Forsvaret sendte i sidste uge et af sine helt store it-systemer i et EU-udbud til en værdi af mellem 300 og 400 mio. kr.
Men selvom virksomheder fra hele EU i princippet kan byde ind på projektet, er vinderen allerede afgjort på forhånd ifølge professor på IT-Universitetet i København og ekspert i offentlige it-projekter Søren Lauesen.
»Det er nemmest at byde for den, der også har leveret det gamle system. Det er lidt naivt at sætte driften til udbud, da det i praksis er ret håbløst for andre at byde,« siger han til Version2.
Den vurdering er chefen for Forsvarskommandoens Koncernfælles Informatiktjeneste, Asger Søndergård Olesen, dog ikke enig i.
»Jeg vil mene, at det er absolut realistisk, at der kommer en anden leverandør. Vi forventer faktisk, at der er en 3-4 stykker, der byder ind,« siger han.
Monopol og høje priser
Det er forsvarets koncernfælles elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem (KESDH), som er sendt i udbud. Vinderen skal stå for drift og videreudvikling af systemet over de næste syv år.
Systemet blev leveret til forsvaret i 2009 af CSC og består af en skræddersyet version af ScanJours Captia. Det er indtil videre CSC, der står for driften, og firmaet skal også stå for at opgradere systemet til den seneste version. Derfor er det også oplagt, hvem der skal fortsætte som leverandør på projektet ifølge Søren Lauesen.
»Det kan ikke være andre end CSC, der byder i praksis. De andre leverandører kan ikke få lov til at kigge i CSC’s kode, og hvis de kunne, tager det meget lang tid at finde ud af, hvordan den virker. Det er ligesom, hvis du skulle have et dansk softwarehus til at rette i Windows. Det kan kun Microsoft gøre,« siger han og fortsætter:
»Men vi er nødt til at lave hele det her skuespil, fordi det siger EU, at vi skal. Princippet er fint, men i praksis er det meget svært at gøre. Hvis forsvaret virkelig skal sætte noget i udbud, skal de genoverveje deres behov og ikke kun kigge efter det gamle system, for så er det kun den gamle leverandør, der er i stand til at vinde et udbud. Og så er der reelt monopol, og vi bliver ved med at betale meget høje priser.«
Færre specialtilpasninger kan gøre en forskel
Mange af de skræddersyede tiltag fra den gamle version af KESDH bliver fjernet efter opgraderingen, hvilket kan være en fordel for andre leverandører end CSC.
I alt regner forsvaret med at skære 60 pct. af specialtilpasningerne væk fra systemet, så det nærmer sig standardløsningen.
»Vi kommer ned på et niveau af specialtilpasninger, hvor mange af dem er småting. Leverandøren af specialtilpasningerne har selvfølgelig en fordel, og Søren Lauesen har principielt ret i sin pointe,« siger Asger Søndergård Olesen fra Forsvarskommandoen.
»Men vi regner med at der kommer en del bud, og at CSC bliver presset på prisen,« siger han

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.