Professor i it-projekter tvivler på succes med EFI-afløser: »Det er for indviklet«
Det kommende inddrivelsessystem PSRM, der skal erstatte it-skandalen EFI, bringer forhåbninger om en bedre digitaliseret inddrivelse af gæld med sig.
Det er der brug for, efter EFI blev lukket i 2015. EFI kontrollerede ikke indkommende data ordentligt, og det betød blandt andet, at systemet inddrev gæld, der var forældet.
Mistanker om, at EFI derfor inddrev gæld ulovligt, fik skatteminister Karsten Lauritzen til at lukke den automatiske gældsinddrivelse i systemet i 2015.
Nu skal et særligt indgangsfilter i det nye it-system PSRM sikre, at staten inddriver gæld lovligt i fremtiden. Men spørgsmålet er, om det er nok.
Det mener professor på IT-Universitetet Søren Lauesen ikke. Han har gennemgået en række dokumenter for Version2, der handler om kommunernes onboarding til det nye inddrivelsessystem.
Og dommen er klar. Søren Lauesen tror ikke, at de nye krav til data og det nye indgangsfilter kan sørge for en gnidningsfri og korrekt inddrivelse.
»Det er for indviklet. Der er ikke sket nogen radikale forbedringer siden EFI. Reglerne er næsten lige så indviklede, selvom der er kommet et par lempelser, men ellers er det samme kompleksitetsgrad,« siger han i et interview med Version2.
Opgaven er »fuldkommen håbløs«
Han er overrasket over omfanget af den opgave, særligt kommunerne står overfor nu med at blive tilsluttet det nye inddrivelsesssystem.
»Opgaven er fuldkommen håbløs for en lille kommune. For en stor kommune er det en stor belastning. Så det er ikke noget, man bare lige gør,« siger Søren Lauesen.
Med PSRM er kommunerne tvunget til at tilrette sine it-systemer, så de kan tale sammen med inddrivelsessystemet. Og som Version2 tidligere har berettet, er kommunerne frustrerede over den store opgave, der venter dem.
I et brev til skatteminister Karsten Lauritzen (V), som Version2 er i besiddelse af, skriver KL, at Skat udvikler det kommende inddrivelsessystem for at forenkle sin egen sagsbehandling uden at tage hensyn til, at kommunernes arbejdsprocesser vil blive mere komplicerede som følge af det.
Spørger man Søren Lauesen, er han nervøs for, at den omfattende opgave med de mange it-systemer kan være dømt til at mislykkes.
Han frygter, at den yderste konveksens for PSRM kan blive, »at det endnu en gang går i fisk«.
Ingen win-win
Søren Lauesen fra IT-Universitetet stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor kommunerne ikke selv må inddrive den gæld, kommunens borgere og virksomheder har til dem.
Det var tilfældet før kommunalreformen og Skats fødsel i 2005. Der havde kommunerne selv ansvaret for at inddrive borgeres og virksomheders gæld til dem.
Søren Lauesen mener ikke, at det er optimalt at tvinge kommunerne til at deltage i statens digitaliserede gældsinddrivelse.
»Der er ingen win-win. I et sundt samfund, hvor to parter skal arbejde sammen, så har de begge to fordel af det samarbejde,« siger han.
Skat er i samarbejde med kommunerne og kommunernes it-leverandører i fuld gang med at planlægge, hvordan kommunerne skal tilsluttes det kommende inddrivelsessystem.
Men først når PSRM er færdigudviklet, kan kommunernes it-leverandører begynde at tilpasse de kommunale it-systemer, så de kan snakke sammen med PSRM og levere korrekt stamdata.
I august vurderede Rigsrevisionen, at der stadig er store mangler ved PSRM, og at det først vil være endeligt i drift i 2021.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.