Proactive skød 65.000 timer forkert: Hjemmeværnets webløsning to år forsinket

29. august 2013 kl. 10:447
Proactive skød 65.000 timer forkert: Hjemmeværnets webløsning to år forsinket
Illustration: Hjemmeværnet.
Nyt hjemmeside- og administrationssystem til Hjemmeværnet bliver 13 millioner kroner dyrere og løber nu op i 70 millioner kr. Leverandøren Proactive skal bruge 85.000 i stedet for 20.000 timer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De frivillige soldater i Hjemmeværnet kommer til at vente hele to år mere end oprindeligt planlagt, før de kan få lov at skrotte et forældet it-system, som i dag koster masser af spildtid og frustration.

Udviklingen af det nye system, der er døbt HJV.DK version 2, er nemlig endnu engang blevet forsinket hos leverandøren Proactive, som har bedt om ni måneder ekstra at løbe på, før systemet er klar. Det fremgår af et nyt aktstykke til Folketingets Finansudvalg.

Hjemmeværnets leder af projektet, brigadegeneral Peer Sander Rouff, fik besked om de nye forsinkelser i midten af marts på et møde med Proactive.

»Vi fik at vide, at de ikke kunne honorere tidsplan med leverance denne sommer og drift fra nytår. Opgaven var blevet endnu mere kompliceret og omfangsrig, i forhold til hvad de havde forventet. I april måned fik vi så en ny tidsplan, som lød på planlagt leverance 1. juni 2014, så vi kunne gå i drift 1. september, efter at vi selv har testet systemet. Men det nemmeste og mest hensigtsmæssige er at sætte i drift ved årsskiftet, så det er planlagt til 1. januar 2015,« forklarer han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor Proactive oprindeligt havde anslået opgaven til at kræve 20.000 mandetimer, er det sidste skøn nu endt på mere end fire gange så meget: 85.000 timer. Men den pris, der blev aftalt med Hjemmeværnet fra starten af, bliver der ikke ændret på, så den ekstra udgift må Proactive selv æde.

»Proactive får cirka 22 millioner kroner som aftalt for det oprindelige projekt plus de ændringer, der er kommet til. Resten af udgifterne hos Proactive forestår de selv,« fortæller Peer Sander Rouff.

Det svarer til en timepris på knap 260 kroner, hvis Proactive holder sig inden for de 85.000 timer, der nu er firmaets bedste bud.

Men selvom Hjemmeværnet ikke skal betale Proactive mere for firmaets fejlskøn, bliver hele projektet alligevel en del dyrere end oprindeligt planlagt. Den samlede pris er nu steget fra 46,5 millioner kroner til 70 millioner for udvikling og anskaffelse, altså uden efterfølgende drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjemmeværnet skal nemlig bruge ekstra penge til både de interne resurser, som arbejder med projektet, dobbeltdrift af servere og eksterne konsulenter.

Sund kode og lav pris

For at sikre, at projektet var levedygtigt, trods de nye forsinkelser, fik Hjemmeværnet nemlig efter råd fra Digitaliseringsstyrelsen undersøgt det foreløbige produkt. Den undersøgelse stod konsulentfirmaet Deloitte for, og konklusionen var, at koden er ’gennemgående sund og robust’.

Deloitte stod også bag en analyse af prisen, som Hjemmeværnet betaler for det nye it-system, og her var der også godt nyt. Sammenlignet med andre it-systemer i samme klasse, havde Hjemmeværnet fået en pris, der var ’i underkanten’ eller ’noget under den forventede pris’, skrev de eksterne konsulenter.

Peer Sander Rouff er da også optimistisk i forhold til, om den nuværende tidsplan denne gang vil holde.

»Man kan aldrig give nogen garantier, men vi har en meget tæt og løbende dialog og har gennemgået de arbejdspakker, der er i den nye tidsplan, meget grundigt på en række møder. Selve udviklingsarbejdet er i nærheden af 90 procent færdigt - så sandsynligheden for, at der kommer en forsinkelse, er til stede, men den er ikke ret stor,« siger han.

Ved at vente med at trykke på knappen til 1. januar 2015, selvom systemet skulle være klar til drift 1. september 2014, får Hjemmeværnet også noget buffer, hvis der sker noget uventet.

»Selvom vi har gennemgået tidsplanen minutiøst, og Deloitte har undersøgt den tekniske sundhedstilstand på projektet, kan vi ikke vide, om der dukker noget op. Det er også derfor, at go live er planlagt til 1. januar, så der er noget tid at løbe på,« siger Peer Sander Rouff.

Det kommende it-system, der skal gøre det nemt for Hjemmeværnets frivillige for eksempel at klare alt papirarbejdet omkring en øvelse, er bygget over Microsoft Sharepoint. Driften af systemet, der får cirka 48.000 brugere, er sat til 8,1 millioner kroner om året, når systemet er taget i brug.

Det fremgik tidligere, at levering af systemet var skubbet ni måneder, til 1. september 2014. Det var i stedet idriftsættelsen, der var skubbet til 1. september 2014.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. august 2013 kl. 17:18

Det er lige en sag for den kommende IT-havarikommission.

4
29. august 2013 kl. 20:12

Jeg tror ikke at det er SharePoint der har skabt problemer for ProActive.

Hvis jeg husker ret består en væsentlig del af projektet af at skulle være interface til Forsvarets SAP-system (DeMars). Nu reklamerer ProActive godt nok med at de ved noget om Business Inteligence, men deres løsninger er baseret på Excell, SharePoint og SQL Server 2012. Jeg tror at der er en væsentlig forskel i at lave Business Intelligense ved "Trække data fra en relevant database ud i et læseligt format (Excel, PDF)" og så til at skulle arbejde sammen med en SAP-installation der nok ikke engang er let at danse med i forhold til den gennemsnitslige SAP-installation.

Så sukket skal nok ikke så meget gå på SharePoint som produkt, men på hvad et SharePoint-hus ved om SAP.

(Og lad det være en lære for CMS-branchen: Lad være med at byde på opgaver hvor der skal integreres med SAP)

Selve DeMars har iøvrigt kostet over en milliard at udvikle...

6
2. september 2013 kl. 10:23

Eller desværre en snitflade der måske ikke engang er synderligt godt dokumenteret eller endsige overhovedet beskrevet så 3.part har mulighed for at tilgå data i SAP-databasen. - OG så skal HJV nok lige være opmærksom på ændrede licensforhold hos SAP og indirect licensing! - altså antal brugere der tilgår en applikation som henter data i en SAP database - når SAP og Oracle skruer bissen på - så kan de rent faktisk kræve licenspenge for den her del også. så alle brugere af sharepoint vil så skulle indgå i licensbetalingen til SAP også.

5
2. september 2013 kl. 08:43

@Peter Makholm: Hovedet på sømmet...

3
29. august 2013 kl. 17:19

Den nuværende løsning har desværre altid kørt SharePoint og derfor har man endnu engang valgt at bygge det om omkring SharePoint. Dog skulle man gerne være hoppet til en nyere version end den nuværende som, hvis jeg ikke husker helt forkert, er hosted på en SharePoint 2007 platform.

Håber bare, at der i samme ombæring, kommer bedre understøttelse for dokumentdeling på hjv.dk, for den nuværende support er nærmest ikke eksisterende, i hvert fald ikke ude i områdekompagnierne.

Generelt glæder jeg mig til at følge den nye løsning på langt tættere hand end den gamle, herunder at skulle undervise i brugen af platformen. Men utroligt at man endnu engang fik ret i, at danske IT projekter bare ikke kan klares til tiden .. SUK!