Region Hovedstaden er gået i gang med at tilbyde 3.000 læger personlig opsætning af Sundhedsplatformen, og Region Sjælland har netop besluttet at følge trop. Det skal imødegå nogle af de udfordringer, som det kliniske personale i regionerne har med at bruge systemet, men professor på IT-Universitetet Søren Lauesen er ikke optimistisk.
Han kritiserer blandt andet, at initiativet i Region Hovedstaden bliver sat i gang samtidig for alle slags læger i stedet for at tage det gradvist, så man kan lære af erfaringerne.
»Jeg har tidligere rådet Region H til at tage et speciale ad gangen, så man kunne bruge de erfaringer, man samlede op undervejs. Det råd har man tilsyneladende ikke fulgt, og så vidt jeg kan se, sætter man det hele i gang parallelt,« siger Søren Lauesen til Version2.
Region Sjælland meldte tirsdag ud, at man også her vil bruge mellem fem og ti millioner kroner på at tilpasse Sundhedsplatformen. Det er dog indtil videre ikke meldt ud, om man vil gøre det på samme måde som i Hovedstaden, eller om tilpasningen skal iværksættes gradvist, som Søren Lauesen anbefaler.
I Region Hovedstaden er det planen, at der skal udpeges en såkaldt brugertilpasningsansvarlig på alle afdelinger - en superbruger, der kan sørge for, at systemet bliver sat op til at understøtte lige netop det speciale, man har på den pågældende afdeling.
Tilbuddet om hjælp til tilpasning af EPJ-systemet er en del af regionernes forsøg på at imødekomme Rigsrevisionens kritik af implementeringen af Sundhedsplatformen.
I Region Hovedstaden indebærer det blandt andet, at der skal lukkes ned for andre it-aktiviteter, så flere medarbejdere i Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) kan koncentrere sig om Sundhedsplatformen.
Derudover skal der indkøbes teknisk konsulentbistand fra Epic og/eller Cambridge University Hospitals til at rette fejl i systemet.
Og så skal der som sagt findes en ansvarlig for individuel opsætning af det udskældte EPJ-system på hver eneste hospitalsafdeling.
Søren Lauesen er enig i, at man kan komme langt med brugertilpasning, og understreger, at han har set rigtig gode eksempler på det.
Men han mener ikke, at det er realistisk at finde folk med de rette it-kompetencer på alle afdelinger.
»Man skal have fat i et naturtalent, og det kommer man altså ikke til finde på hver afdeling. Man kommer til at få den, der bedst kan undværes,« siger han.
»Jeg tror ikke på, at der kommer de store forbedringer ud af dette her. Men jeg håber ikke, jeg har ret.«
Ifølge Region Hovedstadens plan skal der være udpeget en brugertilpasningsansvarlig på alle afdelinger 1. oktober 2018.