Professor, læge og CIO om amerikansk klikhelvede: 40 pct. af lægerne har lyst til at sige op
Under den amerikanske præsident Obama er andelen af læger, der bruger elektroniske patientjournaler steget fra 20 til 96 procent.
Men digitaliseringssuccesen har haft en pris, fortæller Harvard-professor John Halamka ved e-sundhedskonferencen Sundhedsobservatoriet, der netop nu afholdes i Nyborg.
»Det er ikke så godt, som det lyder,« forklarer professoren, der desuden er praktiserende læge og har titel af CIO hos Beth Israel Deaconess Medical Center.
Det amerikanske sundhedspersonel er nemlig blevet druknet i klik-tunge systemer - særligt for at opfylde regulative krav fra den amerikanske regering.
Reglerne har effektivt betydet, at en konsultation kræver 140 klik i systemet for en kliniker.
»Det betyder, at jeg som sygeplejerske har 12 minutter til at se dig, have øjenkontakt og udfylde 140 datapunkter, inklusive om du nogensinde har røget,« forklarer John Halamka.
I et andet eksempel krævede et system fra amerikanske Epic over 400 klik for at indlægge en ny patient.
Konsekvensen har ifølge professoren været, at 4 ud af 10 af de amerikanske læger er udbrændte - og egentlig ikke har lyst til deres arbejde.
»Så vi er meget digitale. Og 40 procent af vores læger ønsker at sige op. Det er ikke perfekt,« fastslår han.
Gør som Amazon
Ifølge ‘nørd-doktoren’, som John Halamka kalder sig selv, kunne EPJ-leverandørerne med fordel tage et blad ud af Amazons design-manual:
»Hvis du skal bestille noget på Amazon, kræver det ét klik. Hvis jeg som læge skal ordinere medicin, hvor mange klik burde det så kræve? Ét!« siger han han.
Samtidig påpeger John Halamka, at mange systemer overvælder klinikere med store datamængder. Men det burde alene præsentere brugerne for den information, som personalet har brug for.
Situationen betyder, at det ikke bliver de store EPJ-giganter som amerikanske Epic, der kommer til at skabe it-innovation inden for sundhedssektoren.
Den opgave tilfalder unge iværksættere, vurderer Harvard-professoren, som bruger sig selv som eksempel på, hvordan mobiltelefonen kommer til at forandre vilkårene for sundheds-it.
Halamka blev i år diagnosticeret med en hjertelidelse, han havde kendt til i flere år.
Sygdommen betød, at hans hjerte en gang hvert halve år slog med tæt på dobbelt hastighed.
»Det hjælper ikke at have en sensor siddende på sig en enkelt dag for at måle noget, der sker hvert halve år,« forklarer han.
Derfor købte han en billig hjertemåler på Amazon og sluttede den til sin iPhone for at opfange episoden. Herefter kunne han vise målingen til sin læge, der efterfølgende kunne stille diagnosen, som hospitalsudstyr i årevis havde misset.
Dansk sundhedsboss: Ingen amerikanske tilstande
Sundhedspersonalet på hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal som deres amerikanske kollegaer vende sig til et klik-baseret it-system fra netop Epic i form af Sundhedsplatformen.
Ifølge Per Buchwald, der er it-direktør i Region Sjælland Koncern IT, bliver tilværelsen ikke så slem for det danske sundhedspersonale.
»De mange klik handler om at opfylde den amerikansk sundhedslov. Vores implementering er en dansk implementering,« fastslår han på EPJ-konferencen i Nyborg.
Præcis hvor mange klik den danske implementering kræver, når en patient skal indlægges, undlod it-direktøren imidlertid at svare på, da spørgsmålet kom fra Soile Friis, formand for Lægesekretærforeningen.
I stedet påpeger Per Buchwald, at det kræver forarbejde, før en opgave kan løses med et simpelt klik.
»Før man kan købe noget med ét klik, har folk jo oprettet sig som brugere og indtastet betalingsoplysninger og så videre,« siger han med henvisning til sammenligningen med Amazon.
»Så det har krævet mange klik at komme til den situation, hvor du kan foretage et køb med ét klik,« understreger it-direktøren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.