Professor om algoritmer: Målet med teknologi er også at fremme tillid, sikkerhed og retfærdighed
Digitalisering er blevet et slagord for vækst og velstand i samfundet, men det er også blevet en kontroversiel og medvirkende årsag til tillidskriser i samfundet.
Det mener professor Christina Lioma fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU).
Sammen med mange andre forskere er hun en del af et nyt, bredt konsortium, der har modtaget 100 millioner kroner til at undersøge, hvordan data og algoritmer kan bruges til at støtte samfundet og styrke demokratiske processer, der løser de nuværende udfordringer.
»Tempoet i den teknologiske udvikling accelererer tendenser i samfundet i retning af populisme, polarisering, konspirationer, konflikter og øget ulighed. Det er en sammenfletning af miljømæssige, sociale, politiske og økonomiske kriser og skaber generel mistillid til samfundets traditionelle institutioner,« mener hun.
Forskerne i projektet 'Algoritmer, data og demokrati' (ADD), går sammen på tværs af discipliner og universiteter for at undersøge præcist, hvordan dette skal tackles.
»Målet med teknologi er at støtte folks velbefindende, individuelt men også som et samfund, fremme tillid, sikkerhed, retfærdighed og gennemsigtighed,« lyder synspunktet.
Står i spidsen for den datalogiske del af projektet
Christina Lioma er til daglig leder af forskningssektionen Machine Learning på DIKU og vil stå i spidsen for den datalogiske del af projektet.
Hendes arbejde vil fokusere på tre kerneproblemer i kunstig intelligens i dag.
Den første er, at søgemaskiner og social medieteknologi generelt er utilsigtet designet til at sprede falske nyheder med clickbait i stedet for rent faktisk at sprede nøjagtige oplysninger, simpelthen fordi denne type indhold er meget klikbare og genererer trafik.
Det andet problem er, at det er umuligt at udelukke bias fra de data, der genereres af samfundet og bruges til at træne AI-algoritmer. Der vil altid være bias med hensyn til en eller anden dimension, såsom køn, alder, hudfarve, seksuel orientering, politisk overbevisning, indkomst eller uddannelsesniveau, med mere.
Det tredje kerneproblem, som Christina Lioma arbejde vil fokusere på er forholdet mellem overparameterisering og generalisering i deep learning.
Du kan høre mere om projektet 'Algoritmer, data og demokrati', når Christina Lioma taler på dette års InfoSecurity-messe, som afholdes d. 29.-30. september 2021 i Øksnehallen, København.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.