Privacyaktivister skal lære folkevalgte digitalt selvforsvar

Fire partier har sagt ja til en invitation til cryptoparty på Borgen. Nu skal folketingsmedlemmer og ansatte lærer at kryptere deres kommunikation.

‘Lær at beskytte din computer og telefon mod digital overvågning.’

Sådan lyder undertitlen på et såkaldt Cryptoparty, der løber af stablen til maj inde i magtens kobberbelagte højborg.

Folketingspolitikere og ansatte skal lære at passe på deres kommunikation i cyberspace, forklarer Version2-blogger Henrik Kramshøj, der længe har lobbyet for arrangementet.

Læs også: Alternativet kan tage det roligt: Fuld diskkryptering på konfiskeret laptop

»Hvis jeg må prale lidt, så har jeg været temmelig vedholdende. Jeg har foreslået det flere gange, og denne gang er der nogen, som har bidt på,« fortæller han.

Tidligere på måneden blev en folketingscomputer beslaglagt af israelsk lufthavnspersonale. Sagen har endnu engang gjort digitalt selvforsvar til et brændvarmt emne. Og denne gang varmt nok til at Enhedslisten, Alternativet, SF og de Radikale har inviteret privacyeksperterne ind på borgen.

Sammen med internetaktivist Peter Kofoed og forfatter Freja Wedenborg skal Henrik Kramshøj stå for en to timer lang workshop, der giver op til 100 fremmødte mulighed for at beskytte sig selv.

Læs også: Sikkerhedsekspert: Gør som FBI-boss - sæt tape over dit webcam

»Konkret skal vi tale om Signal, der som app til iOS og Android akn give mulighed for at sende krypterede beskeder,« indleder Henrik Kramshøj.

»Så kommer vi til at tale om Tor-browseren, samt kodeordshuskeren KeePassX,« siger han.

Sagen om den beslaglagte computer viste, at de folkevalgte langtfra er forsvarsløse, når det gælder digital sikkerhed. Computerne, som udleveres, har siden 2010 været udstyret med fuld diskkryptering. Men der er stadig tomme huller i værktøjskassen, mener Henrik Kramshøj.

»Vi har netop tilrettelagt det, så de får værktøjer, de ikke allerede har,« understreger han.

Crypto-festen på borgen finder sted den 9. maj.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Nikolaj Bech

Hvis det lykkes at gøre it sikkerhed til noget også politikere bruger og ikke længere kun er noget terrorister går op i. Det kan kun hjælpe på deres forståelse for emnet.

Man kan selvfølgelig være bekymret for om andre and EL og Alternativet mener at de har noget at skjule og kun dem der allerede har lugtet lunten vil deltage.

 • 2
 • 0
Dave Pencroof

Så længe de kun er brugere sker der intet, MEN ønsker de at forstå det her IT-hejs alt inkl og tænke privatliv frihed og demokrati ind i sammenhængen så FEDT ! Jeg ser dog med historien for øje at de i højere grad vil evne at implementere restriktioner og begrænsninger samt at gøre dette ene og andet ulovligt, ups sorry kom lige til at fokusere på Søren (fatter ikke en) Pind og mange andre !

 • 0
 • 0
John Foley

Flot og godt initiativ Henrik Kramshøj m.fl. Lidt er bedre end ingenting. Og specielt folketingets medlemmer har stort behov for dette kursus. Imidlertid står jeg måbende og forundret tilbage og kan ikke forstå, at dette tiltag ikke allerede er gennemført for flere år siden, fx ved brug af specialister fra Center for Cybersikkerhed og NC3, der har modtaget kæmpe summer og ressourcer, især de sidste par år.

 • 1
 • 0
Kenn Nielsen

Hvis det lykkes at gøre it sikkerhed til noget også politikere bruger og ikke længere kun er noget terrorister går op i. Det kan kun hjælpe på deres forståelse for emnet.

Enig, - omend jeg kan have min frygt for at dagens politikere nærmere tænker på at privacy er noget den herskende klasse behøver, for ikke at pøblen og andre terrorister, kan forhindre "demokratiets arbejdsro".

K

 • 0
 • 0
ole jeppesen

Det er da glædeligt at politikerne er modtagelige for input og arrangementet er et skridt i den rigtige retning.

Når alle deltagere har fået en intro og nogle værktøjer burde man måske i samme ombæring give politikerne en lille briefing omkring den sikkerhed, eller mangel på samme, som er i hele vores telefoni system via SS7. Her kan de netop gøre en forskel med et pennestrøg og lovgive på en måde der sikrer udefrakommende overvågning af individer og firmaer. Se evt. beskrivelse og video

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere