Professor: Salg af Nets kan give USA adgang til NemID-data

Bliver Nets solgt til et amerikansk firma, vil de amerikanske myndigheder kunne kræve at få udleveret data fra eksempelvis NemID-systemet, siger juraprofessor.

Den amerikanske lov Patriot Act vil gøre det muligt for amerikanske myndigheder at få udleveret data fra eksempelvis NemID-systemet, hvis Nets, som driver NemID, bliver solgt til et amerikansk firma. Det skriver Berlingske.

Det er Nationalbankens aktiepost i Nets, der er sat til salg, og blandt køberne er flere amerikanske virksomheder. En amerikansk virksomhed er underlagt den amerikanske Patriot Act-lovgivning, og det betyder, at virksomheden kan blive tvunget til at udlevere data, også selvom dataene befinder sig uden for USA.

»Der er en potentiel konflikt mellem amerikansk og dansk ret, hvis de amerikanske myndigheder i henhold til Patriot Act kræver, at en amerikansk virksomhed skal udlevere data, der ellers er beskyttet af dansk lov. Europæiske myndigheder vil sige, at man kun kan udlevere oplysninger, hvis det er lovligt ifølge europæisk lovgivning, og så har man konflikten,« siger juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet til Berlingske.

Reglerne gælder også for virksomheder, der opererer i USA, så selv europæiske virksomheder, som også driver forretning i USA, kan blive pålagt at udlevere oplysninger.

USA og EU har en såkaldt safe harbour-aftale, som i princippet skulle gøre det muligt for et amerikansk firma at håndtere data inden for EU på lige fod med europæiske konkurrenter, men lovgivningen i både USA og flere andre lande efter terrorangrebene 11. september 2001 har sået tvivl om ordningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jon Linde

at Nets og NemID ikke har nogle roller som er vigtige for Danmark og at nedetid samt kompromitering af sikkerhed ikke vil have nogen betydning. (*

Det ville jo være skidt hvis grundlaget for Danmarks digitale infrastruktur havde en amerikansk hånd langt oppe i ...

Jeg føler mig nu endnu mere tryg ved at NemID opbevarer min private NemID nøgle... (*

*) Ironi kan være anvendt.

 • 12
 • 0
#7 Deleted User

Afskaf NemId! Lad US-NSA overtage DSB i stedet. Ville være hyggeligt med hemmelige agenter der overvåger mine kaffekøb fra salgsvognen. Så kan de ændre "ønsker de at handle" til "please may i have all available information about you and your whereabouts" eller "columbian coffee? interesting... are you running a drug operation and sponsoring islamic terrorism with your profits"

USSR anno 1980 = USA anno 2014

Alle ikke-amerikanere bliver behandlet som fjender. Mind mig om igen hvorfor danske soldater skulle dø i Irak.

 • 1
 • 6
#12 Deleted User

Erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, har netop garanteret, at ingen danskeres perosnfølsomme data vil blive udleveret uden en dansk retskendelse.

Så kan Henrik Sass vel bare skrive en klausul ind i kontrakten, som annullerer alle økonomiske krav fra en eventuel amerikansk køber, hvis denne udleverer danske statsborgeres personfølsomme data i henhold til Patriot Act uden en dokumenteret dansk retskendelse?

I min lille naive ønske-verden er dette et ret og rimeligt krav. Det gode spørgsmål er, hvorfor det ikke er det i virkeligheden?

 • 3
 • 0
#15 Gunnar Axelsen

Da man jo er total afhængig af NemID for at begå sig i det danske samfund undrer det mig at ingen i denne debat har rejst spørgsmålet om et alternativ til NemID. I følge min bank findes der ikke noget alternativ, måske nogen af debatørerne har et forslag til et sådan alternativ.

 • 1
 • 0
#16 Jesper Lund

Benny Engelbrecht beroliger danskerne, at dansk lovgivning er ganske klar på dette område. Og det er den sådan set også. Men problemet er at den amerikanske Patriot Act kan kræve, at amerikanske virksomheder bryder andre landes lovgivning. Loven laver ingen undtagelser for andre landes love.

Nemlig.

Dansk lovgivning er klar på dette punkt.

Patriot Act (og FISA 702) er klar på dette punkt, men i konflikt med dansk lov.

Den amerikanske-ejede virksomhed vil blive tvunget til at overtræde enten dansk eller US lov.

Straffen er størst for at overtræde amerikansk lov, og sandsynligvis opdager danske myndigheder slet ikke at dansk lov er overtrådt.

Så hvad sker der mon...?

 • 14
 • 0
#17 Christian Schmidt Blogger

Så kan Henrik Sass vel bare skrive en klausul ind i kontrakten, som annullerer alle økonomiske krav fra en eventuel amerikansk køber, hvis denne udleverer danske statsborgeres personfølsomme data i henhold til Patriot Act uden en dokumenteret dansk retskendelse?

Den slags klausul er ikke meget værd, hvis ikke det kan dokumenteres, at data er blevet udleveret.

Det er vældig svært at dokumentere, for alle der kender til fakta er underlagt tavshedsklausuler. Hvis man bryder den slags klausuler, bliver man jaget vildt.

 • 2
 • 0
#18 Christian Schmidt Blogger

Regeringen har gang på gang smilet når de snakker om NSA, så mon ikke de allerede har udleveret en kopi af alle nøgle kort, hvortil et salg er lige meget.

Nu er USA næppe det eneste land, der har den slags lovgivning.

Hvis Nets bliver solgt videre til et russisk eller kinesisk firma, er det nogle mindre venligtsindede magter, der får overdraget hovednøglerne.

 • 2
 • 1
#19 Jens Dalsgaard Nielsen

Hvad med prisen ? Nu skriver man (bla i Politiken) at prisen nærmer sig 15 mia kr. HVordan har man tænkt sig købet af NETS får dette beløb forrentet ? Det eneste sted de penge kan hentes er op ad danskens lommer... Kan godt være man kan lappe lidt huller i statskassen, men fremover er det mig der skal betale...

Det er vist noget med at tisse i buxerne osv osv

Det nemmeste er vel at sælge hele butikken og så kan vi bo til leje på Havaje :-|

 • 5
 • 0
#20 Andreas Bach Aaen

Alle danskernes private nøgler ligger i et elektronisk nøgleskab. Denne software er så vidt jeg ved leveret af et amerikansk firma. Så hvad er sandsynligheden for, at NSA har krævet en bagdør i det program? Og dermed, hvad er sandsynligheden for at NSA, dermed har adgang til alle danskeres private NemID nøgle og derfor kan lave lige de transaktioner de lyster i dit navn.

Tillykke Bråtgård, skødet er skrevet og gælden står i dit navn.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere