Privat surfing på vej i Firefox: Planer om knap som åbner for Tor-tilstand

Mozilla vil tilbyde Super Private Browsing så enkelt som muligt for brugerne.

Mozilla vil integrere Tor-værktøjet, som anonymiserer internettrafik, i Firefox-browseren. Nu er der kommet flere oplysninger som ambitionen, skriver Bleeping Computer .

På et møde for Tor-udviklere i Stockholm kom det frem, at Tor-integrationen i Firefox vil blive lanceret i form af en separat udvidelse i stedet for at bygge softwaren direkte ind i browseren.

»Idéen er at lade Firefox anvende Tor ved privat browsing i fremtiden. Det kræver meget udvikling. For at gøre opgaven lettere, er der kommet et forslag om en "Tor-modus"-udvidelse. Det vil ikke blive udgivet sammen med browseren som standard, men brugerne kan downloade den for at give dem en "Tor-modus"-knap eller lignende,« lyder det på Tor Projektets hjemmeside.

Formålet med løsningen er at give brugerne mulighed for at se, hvordan en fuld Tor-integration i Firefox vil se ud, og det vil give udviklere mulighed for at lodde interessen ved at tælle antallet af downloads.

Samarbejdet mellem Mozilla og Tor blev først kendt i maj i år, da Mozilla oplyste, at de ville uddele et forskningsstipendiat for en bedre integration af Tor-værktøjet i Firefox-browseren - og dermed give browseren en ekstra privat browsing-tilstand.

Alligevel for ineffektiv

»Mozilla er potentielt interesseret i at integrere mere af Tor i Firefox for at give vores brugere en "Super Private Browsing"-tilstand (SPB). Tor tilbyder privatliv og anonymitet online; funktioner, der er meget nødvendige i den moderne tid med masseovervågning, sporing og fingeraftryk,« skrev Mozilla.

Virksomheden mente, at Tor-softwaren er for "ineffektiv" til at blive taget i brug af mange, og virksomheden ønsker nu forskning i alternative protokol-arkitekturer for at gøre Tor mere egnet til masserne.

Siden begyndelsen af ​​juli er der blevet uddelt forskningsbeløb til en "forsker inden for performance og anonymitet", i tilknytning til HTTP/2- og HTTP/3-protokoller i Tor, har Mozilla rapporteret.

Præcis hvornår der lanceres en Tor-moduss i Firefox og nøjagtigt hvordan den vil se ud er stadig usikkert.

Firefox vil være den anden browser, der indfører Tor-integration - hvis planerne lykkes.

Den første der har etablerede en sådan integration er browseren Brave, der sidste sommer annoncerede en privat, Tor-baseret browser-tilstand, men Brave har kun en meget lille markedsandel.

Artiklen stammer fra digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Stig Nygaard

Firefox vil være den anden browser, der indfører Tor-integration - hvis planerne lykkes.

Den første der har etablerede en sådan integration er Modig, der sidste sommer annoncerede en privat, Tor-baseret browser-tilstand, men Modig har kun en meget lille markedsandel.

Er "Modig" en oversættelse af browseren ved navn "Brave", eller snakker I om en helt anden web-browser?

Nu er jeg ikke ekspert på Brave, men det er da rigtigt at den gør meget ud af sikkerhed og privatliv. Men at den direkte låner Tor-teknologi tror jeg dog ikke(?) Selvom Brave er stiftet af den tidligere (og nu lidt kontroversielle) medstifter af Mozilla, Brendan Eich, så bygger Brave nemlig ikke på Mozilla/Firefox som Tor gør det. Brave er baseret på Chrome/Chromium teknologi.

 • 3
 • 0
#3 Peder Simonsen

Det er fantastisk hvad mozilla firefox osv. gør for privatlivets fred. Jeg har selv igennem flere år sendt dem forslag bla. vedr. at gøre browser mere anonym via. fingerprinting annonymisering som bla. facebook/google bruger tilat følge brugerne fra a-z på nettet og det har de faktisk lyttet til og implementeret.

Jeg synes det er fint de vil integrere TOR men der er nogle problemer herved. Problemet er at Tor i bund og grund ikke længere er sikker, da mange forskellige lande har "falske" servere på nettet og når folk forbinder til disse så kan div. nationer osv. følge med i brugernes færden og i nogen tilfælde gøren og laden. ( bla. bruger man denne metode ( og andre ) til at holde øje med silkroad og andre lyskys steder på nettet. Hvis mozilla skal have gang i noget tor så skal det kun være til troværdige og godkendte servere, og det er ikke sådan bare lige.

Tor er primært designet til ikke at kunne slukkes, og sekundært at være anonym.

Hvis man vil gøre mere for at være anonym så vil jeg mene at en gratis indbygget VPN mozilla firefox løsning uden logfiler vil være bedre og placeret i et land med god beskyttelse af folks privatliv så som island/sverige og andre lande.

 • 3
 • 1
#4 Kjeld Flarup Christensen

Som jeg har forstået Tor, så går trafikken igennem en række servere på tilfældig vis.

Hvis en udbredt browser som Firefox pludseligt bare har en Tor knap, så vil brugen af Tor logisk nok stige.

Hvad gør det ved Tor nettet. Og hvem er det som betaler for Tor serverne?

Anonymitet koster også penge. F.eks. til en VPN.

 • 0
 • 0
#5 Sune Marcher

Problemet er at Tor i bund og grund ikke længere er sikker, da mange forskellige lande har "falske" servere på nettet og når folk forbinder til disse så kan div. nationer osv. følge med i brugernes færden og i nogen tilfælde gøren og laden. ( bla. bruger man denne metode ( og andre ) til at holde øje med silkroad og andre lyskys steder på nettet. Hvis mozilla skal have gang i noget tor så skal det kun være til troværdige og godkendte servere, og det er ikke sådan bare lige.

Tor er usikkert hvis din forbindelse bliver routet igennem både en entry- og exit-server der er kontrolleret af én entitet der er ude på at deanonymisere dig.

Idéen med kun at connecte til "troværdige og godkendte servere" er skidt, da de ville blive prime target for hacking, DoS, regeringer der vil gennemtvinge bagdøre og så videre.

Hvis man vil gøre mere for at være anonym så vil jeg mene at en gratis indbygget VPN mozilla firefox løsning uden logfiler vil være bedre og placeret i et land med god beskyttelse af folks privatliv så som island/sverige og andre lande.

VPN giver ikke anonymitet. Med mindre du har en eller anden niche usecase og ved hvad du laver, er der basically to anvendelsesmuligheder for VPN: 1) at få nogenlunde sikker adgang til et internt netværk over internettet. 2) at få nogenlunde sikker adgang til internettet fra et untrusted netværk (for det meste public wifi).

At tro at VPN giver anonymitet er skidt. De fleste folk, der tror det, er dog for ligegyldige til at de ender med at få problemer på grund af det :-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere