Privacyjurist: NSA-hacket legitimerer Apples kamp mod FBI

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Når NSA's egne overvågningsværktøjer kan blive hacket og udleveret på internettet, har Apple været i sin fulde ret til at kæmpe mod FBI i sagen om San Bernardino-iPhonen, som Apple nægtede at åbne for myndighederne. Det mener privacyekspert.

I februar beordrede en amerikansk domstol Apple til at hjælpe FBI med at låse en iPhone op. Telefonen havde tilhørt en terrorist, der var med til at dræbe 14 mennekser i et angreb i San Bernardino i december sidste år. Apple nægtede, hvilket førte til en retssag og stor medieomtale. Sagen endte med, at FBI betalte sig til at få åbnet den pågældende iPhone uden Apples hjælp.

Læs også: FBI har åbnet omstridt iPhone uden hjælp fra Apple

Apple blev fra visse kredse kritiseret for at stå i vejen for myndighedernes opklaring af en terrorsag, mens flere tech-virksomheder og privacyforkæmpere tog Apples parti med argumenter om, at hvis myndighederne fik indsigt i, hvordan man får adgang til privatpersoners telefoner, ville det være et kæmpe skridt tilbage for privatlivets fred, og at risikoen for at private mobiltelefoner ville udsættes for hacks, ville blive markant større, hvis myndighederne fik indsigt i Apples metoder.

Med de seneste hacks og efterfølgende lækager af den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's egne overvågningsværktøjer mener privacyfolk at Apple tydeligvis havde ret i deres modstand. Det skriver Business Insider.

»Den del af regeringen, der skulle formodes at være absolut bedst til at holde på deres hemmeligheder, formåede ikke særlig effektivt at holde det hemmeligt,« siger Nate Cardozo, der er privacyjurist i Electronic Frontier Foundation, til Business Insider.

Læs også: Hackergruppe siger, de har NSA-cybervåben på auktion

Derfor kan man kun prise sig lykkelig for, at myndighederne på trods af flere retssager ikke fik Apple til at bukke under og opgive deres metode til at åbne privatpersoners iPhone.

»NSA's holdning til sårbarheder synes at være baseret på den forudsætning, at hemmeligheder aldrig vil blive afsløret. At ingen nogensinde vil opdage fejlene. At ingen nogensinde vil udnytte fejlene. At der aldrig vil være en lækage,« siger Nate Cardozo.

»Og vi ved helt faktuelt, at i hvert fald i dette tilfælde, der er det ikke sandt,« siger Cardozo med henvisning til NSA-hacket.

Læs også: Russiske spioner har overvåget amerikanske politikere gennem hack i et år

Han efterspørger lovgivning på området, så myndigheder ikke handler skødesløst og sårbart med oplysninger, som kan gøre, at folks privatliv kan trues af udefrakommende angribere. Lige nu findes der kun guidelines - de såkaldte VEP (Vulnerabilities Equities Process) - som fortæller myndigheder, hvordan de skal håndtere den slags sårbarheder. Men deciderede love på området er en mangelvare, siger Nate Cardozo til Business Insider.

»Vi har brug for regler, og lige nu er der ikke nogle. I hvert fald ikke nogle, der virker,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere