Programmeringskursus for skolebørn skal redde Danmarks it-fremtid
Hvordan får man flere unge danskere til at fatte interesse for it og programmering, så Danmark kan få flere dygtige it-talenter?
Den diskussion har du nok hørt før, men hos it-firmaet Trifork har man nu valgt selv at gøre noget ved problemet. Fem onsdage i træk kan børn og unge i alderen 9-18 år komme til workshop hos Trifork og lære at programmere.
»Folkeskolen har ikke tilstrækkelig undervisning i it, og her i Aarhus mangler der uddannelsestilbud til dem, som har en interesse for det. Vi kan se, at der er et behov, så nu starter vi disse workshops, hvor børn kan lære at komme i gang med at udvikle programmer,« fortæller Søren Eskildsen, landechef for Trifork, til Version2.
Tilbuddet er døbt Junior GOTO, efter de konferencer som Trifork i forvejen arrangerer, og koster 250 kroner for fem onsdage med to timers undervisning. Har forældrene billet til GOTO i Aarhus, er det gratis.
Første workshop blev holdt onsdag den 4. september fra 16 til 18, med Søren Eskildsen selv og tre andre fra Trifork som undervisere.
»Vi er begyndt med fire instruktører fra Trifork, men det er ikke et lukket projekt, det var bare lige det nemmeste. Nogle forældre har allerede sagt, at de gerne vil hjælpe til, og vi vil også tage fat i universitetsstuderende og høre, om de vil undervise,« forklarer Søren Eskildsen.
Selvom der ikke har været meget markedsføring af tilbuddet, blev de 26 pladser på holdet hurtigt taget, med flere på venteliste. Og de fleste kommer ’udefra’.
»Mine egne børn nåede ikke med, og jeg kender kun 3 ud af de 26. Så det er ikke bare vores egne børn, der kommer,« siger Søren Eskildsen.
Pensummet på første workshop var introduktion til både Scratch, spilmotoren Unity 3D og ren HTML5. I den aldersspredte gruppe af børn og unge blev de hurtigt delt op - men ikke efter alder, kun efter evner.
»Vi ser, hvem der er fremme i bussen, og hvem der lige skal have forklaret det en ekstra gang. Det hænger ikke nødvendigvis sammen med alderen. De bedste vil løbende få nye opgaver, så de altid er udfordret, og er de rigtigt dygtige, kan de ende med at lave deres eget League of Legends-agtige spil,« siger Søren Eskildsen.
Til den første workshop var der udover de fire frivillige instruktører også to ekstra klar i kulissen, hvis det var nødvendigt for at holde alle beskæftiget. ’Bemandingen’ de kommende fire workshops bliver så løbende tilpasset behovet.
Håbet er, at deltagerne bliver opslugt af programmering og også fortæller deres kammerater begejstret om det. Så kan der måske i næste runde være flere hold, med andre frivillige undervisere end Trifork-folk.
»Vi vil som it-virksomhed gerne se, at unge mennesker her fra Aarhus fanger interesse for programmering. Vi kan se, at mange af dem, der er fostret i Aarhus og siden er blevet store stjerner, startede i en meget tidlig alder. Måske har de kodet noget simpelt som en bold, der hopper på en skærm og syntes, at det var sjovt. En dag sidder de så og optimerer på Googles Chrome-browser,« siger Søren Eskildsen, med slet skjult reference til Lars Bak og hans kolleger, der står bag blandt andet V8-motoren i Chrome.
Version2 er mediepartner på GOTO konferencen, som du kan læse mere om og tilmelde dig her..

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.