Dobbelt så dyrt, superforsinket it-system lige inden lancering: Send 26 millioner mere

Det nye system skal digitalisere en lang række processer i de danske retter. Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Projektet er nu blevet mere end dobbelt så dyrt, som det oprindeligt var tiltænkt.

Efter otte års udvikling og seks års forsinkelse er systemet Juridiske Fagsystemer, JFS, der skal digitalisere en række processer hos domstolene, ved at være lanceringsklar.

Men det vil kræve yderligere 26,1 millioner kroner at søsætte JFS, der har været undervejs siden 2009. Det fremgår af et aktstykke til Folketinget fra den 13. juni.

I aktstykket står kort fortalt, at en ekstrabevilling på godt 26 millioner skal sikre, at systemet efter otte års udvikling med store forsinkelser og omkring 100 ekstra udviklingsmillioner bliver en realitet.

Læs også: Leverandør skal pilotteste eget skandalesystem - og kan få millioner for at bestå

Der opremses også en række grunde til, at projektet nu bliver yderligere 26 millioner dyrere;

  • Et stort behov for at udbedre fejl og mangler samt generelt at kvalitetssikre den tekniske løsning frem mod fuld implementering
  • Der har været afholdt ekstraordinære store udgifter til juridisk bistand til kontraktændringer pga. forsinkede leverancer.
  • Den nye tidsplan medfører ekstra omkostninger til eksterne konsulenter bl.a. som erstatning for interne vakancer i projektbemandingen.
  • Der er indarbejdet en risikopulje på 4 mio. kr. i alt, som skal dække eventuelle uforudsete udgifter i forbindelse med udrulning til de resterende retter.
  • Øgede renteomkostninger som følge af den længere udviklings- og implementeringsperiode.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Domstolsstyrelsen.

Indtil nu har JFS kun været udrullet i to retskredse for at teste systemet, og undervejs er der blevet fundet en lang række fejl, mangler og problemer, der skulle ordnes.

Læs også: Ekspert: Det kræver et lynfiks at redde it-system til 106 millioner

JFS er nu blevet næsten to en halv gange dyrere end tiltænkt med en totalpris på 163 mod oprindelige 68 millioner.

Ifølge en pressemeddelelse fra Domsstolsstyrelsen selv er der blevet foretaget store ændringer i projektet, siden det blev startet op.

Læs også: Domstolsstyrelsens kriseramte it-projekt får lov at køre videre

»I 2013 besluttede Domstolsstyrelsen nemlig efter en revurdering og en ny opsætning af JFS-platformen, at man ville satse på fuld digital sagsbehandling af civile sager som det første,« skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Derudover skriver Domstolsstyrelsen, at det har været mere tidskrævende end antaget at gøre systemerne brugervenlige nok.

Læs også: Domstolsstyrelsen ændrer taktik: Bygger agilt ovenpå skrottet ESDH-projekt

Sidst, men ikke mindst anfører Domstolsstyrelsen, at man har fået to systemer for pengene og den lange ventetid, for ud over at have fået en ny it-platform er der også blevet lavet et sagsbehandlingssystem, der sammen med platformen gør det muligt helt at digitalisere sagsbehandlingen af civile sager, skriver styrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere