Problemer i første test udsætter fri adgang til offentlige grunddata i ét år

31. oktober 2016 kl. 12:265
Det første testforløb i det store projekt Grunddataprogrammet har afsløret problemer, der nu medfører, at projektet bliver ét år forsinket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Grunddataprogrammet er med et budget på 546 millioner kroner ét af de dyreste offentlige it-projekter lige nu, og i den seneste halvårsrapport fra Statens It-projektråd bliver projektet tildelt en rød advarsel, fordi projektet bliver ét år forsinket.

Grunddataprogrammet skal samle adgangen til en række offentlige data i Datafordeleren, så man kan tilgå offentlige informationer om for eksempel ejendomme, adresser og personer gennem én portal.

Projektet forløb ellers nogenlunde efter planen, men da det første testforløb blev påbegyndt i maj 2016 viste det sig, at der var problemer.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen har Grunddataprogrammet derfor fået en ny tidsplan, som indebærer, at data ikke kommer på Datafordeleren i midten af 2017, men bliver ét år forsinket og altså først bliver klar i midten af 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har været nødvendigt at ændre datamodellerne for flere af de registre, der skal med i Grunddataprogrammet. Det indebærer ændringer i Datafordeleren, og det fører til, at der skal foretages nye test, når ændringerne er implementeret.

Konsolideret sikkerhedsløsning er færdig

På den positive side, så afslørede testen også problemer med ydelsen på Datafordeleren, som nu skulle være løst, og registrene og Datafordeleren har fået en konsolideret sikkerhedsløsning, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Ifølge It-projektrådet, så havde Grunddataprogrammet ellers nået alle milepæle, indtil testforløbet altså afslørede problemer.

Konkret drejer det sig om delprogrammerne vedrørende ejendomsdata og adresser. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen skulle de to have gennemgået betydelige forbedringer af datakvalitet og nyudvikling af registrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-projektrådet vurderer risikoen for hele Grunddataprogrammet som høj, og har givet tre ud af syv delprogrammer en gul advarsel i statusrapporten.

Den store udfordring for Grunddataprogrammet er, at projektet skal samle registre fra mange forskellige styrelser og myndigheder og gøre dem tilgængelige på en standardiseret måde. Det kan give problemer, hvis de enkelte registre eksempelvis har forskellige krav til oppetid eller ydelse. Data skal nemlig ikke samles i ét system, men blot gøres tilgængelige gennem Datafordeleren.

Formålet med projektet er at give bedre adgang til de data, den offentlige sektor ligger inde med, så virksomheder og andre kan bruge dataene til at forbedre tjenester eller udvikle nye.

Bagtanken er, at denne adgang vil skabe en vækst, der kan mere end blot dække omkostningerne til Grunddataprogrammet. Samtidig vil det også kunne reducere omkostninger hos virksomheder, der arbejder med disse data, fordi Datafordeleren i princippet bør reducere behovet for at have opdaterede lokale kopier af registre liggende.

Det er én af grundene til, at faktorer som ydelse og datamodeller skal være nogenlunde standardiserede, når registrene stilles til rådighed i Datafordeleren.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. november 2016 kl. 19:19

OIS havde været et rimeligt bud, selv om det ikke kommer i nærheden af datafordeleren. Men VIRK har slet ikke de samme data eller muligheder. Hvor er fx. koblingen mellem Adresse, BBR enheder, eller GeoDanmark objekter?

4
2. november 2016 kl. 13:18

Jeg har fundet denne gamle artikel fra det kendte internet medie Version2; https://www.version2.dk/artikel/aabenhedstinget-jubler-gratis-og-aaben-tilgang-til-cvr-og-matriknumre-er-et-gennembrud-48172 ...her kan man læse flg... "Fra starten af 2014 vil systemet give fri og gratis adgang til CVR,- og CVP-numre"

Fra "starten af 2014" til "midten af 2018" ...giver det... "bliver ét år forsinket."?

Med den her form for dato logik så kan jeg meddele at min 29 års fødselsdag, igen i år, er forsinket et år.

2
1. november 2016 kl. 20:07

Hvor findes de der fri grunddate, som udmærkede decentrale services. Dem vil jeg rigtigt gerne bruge. Kan du give mig et link, eller anden information så jeg kan finde dem.

1
31. oktober 2016 kl. 23:42

Problemet er jf. teksten:

"Det har været nødvendigt at ændre datamodellerne for flere af de registre, der skal med i Grunddataprogrammet."

Hvis nu en styrelse finder det nødvendigt at ændre en datamodel i et lokalt register, forsvinder det så fra Datafordeleren, indtil denne bliver tilpasset?

Selve ideen med Grunddataprogrammet (specielt Datafordeleren) virker uigennemtænkt. Heldigvis findes grunddataene derude i udmærkede decentrale services. Og det gør de også efter Grunddataprogrammet kuldsejler.