Pris for forsinket Sundhedsplatform-opdatering: 13 millioner kroner

16. august 2018 kl. 05:112
Pris for forsinket Sundhedsplatform-opdatering: 13 millioner kroner
Illustration: Hanne Kokkegård.
Region Hovedstaden og Region Sjælland udskød for nylig en stor opdatering af Sundhedsplatformen med tre måneder. Det koster millioner i ekstern bistand.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kommer minimum til at koste det offentlige mellem 10 og 13 millioner kroner, at Region Hovedstaden og Region Sjælland har besluttet at udskyde en længe ventet opdatering af Sundhedsplatformen.

Det fremgår af en orientering til forretningsudvalget i Region Hovedstaden.

Opdateringen, SP2018, skulle være gået i luften 3. november, men nu er den - sammen med de medfølgende forbedring - udskudt til februar 2019.

»Forlængelse af programmet med tre måneder medfører behov for yderligere økonomi til blandt andet forlængelse af ekstern bistand til programmet. De foreløbige estimater peger på, at programøkonomien stiger med ca. 10-13 mio. kr, men der er behov for at kvalificere estimatet, da analysen er gennemført på kort tid,« hedder det i orienteringen fra Region H.

Hvem forsinker hvem?

Regionerne begrundede udskydelsen med, at den nye version af Landspatientregisteret (LPR3) også er forsinket. De to projekter skulle oprindeligt være gået i luften samtidig, og de har en vis sammenhæng, da SP2018 skal bygges til at kunne indrapportere til LPR3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) undsagde dog hurtigt regionernes beskrivelse af det forsinkede patientregister som en udefrakommende forsinkelse af den opdaterede Sundhedsplatform.

Som Version2 også tidligere har beskrevet, pointerede ministeren, at det var regionerne selv, der bad om at få LPR3 udskudt i første omgang.

»Aftalen om at udskyde implementeringen af LPR3 til 1. marts 2019 blev indgået på foranledning af regionerne,« hedder det i et brev fra ministeren til formanden for Danske Regioner, Stephanie Lohse.

»Det var, efter ministeriets forståelse, på tidspunktet for drøftelsen en forudsætning for regionerne, at en udsættelse af LPR3 kunne bidrage til en samlet set bedre implementering af både LPR3 og Sundhedsplatformen,« tilføjer ministeren, der også har tilbudt regionerne at gå tilbage til den oprindelige deadline for det landspatientregister, hvis det kan fremskynde opdateringen af Sundhedsplatformen.

Det har regionerne takket nej til.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. august 2018 kl. 07:46

...på, hvorfor det går så galt i sundhedsvæsnet på det digitale område i øjeblikket:http://ugeskriftet.dk/nyhed/forskningschef-advarer-taenk-jer-om-naar-i-tager-ny-sundhedsteknologi-i-brug

Politisk pres (partikasse-motivation?), lobbyistpres, for mange konferencer og for lidt kritisk sans .....

Når lobbyister står og vifter med løfter og invitationer og middage osv., så er det sørgeligt, så hurtigt ledende overlæger og andre administratorer og embedsmænd åbenbart glemmer at bede om evidens...

Og det samme gælder åbenbart for politikere...

I dagens Politiken er et debatindlæg af Jes Stein Pedersen om forholdene i Region Hovedstaden, når man er gammel og døende. Det er rystende læsning - og jeg tør æde min gamle hat på, at intet af det beskrevne skandaleforløb udløser "Red Alert" i Sundhedsplatformens mange statistikker. Og hvis ikke Splatformen skal fange den slags forfærdelige tilstande, 30 flytninger af døende patient på kort tid - måske er den endda med til at fremkalde dem - så giver jeg ikke meget for dens kvalitetsforbedrende potentiale.

Det er godt nok sørgeligt, at det åbenbart (hvad jeg jo har mistænkt) foregår på den beskrevne måde - både mht. digital "disruption" i sundhedsvæsnet og mht. menneskelig og værdig pleje af gamle og døende. Måske kunne de mange digitale millioner have været brugt bedre på at lette den sidste tid for Onkel Ib?

1
16. august 2018 kl. 11:21

Kun 13 mill. for at udsætte SP. Det er simpelthen så billigt at vi bør tage 3. Så kan vi implementere et ordentligt system i mellemtiden. Når SP så er parat til implementering kan vi jo se på om det egentlig er bedre end alternativet.