Private skyer er hippe

Stordrift og fleksibilitet er nogle af fordelene ved de private skyer, som virksomheder og offentlige organisationer bygger for tiden. Og så signalerer de sikkerhed og kontrol.

Statens It gør det. Københavns Kommunes it-forretningscenter gør det. Audi gør det. Virksomheder og organisationer bygger private skyer til at huse forretningsfølsomme data og programmer som aldrig før.

»Der er mange clouds at vælge imellem. Men virksomheder og det offentlige vil ofte vælge at bygge private skyer, for eksempel kommunerne, således at de får fordelene af stordrift og mere fleksibilitet, men bevarer den fulde kontrol over deres eget miljø,« siger Michael Skovsgaard, virtualiserings- og cloud-ekspert fra it- konsulenthuset C2IT.

Statens It's private sky skal levere it-infrastrukturen til otte ministerier, omkring 80 institutioner og i alt 11.000 brugere. I løbet af få år er det meningen, at også database- og applikationsplatformene skal ensrettes og hostes i den private sky.

»Vi er nødt til at placere meget af vores data i en privat sky på grund af lovgivningen,« siger Lone Strøm.

»Men når det er sagt, så er en privat sky også meget billigere at styre efter ens egne behov. I en offentlig sky er applikationerne nemlig ofte ret standardiserede, og man kan risikere, at det kræver rigtig mange ressourcer at tilpasse sine egne programmer til skyen, og derfor er en privat cloud så attraktiv,« tilføjer hun.

Dyrt at skalere

Mange private skyer er huset i relativt små datacentre og er derfor ikke 'rigtige' skyer ud fra den konservative definition, idet skalérbarheden og elasticiteten er begrænset. Det kan give kapacitetsmangel i spidsbelastningsperioder, men det behøver ikke at være et problem, mener it-direktøren:

»Vi har skaleret efter den kapacitet, som vores kunder har brug for i dag, men vi kan rumme flere kunder og har mulighed for at udvide kapaciteten,« siger Lone Strøm.

»Og hvis der pludselig er brug for meget mere kapacitet, så bliver det for dyrt at skalere op på grund af nogle enkelte perioder med spidsbelastning. I sådan en situation, og hvis der ikke er tale om følsomme data, vil vi da overveje at købe mere infrastrukturkapacitet i offentlige skyer,« siger hun.

Lone Strøm mener ligeledes, at private skyer vil vinde terræn i forhold til de offentlige skyer.

»Offentlige skyer når en mæthed. Oprindelig var de jo tænkt til at hoste for eksempel mails og hjemmesider, og det tror jeg, de vil blive ved med. Men private skyer er mere attraktive for mange virksomheder på grund af sikkerheden.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jacob Larsen

De er vel sikre fordi det er et datacenter man selv ejer? Altså forudsat at kan kan finde ud af at drive datacenter...

Men jeg ved nu ikke rigtigt om jeg vil kalde det en sky. Det er vel stadig bare et datacenter selvom man strukturerer sine aplikationer på en bestemt måde? Jeg vil nok nærmere sige at det folk kalder "private skyer" i mange tilfælde bare er det næste skridt i forhold til serverkonsolidering, solgt af konsulenter ved at nasse på populære buzzwords.

På den anden side kan man jo få så store organisationer at effekten af den måde at organisere sit datacenter på kan virke som en sky-service for den enkelte afdeling. Det mest indlysende eksempel er store selskaber der er spredt så meget ud på tidszoner at der altid er folk på arbejde. I øvrigt også denne effekt der gør at en national sky-service i det offentlige vil være dyrere end de kommercielle services, selvom der selvfølgelig stadig høstes stordriftsfordele ved at den enkelte kommune ikke skal have sit eget.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere