Man kan roligt kassere de skrivelser, som advokater sender til internetbrugere med krav om betaling for påstået ulovlig streaming eller download af film.
Det slår professor i ophavsret på Uppsala Universitet, Sanna Wolk, fast, over for Ny Teknik i Sverige:
»Betal ikke. Du behøver ikke engang at svare på det. I sidste ende er det domstolene, der skal afgøre, om man skal betale eller ej. Vi har tidligere set denne type breve, og det er meget få gange, at dem, der står bag kravene, tager sagen videre til retten,« siger hun til Ny Teknik.
Hun understreger dog samtidig, at det er vigtigt aktivt at afvise kravet over for inkassofirmaet, hvis sagen skulle gå til inkasso.
Udtalelsen kommer på baggrund af, at advokatfirmaet Njord Law Firm, der har hjemsted i København, ifølge det svenske medie har sendt flere tusinde krav til svenskere, hvor de anklages for at optage filmen 'The Cell'.
Ifølge Ny Teknik indeholder brevene fra Njord Law Firm til de svenske modtagere et forslag om at betale 4.500 svenske kroner inden for 14 dage. Dem, der ikke betaler, kan blive trukket i retten, lyder selskabet.
Version2 har tidligere omtalt tilsvarende breve fra Njord Law Firm, hvor danske modtagere får et såkaldt ‘tilbud’ om at betale 1.500 kroner ‘til dækning af vederlag', bl.a. i forhold til filmen ‘Don Jon', hvorefter sagen ‘kan afsluttes uden yderligere’.
I artiklen fortalte vi også om den software, som advokaterne gør brug af:
»Vi vil gerne undgå en retssag«
Njord Law Firm gjorde i de breve, som Version2 har set, også opmærksom på, at man »naturligvis gerne vil undgå, at videre undersøgelser af sagen og andre foranstaltninger i form af en retssag skal iværksættes«.
Ifølge Njord Law Firm er ophavsretskrænkelsen identificeret til at være begået på peer-to-peer-netværk som BitTorrent.
I Sverige er det oplyst, at advokaterne konkret nævner The Pirate Bay eller Popcorn Time.
I debatten har advokaterne fremført, at man kan holdes ansvarlig for krænkelse af ophavsret, uanset at man har et åbent netværk eller givet adgangskoden til andre.
Men også her er advokatfirmaerne forkert på den, lyder det fra Sanna Wolk.
»Man kan ikke gøres ansvarlig for krænkelser af ophavsret – som f.eks. at downloade film – selv om man har et åbent netværk og giver andre adgang. Det har en EU-dom fastslået sidste år,« siger hun.
Kan tvinges til password på wifi
Hun gør samtidig opmærksom på, at domstolene godt kan tvinge netværksejerne til at beskytte deres netværk med et password. Men kun som led i en ekstra sikkerhed - og det gør dem ikke ansvarlige.
Advokaterne får angiveligt udleveret mange tusinde kundeoplysninger, eksempelvis adresser, af teleselskaberne - oplysinger, som er relateret til de IP-adresser, som advokaterne har i kikkerten.
Version2 fortalt i går, at Retten ved Frederiksberg har afgjort, at teleselskaberne fortsat skal udstyre copyright-advokater med disse kundedata, når de kommer med IP-adresser på potentielle pirater.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.