Danske harddisk-priser stiger 200 procent på en måned

En harddisk på én terabyte koster i gennemsnit 639 kroner mere end for fire uger siden. Oversvømmelser i Thailand betyder, at der kan gå lang tid, før prisen falder igen.

Står du og mangler en ny harddisk, så skal du nok sørge for at sidde ned, inden du ser på prisen. I løbet af de seneste fire uger er priserne nemlig steget med over 200 procent for flere modeller.

Det skyldes de oversvømmelser, som i oktober ramte Thailand og blandt andet gik ud over harddiskproducenten Western Digitals fabrikker og en række underleverandører.

Version2 har undersøgt prisudviklingen på fire harddiske med en kapacitet på én terabyte fra fire forskellige producenter på EDBpriser.dk, og i gennemsnit er prisen steget med 639 kroner, så man nu for første gang i lang tid skal regne med at betale mere end 1.000 kroner for én terabyte.

Western DigitalSeagateSamsungHitachi
Uge 42488698348342
Uge 46131189910831139
Stigning823201735797
Stigning i %169%29%211%233%

Som det fremgår af tabellen, er det Western Digital-harddisken, som er steget mest i kroner og øre, men forsyningsproblemerne har ramt hele harddiskmarkedet.

Prisstigningen skyldes, at produktionen ikke kører på fuldt blus, og det kan føre til mangel på harddiske til især løssalgsmarkedet. Pc-producenterne bliver formentligt mindre påvirkede, dels fordi de er storkunder hos producenterne, og dels fordi pc-salget er sat lidt på vågeblus på grund af den fortsatte økonomiske krise.

Når der først er skabt usikkerhed om forsyningen af en kritisk komponent som harddiske, så er det også svært at forudsige, hvor længe vi kommer til at se de forhøjede priser.

»Jeg tror ikke, det går over lige med det samme. De nuværende priser fortsætter nok ind i det nye år, og der kan gå lang tid, før vi ser de priser, vi så før,« siger Kent Knudsen, som er indkøber med ansvar for harddiske hos den danske forhandler MM-Vision, til Version2.

Forhandlerne står lige nu i en situation, hvor de ikke tør købe alt for store mængder ind, fordi de ikke kan vide, om prisen falder kraftigt igen, før de får solgt varelageret.

Det er også usikkert, hvorvidt priserne har toppet på nuværende tidspunkt, eller om de vil stige yderligere, hvis pc-producenterne eksempelvis lægger nye store ordrer forud for det forventede salg i første halvår 2012, og harddiskproducenterne ikke kan følge med.

Version2 undersøgte prisen på fire harddiske på webstedet EDBpriser.dk: Western Digital Caviar Black WD1002FAEX, Samsung Spinpoint F1, Seagate Barracuda 7200.12 og Hitachi Deskstar 7K1000.C.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Thue Kristensen

Tilsyneladende så er eksterne harddiske ikke steget så meget i pris. Med det resultat, at det nogle gange er billigere at købe en ekstern harddisk, og så tage den indbyggede 3,5" disk ud, end at købe en tilsvarende 3,5" disk separat :).

For eksempel linker du til en Seagate 1GB ekstern til 989kr, mens 1TB Seagate-disken i artiklen koster 1083kr.

 • 0
 • 0
#7 Michael Lykke

Hvis nu producenterne og forhandlerne gad droppe den satans prisspekulation så kunne vi undgå de sindssyge priser. Fordi der er problemer med oversvømmelser betyder det jo ikke et produkt bliver dyrere - Det er jo udelukkende aktie-mentaliteten der skrider ind og visse producenter/forhandlere udnytter det til at hæve priserne til et tåbeligt niveau.

Nu er det vel heller ikke samtlige HD producenter der har deres fabrik liggende i det område...

 • 0
 • 3
#11 Finn Thøgersen

Lige nu er det selvfølgelig kaos mht hvem der har lager og leverandør kontakter, men kigger vi et par måneder frem må vi vel regne med at producenterne rationaliserer på færre modeller, da der jo er mange fælles komponenter.

For 3.5" ender det formodentligt med at de kun producerer 2 og 3 TB, 2.5" er nok mere komplekst pga kontrakter med laptop producenter og designforskelle.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lund

Jeg har lige kigget på Amazon.co.uk og newegg.com , og begge steder koster en 2TB disk ca det samme som i Danmark.

Det var også min konklusion da jeg checkede idealo.de. Her er tyske priser på HD204UI (en glimrende disk) http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/2342053_-spinpoint-f...

Jeg købte to stk til 475 kr/stk i slutningen september. De er ikke lavet i Thailand.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere