Professor advarer mod salg af MitID: »Samfundet skal have en bid af den økonomiske upside«

Plus6. oktober 2022 kl. 04:006
MitID, App, Digitaliseringsstyrelsen
Illustration: Pr-Foto.
Salget af MitID er endnu et eksempel på, at Danmark glemmer den kommercielle værdi af kritisk infrastruktur, når man overlader nationale it-projekter til private virksomheder. Det mener professor på CBS Jan Damsgaard.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nets’ planer om at sælge MitID viser igen, at den danske stat går glip af økonomiske gevinster ved offentlige it-løsninger.

Det mener professor i digitalisering på CBS Jan Damsgaard. Han påpeger, at Danmark har fået udviklet en perlerække af digitale løsninger, som private virksomheder sidenhen har indkasseret store gevinster på.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. oktober 2022 kl. 11:41

Sådan er kapitalismen... Hver gang der er blevet privatiseret en offentlig eller brugerejet virksomhed, har grådige kapitalfonde scoret kassen på det. TDC var ejet af orbrugermne, men blev "solgt" til private ejere. Forbrugerne fik aldrig nogen betaling, så reelt var et jo en ren foræring. Og nu gentager man nummeret med MitID. Sæt dog fden ned og bevar dansk infrastruktur på det offentliges hænder.

6
6. oktober 2022 kl. 16:43

Hver gang der er blevet privatiseret en offentlig eller brugerejet virksomhed, har grådige kapitalfonde scoret kassen på det. TDC var ejet af orbrugermne, men blev "solgt" til private ejere. Forbrugerne fik aldrig nogen betaling, så reelt var et jo en ren foræring.

Nøgleordet er konkurrence.

Hvis der kan etableres en ordentlig konkurrence, så viser erfaringen at privatkapitalistiske virksomheder klarer sig bedst.

Men monopoler bliver til malkekøer, når de privatiseres.

Det samme sker, hvis en konkurrenceudsættelse bliver svækket af statslige krav, som vi ser med de skyhøje afkast, som banker og pensionsselskaber har opnået.

Monopoler ser ud til at blive bedst forvaltet af forbrugerejede organisationer. Formodentlig fordi de offentligt ejedes bestyrelsesposter har det med at blive handelsvare i politiske konstitueringer.

3
6. oktober 2022 kl. 11:29

Er et problem ikke, at Danmark har besluttet sig til, at private virksomheder er bedre til at drive infrastruktur end det offentlige? Og som resultat fjerner man offentlige virksomheder og udbyder opgaverne til private (der jo naturligvis må lave tingene billigere, da de ikke skal tjene på opgaven.....). Hvis vi nu bare kunne erkende, at nationale opgaver bør løses nationalt - gerne med bidrag fra private aktører, der bliver betalt for deres del af opgaven. Men ejerskab til den fulde løsning (også software-løsninger) forbliver hos den danske stat, ligesom drift kan flyttes fra én organisation til en anden.

2
6. oktober 2022 kl. 10:20

Jeg er helt enig med Anne-Marie her, problemet er at det typisk kun er de yderste fløje (nogle gange på skift og andre i fællesskab) som er imod salg af arvesølvet - den store lilla masse i midten er typisk helt enige: vi får nogle milliarder i kassen her og nu og så er det ligegyldigt med de mere langsigtede udgifter.

1
6. oktober 2022 kl. 09:02

"Han påpeger, at Danmark har fået udviklet en perlerække af digitale løsninger, som private virksomheder sidenhen har indkasseret store gevinster på."

"Danmark glemmer den kommercielle værdi af kritisk infrastruktur, når man overlader nationale it-projekter til private virksomheder. "

Glemmer? Er der ikke heftig debat i medierne hver gang, hvor "Danmark" gang på gang bliver mindet om, at det er arvesølvet man sælger, og at man snyder Danmark for indtægterne på længere sigt (ud over at miste kontrollen med arvesølvet). Fortalerne for disse røverier fra fællesskabet vil ikke lytte, og er alligevel altid helt himmelfaldne, når konsekvenserne viser sig.

Man "glemmer" intet - "man" vælger det helt bevidst. Må vi få åbnet for indsyn i partistøttekasserne, VL-klubberne og svingdørskarriereforløbene?

Nå, ikke?

Den legendariske danske statsautoriserede korruption styrer disse forløb.

5
6. oktober 2022 kl. 11:43

Du taler totalt udenom emnet.