Professor om statslige it-projekter: »Prisen bliver det afgørende. Så har man skandalen«
De statslige ledere har et for snævert fokus på økonomi, når de i en udbudsproces vælger leverandør.
Det fremgår af regeringsgrundlaget af november 2016, at regeringen vil 'lancere en ny strategi for mere professionel it-styring i staten'. Der er desuden gennemført et kasseeftersyn af det statslige it-område og en evaluering af indsatsen for at professionalisere statens it-projekter, som viser, at der er behov for at styrke styringen af det statslige it-område og understøtte opgavevaretagelsen i de statslige myndigheder. Mere konkret vil strategien indeholde følgende punkter: Kilde: DigitaliseringsstyrelsenNy statslig it-strategi
Det siger Pernille Kræmmergaard, der er professor på Aalborg Universitet og direktør i Digitaliseringsinstituttet, som et af to bud på fokusområder i den kommende statslige it-strategi i en artikel på Digitaliseringsstyrelsens website.
»Man tolker udbudsreglerne for snævert, og prisen bliver det afgørende. Så har man skandalen. Hvis nu man havde en realistisk pris på forhånd, så var det jo ikke endt med en skandale,« siger hun til Digitaliseringsstyrelsen.
Version2 har tidligere omtalt Skats valg af KMD til at drifte og videreudvikle systemet Skattekontoen.
Valget faldt på KMD blandt fire tilbudsgivere, fordi man herfra tilbød den laveste pris, nemlig 98 millioner, mens Netcompany som den næstbilligste byder ville have 145 mio. kroner og CSC Danmark 204 millioner kroner.
Samtidig fik KMD ikke den højeste pointtildeling på kvalitet.
Dengang hæftede Pernille Kræmmergaard sig ved, om KMD's lave pris - som var langt under udbudsprisen på 240 mio. kroner - kunne få betydning for projektkvaliteten:
»Jeg bemærker, at KMD vinder til en pris, der er væsentligt under udbudsprisen. Det kan godt få mig til at stille spørgsmål, om der kan leveres i den rette kvalitet i overensstemmelse med udbudsmaterialet til en så markant lavere pris,« sagde Pernille Kræmmergaard til Version2.
For lille fokus på kvalitet
Naturligvis har leverandøren et ansvar for, at de kan levere det, de byder ind, men ansvaret falder i sidste ende tilbage på staten, lyder det i artiklen fra Digitaliseringsstyrelsen.
Derfor er det ifølge Pernille Kræmmergaard også så vigtigt at kunne tolke buddenes kvalitet, og det kræver stærke kompetencer. Er fokus ensidigt på de finansielle gevinster, er det også det, man bliver holdt op på.
»Man kigger ikke nok på de kvalitative gevinster. På den tid, borgerne sparer og den forbedrede service, de mærker. Det er ærgerligt,« siger professoren til Digitaliseringsstyrelsen.
Fremadrettet bør man også lave udbuddene af it-projekter i tættere dialog med leverandørerne, mener Pernille Kræmmergaard.
»Der mangler dialog med leverandøren tidligt i processen. I dag skal man være gode til at sige, hvad man vil have, og så kommer leverandøren med en løsning. Men man bør i stedet formulere det problem, der skal løses, og så sammen finde en løsning. Det er for sent at have dialogen efter kontraktindgåelsen, hvor prisen er lagt fast,« siger hun og tilføjer:
»Hvis du har indgået den forkerte kontrakt, kan du lave nok så meget kontraktstyring.«
It kan ikke behandles som et stedbarn
Det andet bud på fokusområder ifølge professoren er, at de statslige projekter skal bemandes med mere kompetente styregrupper, og toplederen skal engagere sig mere, hvis statens it-projekter skal sejle uden om de store skandaler.
»It-projekter er substantielt anderledes end andre projekter, og der er brug for bedre kompetencer i forhold til at til at sidde i it-styregrupper. Derudover er det noget, som ledelsen bliver nødt til at prioritere som en opgave og bruge tid på. I dag bliver det alt for ofte noget, der ryger oven i en i forvejen fyldt kalender,« siger Pernille Kræmmergaard.
Hun mener, at det er godt, at der nu kommer en strategi, og fokus bør altså først og fremmest være på opkvalificering af dem, der skal lede it-projekterne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.