Persondata fra gentest kan have stor værdi som kommerciel vare og derfor bør forbrugerne overveje det nøje inden de benytter sig af de private gentest på markedet, som er billige og blot kræver en spytprøve eller et lille skrab med en vatpind. Det skriver avisen.dk.
Advarslen kommer fra Søren Brunak, der er professor i bioinformatik ved Københavns Universitet og forskningsleder på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research:
»Hvis man har en million dna-sekvenser, kan man pludselig se nogle ting, som virksomheder kan være interesserede i. En stor database kan på den måde blive brugt i andre sammenhænge,« siger Søren Brunak til avisen.dk.
Eksempelvis har et firma anvendt dna-data til at sammensætte en Spotify-playliste. Data kan også blive videresolgt – eller i hvert fald anvendt – af lægemiddelvirksomheder og udviklere af nye behandlinger med henblik på markedsføring af produkter over for gentest-kunden.
I Danmark står staten bag stor gen-satsning
Også senior security and privacy specialist Berit Skjernaa, Alexandra Instituttet mener, at dna-data fra gentest kunne efterfølgende blive brugt til markedsføring af bestemte behandlinger eller produkter.
Udmeldingen kommer i forbindelse med den officielle åbning af det danske og statsdrevne Nationalt Genom Center, som Søren Brunak fremhæver som gavnlig.
Ambitionen er, at alle danskere ved kontakt med sundhedsvæsenet vil få tilbudt at få taget en dna-prøve. Den vil så blive analyseret og gemt i genomcentret.
Søren Brunak er ellers kendt for at være en stor fortaler for øget indsamling og brug af sundhedsdata, og han på Version2 fremført, at borgere i fremtiden vil kunne benytte deres sundhedsdata til at forhandle med forsikringsselskaber, i en fremtid hvor sundhedssystemet måske er mere privatiseret end i dag.