Pres på ISPernes båndbredde er godt for danske netværkskort

Danske Napatech leverer high-end netværkskort til mange forskellige industrier. Og teleindustriens udfordringer er gode for efterspørgslen.

Mobile World Congress 2014, Barcelona. Det stigende pres på internet-leverandørernes båndbredder og diskussionen om, hvem der skal betale for det, har i de senere år fyldt meget i specielt USA, hvor Netflix for nylig har besluttet af betale Comcast for at få opprioriteret sin internettrafik.

Internetudbydere verden over skal genopfinde deres forretningsmodeller – og det er gode nyheder for danske Napatech, der laver intelligente netværkskort.

»Der er gang i butikken for tiden«, siger Napatechs VP, Daniel Barry, da Version2 møder ham på Mobile World Congress i Barcelona.

Napatech har brugt konferencen til at lancere et intelligent netværkskort, der analyserer 40 GB data i sekundet og lever data-analyse i real-tid. Og ifølge Daniel Barry er det godt for forretningen, at der er pres på internetleverandørernes respektive båndbredder.

»På få år er det jo gået fra, at leverandørerne havde fuld kontrol over alt, hvad der løb igennem deres netværk, til at de i dag ingen kontrol har. Stort set al datatrafik kommer fra indholdstjenester som Facebook, Netflix og andre«, siger Daniel Barry, til Version 2 og forklarer, at det har øget efterspørgslen efter de danske netværkskort markant.

»Vi leverer real-tids indsigt i alt, hvad der foregår på deres netværk. Og det er ved at gå op for leverandørerne, at denne her indsigt er strategisk vigtig«, siger Daniel Barry.

”Vi kan se, at du sidder og streamer en fodboldkamp…”

Telias CEO har på ugens konference udtrykt bekymring over netop presset fra indholdsleverandørerne, og han pointerede, at teleoperatørerne skal forholde sig til kundernes tjeneste-forbrug, for at forblive relevante.

Betaling for at få bestemte nettjenester i en specifik kvalitet har været diskuteret flittigt, i takt med at netneutralitet har været på dagsordenen i både EU og USA - også i Danmark oplyste TDC for nylig til Version2, at man ser postivt på muligheden for at opprioritere bestemte tjenester mod betaling.

Og netop i den forbindelse er Napatechs netværkskort i høj kurs, da den kraftige ydeevne giver sekundpræcist overblik over, hvilke tjenester der fylder hvor meget - og hvornår.

»Når operatørerne har præcist overblik over, hvad der foregår på netværket netop nu, så kan de levere bedre tilbud til kunderne. Hvis de kan se, at en bruger sidder et sted og streamer en fodboldkamp, så kan de tilbyde ham at få den i bedre kvalitet mod et mindre beløb. På den måde kan man tjene lidt ekstra, på noget man ellers intet ville have fået ud af«, siger Daniel Barry til Version2.

Læs også: Kommer fremtidens internet til at ligne kabel-tv?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Palle Hansen

"Hvis de kan se, at en bruger sidder et sted og streamer en fodboldkamp, så kan de tilbyde ham at få den i bedre kvalitet mod et mindre beløb."

Det kan da hurtigt blive en dyr internetforbindelse.

 • 10
 • 0
Henrik Pedersen

Jeg har altid synes at konceptet med at betale for "op til 10MBit/s" har været lidt kontroversielt. Jeg er fuldt ud bevidst om deres tekniske begrænsninger, men samtidigt kan de jo (endda meget nemt) måle min faktiske hastighed fra centralen af. Hvorfor ikke give mig en tilsvarende rabat når nu de ikke leverer hele produktet?

Ellers vil jeg begynde at levere kildevand til personalet på deres arbejde - 10 kroner pr. flaske - Op til en halv liter...

Nu begynder teleselskaberne at brokke sig og sænke noget trafik, fordi det bruger deres net for meget? Undskyld hvad?
Har i solgt 100 x 10 MBit/s forbindelser i et område, så går jeg da ud fra at I har sørget for 1Gbit/s kapacitet til dette område? Eller hvad?!

Så nu misleder de bevidst forbrugeren, og sælger forbindelser som de udemærket godt ved de ikke kan levere, og forventer så ekstra betaling - både fra indholdsleverandør og evt. også forbrugeren selv, for rent faktisk at levere det brugeren har købt?

Føj for fanden hvor må EU godt få lavet en net neutralitetslov og lad dem GERNE se på det der med "op til" konceptet...

 • 5
 • 1
Morten Saxov

Har i solgt 100 x 10 MBit/s forbindelser i et område, så går jeg da ud fra at I har sørget for 1Gbit/s kapacitet til dette område? Eller hvad?!


Tja, over skatten betaler jeg for motorvejen, hvor jeg må køre 130 km/t (eller hvad end lokal skiltning begrænser det til) - så de må hellere få udbygget motorvejene så alle bilister kan køre maximalt tilladt hastighed i myldretiden.

</sarkasm>

 • 0
 • 5
Johnnie Hougaard Nielsen

Jo dette er NETOP et brud på netneutraliteten

Netneutralitet handler om at det er problematisk hvis en ISP skruer op og ned for kvaliteten med andre begrundelser end teknisk network management.

Hvis et CDN får en aftale (til gensidig gavn) om at have en cache-server stående i et rack hos en ISP, kan det give kunderne hos dette CDN bedre ydelse, uden at det er udtryk for at ISP laver en unfair prioritering. Disse aftaler omkring peering og CDN er meget udbredte, fordi det både for ISP og CDN er billigere, da de har skala til at der ikke er god økonomi i at lade som om det hele handler om at forbinde brugeren til en serverfarm hos fx Google eller Netflix.

Det ville være noget andet hvis en ISP ville prioritere trafikken ud fra fx. at undgå konkurrence til egne services, altså specifikt nedprioritere en konkurrent i forhold til anden trafik fra backbone.

 • 1
 • 0
Christian Nobel

Det lyder så smukt når der siges:

"man ser postivt på muligheden for at opprioritere bestemte tjenester mod betaling."

Men der er ikke noget der hedder opprioritering uden der også samtidig er noget der bliver nedprioriteret, så man kan kalde det hvad man vil, men det er brud på selve internettets grundtanke.

 • 6
 • 0
Carsten Olsen

Danske Napatech leverer high-end netværkskort til mange forskellige industrier. Og teleindustriens udfordringer er gode for efterspørgslen.

På hvilken måde adskiller et Napatechs high-speed netværkkort sig fra konkurrenternes high-speed netværkkort? Svar kunne være: På ingen måde?.
Svar kunne osse være: De er særligt gode til at lave: "high speed DPI" f.eks. fordi der følger noget software med netwærks-kortet (eventuelt Hw-accelereret) Men hvis dette er tilfældet? Så fremgår det ikke af artiklen, selvom det er det hele artiklen handler om?

På få år er det jo gået fra, at leverandørerne havde fuld kontrol over alt, hvad der løb igennem deres netværk, til at de i dag ingen kontrol har.

Det er da synd for de stakkels leverandører at de ikke længere "har kontrol med deres eget netwærk". Men hov tidligere "havde de fuld kontrol" på hvilken måde ? Kan dette på nogen måde underbygges med fakta, beviser, eller sansynliggørrelse ?

Så hele artiklen handler om at Napatech har et netwærks-kort der er særligt godt for ISPerne at bryde netneutraliteten med, men realiteten er at ethvert andet highspeed netwærkskort er lige så godt, (men måske billgere) at bryde den med.

 • 7
 • 0
Morten Brørup

På hvilken måde adskiller et Napatechs high-speed netværkkort sig fra konkurrenternes high-speed netværkkort?

Napatechs netværkskort adskiller sig bl.a. ved at have omfattende FPGA-baseret hardwareacceleration indbygget - langt mere avanceret end traditionelle high-speed server grade netværkkort fra fx Intel, der typisk har indbygget grundlæggende hardwareaccelerations-features som beregning og kontrol af checksum, Large Receive Offload, Large Segment Offload osv..

mvh
Morten Brørup
CTO, SmartShare Systems

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere