Professor dropper Chrome: Googles nye loginpolitik er bruger-fjendsk

Illustration: Google Inc
Chrome er ændret så browseren nu automatisk knyttes til brugerens Google-konto med et auto-login. Det kritiserer professor skarpt.

Det er slut med at kunne optræde som anonym bruger uden login, når du anvender Googles browser Chrome.

Hidtil har det været frivilligt, om man ville browse efter at have logget ind i Chrome, hvorefter dataopsamlingen gik i gang, men for et par uger siden ændrede Google Chrome således, at når man logger ind på eksempelvis Gmail, bliver Chrome automatisk knyttet til brugerens Google-konto med et auto-login.

»Det sker uden at spørge, og sågar uden at man får eksplicit besked om det,« skriver kryptograf og professor på Johns Hopkins University, der ligger i i Baltimore i staten Maryland i USA, Matthew Green i et blogindlæg.

Selv om udviklerne hævder, at det ikke betyder overførsel af data til Google, så er han alligevel stærkt kritisk over for forandringen, som han mener har store konsekvenser for brugernes privatliv og tillid.

Den eneste advarsel som brugerne har fået om ændringen er, at ens personlige Google profil-billede nu konstant dukker op i hjørnet, når man åbner en Chrome browser.

Ifølge Google-udviklere, som Matthew har været i dialog med, vil Google undgå, at man som bruger risikerer at få cookies fra en vens surf knyttet til ens brugerkonto, hvis man låner sin pc ud.

Men professoren slår fast, at det problem ikke opstår, hvis man har undladt at logge ind på Chrome.

»Hvis brugere, der er logget ind, udgør et problem, hvorfor laver man så en ændring, som tvinger brugere til at logge ind?« spørger han.

Chrome sender dog ikke data til Google, uanset at man er logget ind, har Google-udviklerne svaret Matthew Green:

»Mens Chrome nu vil logge ind på din Google-konto uden dit samtykke (følgende et Gmail-login), så vil Chrome ikke aktivere 'sync'-funktionen, der sender din data til Google. Det kræver endnu et samtykke-skridt. Så i teorien bør din data forblive lokal,« lyder svaret.

Professoren mener dog stadig, det bør være frivilligt, om man vil anvende Chrome med eller uden login. Og især hæfter han sig ved, at han ikke har givet samtykke til auto login - og hvis de kan gennemføre dette uden samtykke, hvordan kan man så stole på de andre samtykker, man har givet Google.

»Hvordan kan jeg have tillid til alle de andre samtykkeerklæringer, jeg er blevet præsenteret for? Hvad forhindrer jer i at ændre på jeres indstilling om nogle få måneder, når alle er holdt op med at være opmærksomme?,« spørger Matthew Green retorisk.

Selv om Google allerede spionerer mod én via cookies og store annoncenetværk, når vi surfer på nettet, så mener han, at det stadig er en massiv ny overtrædelse af hans ret til privatlivets fred.

»I ti år er jeg blevet stillet ét spørgsmål af Chrome-browseren: 'Vil du logge ind med din Google-konto?' Og i ti år har jeg sagt, nej tak. Chrome stiller mig stadig spørgsmålet - nu er det bare sådan, at det der sker, ikke følger mit svar.«

Professoren mener generelt, at det var et fremskridt, da Google lancerede Chrome for ti år siden, dels fordi Microsoft mistede muligheden for at holde Googles produkter ude af markedet ved hjælp af Microsoft-browsere og dels fordi brugerne fik en open source-baseret browser med de bedste udviklere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Maciej Szeliga

Hvad betyder det i forhold til en virksomhed, som tilbyder (eller kræver) at medarbejderne skal bruge Chrome ?

Det er jo brugerens valg om vedkommende vil bruge Chrome til gmail.

Hvis virksomheden bruger Google Docs så er det jo firmakontoen som bliver knyttet til browseren og så er det en sag mellem Google, virksomheden og Datatilsynet...

 • 0
 • 0
#6 Simon Mikkelsen

Personligt er jeg gået over til Firefox for et halvt år siden. Den er lidt langsommere men ellers ude mærket og har desuden multi account containers. Det kan man bruge til at have en særlig gruppe til fx login på Google. Så er man kun logget ind i de tabs. En anden til fx Facebook eller måske en til arbejde. Smid plugins som Ghostry og/eller Privacy Badger ind sammen med https everyevere og jeg tror man er nogen lunde kørende.

 • 3
 • 1
#7 Lasse Mølgaard

Hvorfor overhovedet bruge en massiv Goble sladrehank, når der findes fremragende browsere i form af Firefox samt Waterfox ?

På arbejdet bruger jeg 3 forskellige browsere - alt efter hvilken hjemmeside, jeg skal have fat i.

 • Nogle sider virker KUN i Internet Explorer.
 • Nogle sider virker KUN i Firefox.
 • Nogle sider virker KUN i Chrome.

Det er så skønt når ens webapplikationer er produceret af at miskmask af interne og eksterne kilder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere