab Thorup, er dog spændt på at høre, hvad Google vil med Dart, når sløret bliver løftet på GOTO.

Kresten Krab Thorup efterlyser nytænkning og udvikling inden for programmeringssprogsverdenen, hvor Java er en tung, men gammel spiller:

»Der er knageme mange ting jeg ville lave om, hvis jeg skulle have været på det team, som lavede Java forfra. Til åbningstalen vil jeg se efter, om Dart bare forsøger at hamle op med JavaScript, eller om det kan noget, der er bedre,« siger han.

Han er faktisk lidt skuffet over Googles sidste sprog, GO, der er et low level system-programmeringssprog, som man laver systeminfrastruktur med. Derfor glæder han sig til, at Google løfter sløret for, hvilket slags sprog Dart bliver:

»Det er spændende, om Dart kun bliver et web-programmeringssprog eller et fuldt moderne applikations-programmeringssprog. Vi har brug for at kunne udtrykke nogle ting i vores programmer i dag, som vi slet ikke havde brug for dengang Java blev lavet, så hele det her er pludselig blevet vigtigere, at sproget er naturligt,« siger han og fortsætter:

»Og her mener jeg at Java kommer til kort på grund af dets alder. Og det er blevet mere og mere tydeligt at de her multicore programmeringsting, de passer ikke ind i java, og det er også derfor at Scala og Erlang er blevet populære.

Vi bliver jo for eksempel nødt til at finde en bedre måde at programmere multicore. Vi har jo haft sådan en isvinter af programmeringssprog de sidste 10 år, hvor der kun var Java og .Net. Men de sidste par år er problemstillingerne og behovene løbet fra dem. Men nu er der nye ’skvulp’, så i disse år tror jeg på, at der kommer mange nye sprog – og netop det, der hitter, det får succes de næste 10 år. Så det er herligt, at der bliver brugt så mange kræfter på det,« siger han til Version2.

Google-Oracle-strid: Baggrund for Dart?

Han håber, at Google har været ambitiøse og udviklet et nyt, intelligent sprog til for eksempel web-programmering. Men bevæggrundene for udviklingen har formentligt mere med licenser og striden med Oracle at gøre, end med innovation, forudser han:

»Hvis jeg var Google, ville jeg da være ret træt af hele striden med Oracle, så det er da et forsøg værd at lave deres eget sprog, der kan gøre op med det,« siger han til Version2.

For nogle år tilbage ville Sun og Microsoft begge gerne købe licenserne til samarbejde om Java, men kunne ikke blive enige. Og derfor endte det med, at Microsoft udviklede .Net i stedet, som mere eller mindre var en kopi af Java-økosystemet, forklarer Kresten Krab Thorup.

I dag ligger Oracle og Google også i åbenlys konflikt om rettighederne til Java. I forhold til Android lavede man et trick fra Googles side, således at de programmer, der er lavet i Java, laves om til et Dalvik-program, så det teknisk set ikke længere er et Java-program, som afvikles på en måde, der ikke længere berettiger Oracle til at få licenspenge.

Så historien har en risiko for at gentage sig, vurderer han.

»Jeg har da forhåbninger om, at Google har større ambitioner end bare at ville hamle op med JavaScript, og jeg håber da, at Google er ambitiøse med Dart. Hvis det kan udfordre Java og .Net, kunne det knageme være sjovt. For jeg er jo sådan en sprog-nørd, så jeg har bare en dyb interesse, og jeg tror virkelig på at det gør en stor forskel på, hvor effektiv man er i sit arbejde, at man kan sige det, man mener i et programmeringssprog,«

Men kan Google ikke komme i problemer, hvis Dart ligger for tæt op af Java?

»De vil jo nok gøre sig umage med ikke at kopiere Java,« lyder svaret.

Version2 er mediepartner på GOTO.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Baldur Norddahl

Scala er ikke bundet til JVM. Der findes en .net udgave af Scala og Google kunne snildt lave en dalvik version.

Scala er da væsentligt bedre som websprog end javascript. For eksempel har scala xml support som er genialt når man vil blande html og kode.

  • 0
  • 0
Henrik Mikael Kristensen

Topaz er en lille fortolker/compiler der pt. kan generere javascript:

https://github.com/giesse/Project-SnowBall/wiki/Topaz-:-Getting-Started

Red fungere som et low-level sprog og erstatte C:

http://www.red-lang.org/

Begge sprog er inspireret af REBOL, og er dog begge under udvikling. Men der er flere nye ting på vej end bare C/Java lignende sprog, hvis man har lyst til at kigge efter noget mindre mainstream.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere