Pris for forsinket Sundhedsplatform-opdatering: 13 millioner kroner

Illustration: Hanne Kokkegård
Region Hovedstaden og Region Sjælland udskød for nylig en stor opdatering af Sundhedsplatformen med tre måneder. Det koster millioner i ekstern bistand.

Det kommer minimum til at koste det offentlige mellem 10 og 13 millioner kroner, at Region Hovedstaden og Region Sjælland har besluttet at udskyde en længe ventet opdatering af Sundhedsplatformen.

Det fremgår af en orientering til forretningsudvalget i Region Hovedstaden.

Opdateringen, SP2018, skulle være gået i luften 3. november, men nu er den - sammen med de medfølgende forbedring - udskudt til februar 2019.

»Forlængelse af programmet med tre måneder medfører behov for yderligere økonomi til blandt andet forlængelse af ekstern bistand til programmet. De foreløbige estimater peger på, at programøkonomien stiger med ca. 10-13 mio. kr, men der er behov for at kvalificere estimatet, da analysen er gennemført på kort tid,« hedder det i orienteringen fra Region H.

Læs også: Forbedret version af Sundhedsplatformen må vente: Vigtig opdatering udskudt

Hvem forsinker hvem?

Regionerne begrundede udskydelsen med, at den nye version af Landspatientregisteret (LPR3) også er forsinket. De to projekter skulle oprindeligt være gået i luften samtidig, og de har en vis sammenhæng, da SP2018 skal bygges til at kunne indrapportere til LPR3.

Læs også: Sundhedsministeren undsiger regioners forklaring på forsinket ny Sundhedsplatform

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) undsagde dog hurtigt regionernes beskrivelse af det forsinkede patientregister som en udefrakommende forsinkelse af den opdaterede Sundhedsplatform.

Som Version2 også tidligere har beskrevet, pointerede ministeren, at det var regionerne selv, der bad om at få LPR3 udskudt i første omgang.

»Aftalen om at udskyde implementeringen af LPR3 til 1. marts 2019 blev indgået på foranledning af regionerne,« hedder det i et brev fra ministeren til formanden for Danske Regioner, Stephanie Lohse.

Læs også: Nyt landspatientregister udskudt i fire måneder - presset af Sundhedsplatformen

»Det var, efter ministeriets forståelse, på tidspunktet for drøftelsen en forudsætning for regionerne, at en udsættelse af LPR3 kunne bidrage til en samlet set bedre implementering af både LPR3 og Sundhedsplatformen,« tilføjer ministeren, der også har tilbudt regionerne at gå tilbage til den oprindelige deadline for det landspatientregister, hvis det kan fremskynde opdateringen af Sundhedsplatformen.

Det har regionerne takket nej til.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Magnus Jørgensen

Kun 13 mill. for at udsætte SP. Det er simpelthen så billigt at vi bør tage 3. Så kan vi implementere et ordentligt system i mellemtiden. Når SP så er parat til implementering kan vi jo se på om det egentlig er bedre end alternativet.

  • 3
  • 0
#2 Anne-Marie Krogsbøll

...på, hvorfor det går så galt i sundhedsvæsnet på det digitale område i øjeblikket: http://ugeskriftet.dk/nyhed/forskningschef-advarer-taenk-jer-om-naar-i-t...

Politisk pres (partikasse-motivation?), lobbyistpres, for mange konferencer og for lidt kritisk sans .....

Når lobbyister står og vifter med løfter og invitationer og middage osv., så er det sørgeligt, så hurtigt ledende overlæger og andre administratorer og embedsmænd åbenbart glemmer at bede om evidens...

Og det samme gælder åbenbart for politikere...

I dagens Politiken er et debatindlæg af Jes Stein Pedersen om forholdene i Region Hovedstaden, når man er gammel og døende. Det er rystende læsning - og jeg tør æde min gamle hat på, at intet af det beskrevne skandaleforløb udløser "Red Alert" i Sundhedsplatformens mange statistikker. Og hvis ikke Splatformen skal fange den slags forfærdelige tilstande, 30 flytninger af døende patient på kort tid - måske er den endda med til at fremkalde dem - så giver jeg ikke meget for dens kvalitetsforbedrende potentiale.

Det er godt nok sørgeligt, at det åbenbart (hvad jeg jo har mistænkt) foregår på den beskrevne måde - både mht. digital "disruption" i sundhedsvæsnet og mht. menneskelig og værdig pleje af gamle og døende. Måske kunne de mange digitale millioner have været brugt bedre på at lette den sidste tid for Onkel Ib?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere