Etablér din egen cloudgren, hyr en cloudmanager og undgå usikkerheden ved traditionelle offentlige skyer

I løbet af i år vil det være muligt at etablere en nedskaleret klon af en offentlig sky, der kører på egne servere og netværk - og evt. med outsourcet management.

Om man skal flytte alle applikationer ud på en offentlig sky, eller benytte sig af en hybrid løsning med nogle data og applikationer på egne servere, on premises, i en privat sky og nogle på den offentlige, er det store spørgsmål for mange it-chefer.

Men der er ifølge en artikel på TheNextPlatform en tredje vej. Og det er at køre et udsnit af den offentlige sky on premises, altså på lokale eller egne servere. Der er mange fordele ved den traditionelle cloudløsning, men ulemperne findes også, herunder især usikkerheden i forhold til følsomme person- eller industridata.

Hidtil har Amazon sagt nej til denne idé med undtagelse af selskabets GovCloud, som er en isoleret del af Amazon Web Services, oprettet eksplicit som en separat enhed til at køre software for styrelser og afdelinger under den amerikanske regering.

GovCloud hører hjemme i det nordvestlige USA, og har strengere digitale og fysiske sikkerhedsforanstaltninger end i andre grene af AWS.

Desuden har CIA betalt 600 millioner dollar for at have sin egen private gren af Amazon Web Services.

Kina har en speciel version af Microsoft Azure cloud, der i to år har været drevet af 21vianet, og den cloud gren er absolut ikke koblet på resten ​​af Azure.

Og som omtalt tidligere på Version2, vil Deutsche Telekom etablere et Microsoft Cloud, inkl. Azure, i Tyskland, hvilket kan danne forbillede for andre regeringer. Meget tyder på, at de store cloud-udbydere vil blive presset til at levere lokale cloudløsninger under lokal kontrol.

Læs også: Nye Microsoft-datacentre i Tyskland: Vil beskytte europæiske data mod amerikansk spionage

Amazon tilbyder dog langt overvejende offentlige cloudservices, og det er usandsynligt, at andre end CIA og den amerikanske regering kan få en privat gren af AWS-sky til dit datacenter.

Hos Microsoft kan du få en privat clon

Microsoft går en anden vej. Ved udgangen af året vil det være muligt at få en nedskaleret klon af Microsoft Azure, der kører på andre servere og netværk end Microsofts egen cloud infrastruktur, kaldet Azure Stack, og som vil kunne skalere til titusinder af virtuelle maskiner.

Det vil ikke blive forvaltet af Microsoft. Mike Neil, corporate vice president med ansvar for Enterprise Cloud, har forud for Azure Stack lanceringen oplyst, at Microsoft forventer, at tredjepartsleverandører vil tilbyde forvaltning af Azure Stack, der kører i private datacentre.

Kunder, der benytter sig af open source management løsningen, OpenStack cloud controller, til deres egen sky har allerede en sådan mulighed.

OpenStack er altså for virksomheder, der ønsker at beholde kontrollen over egen sky, men som har det fint med, at et konsulent driver den.

Der er ikke tegn på, at denne cloudmodel bliver vidt udbredt, men vil bestemt afhjælpe en del af de ulemper - f.eks. udfordringer med persondataregner - der er ved at flytte samtlige data og applikationer ud i en offentlig cloud.

Ved at flytte til en afgrænset del af en offentlig cloud, der hostes lokalt i et privat datacenter, mister kunderne dog muligheden for at hurtig skalering. Simpelt hen fordi man bliver begrænset af egen hardware.

Både Rackspace og Cisco Systems tilbyder managed services til OpenStack private skyer.

Læs mere om løsningen i artiklen fra The Next Platform.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Wahlberg

Jeg kommer nok lidt til kort med definitionerne. Hvad betyder SKY egentlig. For mig står det som noget med at vedligehold er overtaget af sky ejeren, og man kan skrue op og ned for ydelsen efter behov.

Begge dele mister men vel i udgangspunktet ved at tage det hjem. Kan man så stadig kalde det sky? /henrik

 • 0
 • 0
#3 Martin Verner

Hvis vi tager udgangspunkt i NIST's definition af Cloud Computing, så er det vist tvivlsom om et selvdrevent cloud center er cloud. Det er nok snarere et data center med lidt mere automatisering. Særligt det med "shared pool" og "rapidly provisioned" taler for at det ikke er cloud.

The NIST Definition of Cloud Computing: Cloud computing is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction. .

 • 1
 • 0
#5 Kim Mortensen

Ingen grund til at vente til på Microsoft til sidst på året. Managed "Private Cloud as a Service" (PCaaS) er allerede på markedet. Både som "dedicated private", dvs et lukket environment placeret hos en cloud udbyder, og som "local private", dvs placeret i kundens kælder eller hos hans lokale hosting udbyder. I begge tilfælde managed. Og ikke ikke mindst baseret på OpenStack; Blue Box - www.blueboxcloud.com. Er dette så en cloud ? Det kommer vel an på hvem man ser som kunden / aftageren a cloud'en. Hvis det er firmaets interne brugere, så vil de kunne få stillet resourcer til rådighed ligeså hurtigt som i en public cloud, da en private cloud har samme interface. Og den interne bruger kan lukke resourcerne ned såsnart de ikke anvendes længere. Så hurtig provision og kort binding er muligt - se fra firmaets interne brugere. Og de vil sikkert også opfatte resourcerne som delte. Blot her mellem firmaets interne brugere. Så er en on-premise private cloud en cloud ? Det vil jeg mene den er for brugeren.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Hansen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere