Privacy-aktivist: »It-giganter behandler mennesker som råmateriale«

Illustration: leowolfert/Bigstock
Designer og aktivist Aral Balkan vil udvikle privacy-produkter, som ikke kun er for feinschmeckere, men for alle.

»Vi er ikke imod innovation – faktisk det modsatte. Vi er imod en bestemt forretningsmodel, der behandler mennesker som råmateriale.«

Sådan siger privacyaktivisten og designeren Aral Balkan, grundlægger af Ind.ie. og kendt for sin meget direkte kritik af Facebook og Google, der - som han siger - ser mennesker som produkter, i et interview på samfundsdesign.dk.

Version2 har i en længere artikelrække bl.a. beskrevet, at Google lagrer enorme mængder personlige data om danskerne, herunder hvad vi søger på og vores fysiske færden, uden at myndighederne griber ind. Og i øvrigt gemmer data i årevis.

Læs også: Google husker hvor du var i går ... i sidste uge og for flere år siden

Netop denne omfattende overvågning er baggrund for at Aral Balkan sammen med Laura Kalbag arbejder på at udvikle brugervenlige tjenester med privacy og brugerstyret datakontrol indlejret fra begyndelsen.

Deres mission er at skabe privacy tech til almindelige mennesker, og de har præsenteret flere ideer til tjenester, f.eks. en privacy-smartphone, Indie Phone, og Heartbeat, en peer-to-peer social netværksklient til Mac og senest cookie-blokeringsværktøjet Better.

Deres Ethical Design Manifesto kortlægger de etiske udviklingsprocesser, der ligger til grund for deres vision om at skabe en ny genre af teknologier.

»Det handler om at skabe en ny topologi af teknologier, der tager udgangspunkt i, at brugerne ejer deres egne data,« siger Aral Balkan i interviewet.

»Grunden, til at man oplever netop den type løsninger som besværlige at designe og udvikle, er, at man skal vænne sig til at tænke anderledes, når man innoverer. Helt konkret handler det om, at alt bliver lagret på brugerens egen enhed i stedet for i en sky, som brugeren ikke selv har kontrol over, da den ejes af andre end en selv.«

Målet er, at internetbrugere får fuld anonymitet, men det skal ikke være på bekostning af brugervenlighed og smukt design.

Men mens de gængse privatlivsbeskyttende, anonymiserings-teknologier indtil for blot et par år siden primært var noget for tech-nørden eller aktivisten, så fokuserer de nyere privacy-produkter, som dem Ind.ie udvikler, på brugervenlighed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017