Professorer: Sundhedsplatformens ledelse stopper vat i ørerne

24. august 2017 kl. 10:397
Professorer: Sundhedsplatformens ledelse stopper vat i ørerne
Illustration: Region Sjælland.
Region Hovedstaden skal stoppe med at nedgøre og ignorere kritikere af Sundhedsplatformen, mener eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hospitalerne i Region H kæmper med kaos og frustrerede medarbejdere som følge af Sundhedsplatformen, mens regionsledelsen vælger at benægte og bagatellisere problemerne.

Sådan skriver professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard og datalogiprofessor ved København Universitet Jørgen P. Bansler i en kronik i Politiken.

Kritikere af Sundhedsplatformen – danmarkshistoriens største sundheds-it-projekt – er gang på gang blevet affejet af regionens ledende embedsmænd, mens ledelsen i stedet taler om gevinstrealisering, lyder det fra ekspert-parret.

Som da formanden for Overlægerådet i Region Hovedstadens psykiatri, Gitte Ahle, klagede over, at platformen fjernede muligheden for psykiatriens vigtigste arbejdsredskab – detaljeret tekst om patientens tilstand – og dermed i yderste konsekvens kunne skade patientsikkerheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil svarede regionens koncerndirektør, Svend Hartling, at man ikke vil gøre forskel på de forskellige specialer.

Selvom regionen har haft ‘vat i ørerne’ har kritikken af platformen været berettiget, mener professorerne.

»Man troede, at man købte en veltestet hyldevare, men fik et halvfabrikat tilpasset et amerikansk sundhedsvæsen,« lyder det i kronikken.

Professorerne kalder det »decideret uansvarligt,« at systemet er indført på alle hospitalerne i Region Hovedstaden, uden at det først er prøvet af i praksis på et eller flere danske hospitaler – f.eks. gennem pilotprojekter på forskellige afdelinger.

Alligevel får klinikere typisk det svar, at de selv er skyld i problemerne. De skal bare lære at betjene systemet rigtigt.

Ledelsesstrategien har skabt en uholdbar situation, som kræver en redningsplan, hvor første skridt bør være, at »regionens ledelse stopper med at bortforklare og bagatellisere problemerne og i stedet tager lægernes kritik og bekymringer alvorligt«.

Andet skridt bliver at indse, at platformen har problemer, fortsætter eksperterne.

Krisetilstanden der hersker på regionens hospitaler, gør det »helt meningsløst at ’indhøste milliardgevinster’ (læs besparelser) på nuværende tidspunkt, som regionen ufortrødent fastholder at gøre, samtidig med at den helt ignorerer de store udfordringer ude i afdelingerne. Det er trist. Det er foruroligende,« konkluderer kroniken.

Region Hovedstaden vedtog tidligere på måneden at skrotte Sundhedsplatformens business case, der lovede gevinster på over 10 milliarder. Nu er business casen imidlertid erstattet af årlige gevinstmål – i 2018 sigter politikerne på at indkassere besparelser på regionens hospitaler på i alt 102 millioner kroner.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
26. august 2017 kl. 09:23

Selv om de er pensioneret har de samme problem som kulturministeren

6
25. august 2017 kl. 20:49

Jo, men der må da være en forklaring fra nogen som deltog i processen - og som måske er pensioneret, og kan udtale sig ?

5
24. august 2017 kl. 16:33

Det gør man jo også andre steder. Ikke at det hjælper meget på økonomien, de psykiatriske patienter dukker bare op andre steder. Så længe de har kræfter til at "dukke op".

4
24. august 2017 kl. 15:56

Jeg forstår nu, hvorfor regionsledelsen har skåret ned på psykiatrien.

3
24. august 2017 kl. 15:23

Så er det altså derfor Region Syd har fravalgt denne 'sælger' af sundhedsplatformen.

2
24. august 2017 kl. 14:04

Jeg tror desværre af dine rygter er det nærmeste vi kommer sandheden

1
24. august 2017 kl. 12:53

Er der mon læsere derude, som kan / vil / tør beskrive det faktuelle forløb for beslutningen om det valgte system ?

Jeg har hørt lidt rygtesnak, men vil ikke bringe rygter til bordet.

P.S.: I dagens Berlingske er der et "læserbrev" fra een af de politiske fraktioner i Regionsrådet. Måske er det et fejlkøb ? - i modsætning til Region Midt, som nu måske følges af Region Syd i det nye udbud.