Professor Per Christian Hansen fra DTU Compute skal udvikle nye algoritmer, som kan beskrive usikkerheden i beregningen af inverse problemer. Det skriver DTU i en meddelelse.
Til det har han fået 35 mio. kroner fra VILLUM Investigator.
Målet med Per Christian Hansens VILLUM Investigator-projekt er først og fremmest at udvikle algoritmer, som med få tilretninger kan anvendes på alle områder. Det er en stor matematisk udfordring.
For det første skal der tages forbehold for den støj, der uvægerligt vil være i de data, man måler.
Dernæst vil der også i den model, man anvender, være fejl eller ting, der ikke er præcist nok beskrevet. En tredje ting er a priori-viden om, hvordan virkeligheden ser ud - der kan også være fejl. Og endelig kan der ofte i det program, man bruger til at lave beregningerne, også være fejl.
»Alle de fejl bidrager jo til, at dit endelige resultat bliver upræcist. Og du ved måske ikke, hvor de vigtige fejl er blevet introduceret i ligningen. Og det er det, der er min opgave: at sætte de usikkerheder på formel,« siger Per Christian Hansen ifølge meddelelsen og fortæller, at den viden, man måtte sidde inde med inden for specifikke fagområder, har brug for at komme i spil til gavn for alle, som sidder med undersøgelser af inverse problemer.
Et eksempel går ud på at overvåge en produktion, der foregår inde i en lukket tank. Hvis man vil undgå at stoppe produktionen og kigge inde i tanken, så kan man sende en elektrisk strøm ind og måle spændingen, der kommer ud. Ud fra disse målinger kan man sige noget om, hvad der sker inde i tanken.
»Man får resultater, som med en vis sandsynlighed kan fortælle en, hvad der foregår inde i tanken,« siger Per Christian Hansen og fortsætter:
»Problemet er bare, at vi lige nu ikke har de nødvendige formler og metoder til at gøre det med tilstrækkelig information. Eller sagt på en anden måde: Med de værktøjer, vi har i dag, kommer der ikke usikkerheder på. Man har udviklet specifikke metoder hertil inden for geofysik og oliebranchen, men for generelle inverse metoder er det et problem, at vi ikke kender usikkerhederne.«
Per Christian Hansen er dr. techn., har skrevet over 100 publicerede artikler og fire bøger, er SIAM Fellow og modtager af den mest prestigiøse bevilling fra det Europæiske Forskningsråd, et ERC Advanced Grant.
Og nu kan han altså tilføje en VILLUM Investigator-bevilling.