Professor: Udviklere og ingeniører lades i stikken i debat om AI-etik
Et stort, internationalt forskningshold satte sig for nyligt for at undersøge et nagende spørgsmål: Hvorfor fungerer nogle medicinske AI-systemer dårligere for grupper med en bestemt etnisk herkomst end andre, når der ikke er nogen kendt korrelation mellem den information, der er tilgængelig i de medicinske billeder, og en persons oprindelse?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
EU vil have virksomheder til at mærke AI-skabt indhold
Regulering af AI7. juni kl. 09:20
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
At der er forskel på mennesker, er ikke nyt, at det meste forskning er udført af hvide mænd, er heller ikke nyt, at medicin produkter hovedsageligt er testet på unge hvide mænd, kom lidt bag på en engelsk forsker, for ca. 5 år siden, da hun ville vide hvorfor smertestillende medicin blev solgt i lige de doser, som de nu kom i. Hendes forskning viste nemlig, at doserne passede meget præcist på, hvad en ung hvis mand, havde behov for, men ikke på kvinder, og andre etniske grupper.
Så er det kun skidt, at AI opdager, at der er forskel på mennesker, selvom den forskel er tabu? En Asiat på 45kg har næppe brug for samme mængde medicin, som en hvid på 110kg, måske de endda har brug for forskellig medicin, fordi der er mere end en forskel på dem.
Lidt apropos gener, så var der den her artikel i Weekendavisen for nylig, hvor ulighed kobles sammen med gener.Den kunne så være genetisk, hvilket i sig selv er lidt uha.
https://www.weekendavisen.dk/2021-47/ideer/den-oversete-brikBeklager paywall.
Der vil være mange muligheder for AI og gener.
It's turtles all they way down.
Men kommentar #1 er det første sted ML nævnes, selvom man godt kan formode at artiklen mener ML, når den skriver AI.
Vi så de første AI-systemer (i betydningen "ekspertsystemer") for 30+ år siden. Dengang var der ikke meget ML involveret i commercielle systemer. Det meste var binære valg eller relativt små værdisæt, ML kommer ind i billedet med større værdi- og datasæt, samt muligheden for at behandle disse.
AI har været misbrugt i forbindelse med meget simple logiske valg fx i spil. At AI nu også bruges om ML er en følge af udviklingen og ikke nødvendigvis misbrug af termen, men klassisk AI kunne (i princippet) altid gøre rede for hvordan et resultat blev nået. Det er ofte ikke tilfældet med ML - endnu. Og for mange af os vil ML være "skildpadder hele vejen ned".
Den kunne så være genetisk, hvilket i sig selv er lidt uha.Eksempelvis kunne det være at folk med oprindelse i Mellemøsten har en større tendens til en kræftform i forhold til en anden.
Og så kunne det være et udslag af en livsform, hvilket måske er mere tænkeligt, og endnu mere uha.
Bottom line er dog, at når man træner en AI algoritme, så bør man have et bredt etnisk udsnit med.
OG fortælle systemet detaljer som etnisk oprindelse, religion etc. for det betyder faktisk noget.
Man kan ikke på den ene side klage over at algoritmerne diskriminerer etniske grupper, og på den anden side kræve at disse ikke indgår i ligningen.
Og når mennesker er involveret i beslutninger vikles problemer, statistik og svar ind i følelser, hvad enten du er ingeniør, læge, professor ... Det kan nok så megen lovgivning, etik eller politisk korrekthed ikke ændre.
I øvrigt interessant at AI finder raceforskelle, jeg troede alle racer var "lige". Måske de etiske dilemmaer ligger i at AI ikke er politisk korrekt, og finder nogle ting som ikke burde kunne findes i følge den korrekte opfattelse.
Eller vi berøringsangst. Eksempelvis kunne det være at folk med oprindelse i Mellemøsten har en større tendens til en kræftform i forhold til en anden. Får vi en bedre behandling hvis det ikke tages med i betragtning?
Emnet er både spændende og relevant, men jeg blev helt ærligt ikke klogere af at læse artiklen.
Altså det er ikke noget nyt, at vi som ingeniører påvirker vores omverden. Da jeg tilbage i 80'erne læste til ingeniør havde vi et fag som hed Teknologi og Samfund. Jeg har svært ved at se der kan være ret meget nyt, ud over at alt går meget hutigere i dag.
I øvrigt interessant at AI finder raceforskelle, jeg troede alle racer var "lige". Måske de etiske dilemmaer ligger i at AI ikke er politisk korrekt, og finder nogle ting som ikke burde kunne findes i følge den korrekte opfattelse.
Men ofte bliver de oversolgt som magi, og det er bare statistik. Og statistik er blot evnen til at lave virkelig gode gæt. Du er aldrig sikker og der er altid en fejlmargin - så hvad er du villig til at lade være op til et gæt?
Shklovski har en vigtig pointe at AI og ML modeller "bare er statistik".
Men det er kunstigt at spørge om man er "villig til at lade det være op til et gæt".
For de områder man slipper modellerne løs på, er ikke f.eks. om der er åben fraktur på lårbenet eller ej.
Det er de områder hvor den menneskelige stillingtagen også er et gæt eller en vurdering. Det er problemstillinger uden deterministisk afgørbarhed.
I skak er det uden tvivl algoritmen man skal lytte til. Hævet over enhver tvivl.
Ved et væld af sociale myndigheders afgørelser, er det menneskers vurderinger man skal lytte til.
I feltet mellem de to yderpoler, er der muligheder og faldgruber.
I så skal man skelne imellem algoritmisk beslutningstagen, statistisk assisteret begrundelse og statistisk assisteret rankering.
Og så er der lige den landmine, at det naturlige sprog alle benytter både til at tale om etik og evidens, i sig selv er en statistisk model, som knytter ord til tilstrækkeligt ensartede mønstre, som virkeligheden viser os.