Professor: Android sender lokationsdata til Google 340 gange i døgnet

21. august 2018 kl. 13:448
Professor: Android sender lokationsdata til Google 340 gange i døgnet
Illustration: Bigstock.
En amerikansk professor har undersøgt Googles dataindsamling af brugere over internettet. Android-brugere overvåges mest - men det er svært at gøre noget digitalt, uden at Google indsamler oplysninger om dig, lyder resultatet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom du ikke interagerer med din Android-telefon, så sender den lokationsdata til Google mere end 14 gange i timen i gennemsnit, hvis den har Chrome kørende i baggrunden.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport fra handelsorganisationen Digital Content Next, der er udført af den amerikanske it-professor Douglas Schmidt fra Vanderbilt University.

Rapporten undersøger Googles indsamling af data via sine mange produkter og platforme, og en af metoderne har blandt andet været at kortlægge, hvilke data Google indsamler fra en almindelig Android-telefon med en ny Google-konto og et nyt sim-kort i løbet af en almindelig dag.

»Google samlede data om for eksempel placering, ruter, køb og musikpræferencer,« skriver Douglas Schmidt i rapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Overraskende nok indsamlede eller udledte Google mere end to tredjedele af informationerne med passive metoder. Til syvende og sidst kunne Google identificere brugerens interesser med bemærkelsesværdig nøjagtighed.«

Google: Professor er utroværdig

Google afviser rapporten uden at gå i detaljer og anfægter blandt andet professor Douglas Schmidts troværdighed på området.

Han har angiveligt vidnet for Oracle i virksomhedens verserende patentsag mod Google om netop Android-systemet, og derfor mener Google kort sagt ikke, at han er til at stole på.

»Rapporten er bestilt af en lobbyist-gruppe fra Washington og udført af en person, der vidner for Oracle i sagen mod Google. Så det er ingen overraskelse, at den indeholder meget vildledende oplysninger,« siger en talsperson fra Google til CNN.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google er netop blevet trukket i retten i USA, efter at det er kommet frem, at virksomheden overvåger Android-brugere, selvom de slår deling af placeringsdata fra.

Ifølge Google er det til brugerens fordel, da placeringsdata giver mere relevante søgeresultater.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
22. august 2018 kl. 14:12

Der skulle forlængst have været iværksat projekter til skabelse af et os - fx i samarbejde med ubuntu-folkene, en søgemaskine (fx sammen med duckduckgo) og et mailsystem som sikrede brevhemmeligheden. Med klare gennemskuelige tilvalgsmuligheder for div overvågning og hvor data indhøstedes af en offentlig virksomhed således at staten kunne profitere på informationen. Det kunne være startet op som et langsigtet dansk projekt der ville kaste viden til studerende, jobs, karrierer og uafhængighed af sig. I stedet har politikerne i deres kronisk fastlåste position af fantasi- og visionsløshed og leflen og eftergivenhed overfor de store spillere, tilladt en hensynsløs og ureguleret datahøst af enhver borger med behov for en telefon.

5
22. august 2018 kl. 11:18

"Ifølge Google er det til brugerens fordel, da placeringsdata giver mere relevante søgeresultater.".

Hvis positionsangivelse er slået fra så er det i ond tro at de indhenter position. Og i fald de gør burde de kun hente positionen i det sekund der er en søgning på noget, som de kan forbedre ved positionen og aldrig ellers. Det gør de jo ikke, hvilket betyder de er fuldstændigt ligeglade med "kundens" behov og ønsker - og gerne vildleder denne for egen gevinst.

4
21. august 2018 kl. 22:55

Gad vide hvor længe det vare med Eelo OS'et bliver muligt at lægge på min Androide phone !

Det med "Don't be evil !" er aldeles meget i fortiden, de virker mere opsatte på at erstatte Apple som verdens rigeste firma. Ja de har også gang i gode ting, MEN det drukner så meget i det GRIMME, desværre må jeg stille enig med Morten om at der intet sker ved at vente på at brugerene kommer ind i kampen !

3
21. august 2018 kl. 17:36

God tanke, men jeg tror ikke det kommer til at ske, hvis det skulle være sandt burde ingen jo anvende fb længere efter de har set de første store eksempler på hvordan man målrettet kan manipulere med folk. Mange jeg snakker med har stadig den holdning at "jeg har da ikke noget at skjule", og de misser totalt den større sammenhæng i den indsigt og magt man mere eller mindre frivilligt giver disse firmaer. På den anden side er man også blevet afhængig, en hverdag kan jo dårligt fungere uden en telefon.

Dette skal ske gennem regulering og forbrugerbeskyttelse fra f.eks. EU.

2
21. august 2018 kl. 14:46

Det giver mig en ubehagelig fornemmelse i hele kroppen og følesen af at blive krænket, hver gang jeg tænker over hvor meget jeg bliver overvåget.

Jeg håber at forbrugerne generelt bliver langt mere opmærksom på det, og aktivt vælger produkter fra.

Problemet er jo at det er stort set umuligt at leve et moderne liv, med moderne forbruger elektronik uden at bliver overvåget og data minet.

1
21. august 2018 kl. 14:09

Til at min Librem5 telefon dumper ind ad døren.