Ubemandede fly udstyret med missiler og virus på de computere, der bruges til at fjernstyre flyene. Det lyder som et oplæg til en actionfilm, men det er virkelighed på flyvebasen Creech Air Force Base i Nevada. Det skriver Wired.
I mere end to uger har teknikerne på basen forsøgt at fjerne en virus fra de pc'er, som operatørerne bruger til at styre det amerikanske militærs ubemandede Predator-fly, som blandt andet bliver brugt til operationer i Afghanistan.
Kontrolrummet på flyvebasen i Nevada er helt isoleret fra internettet, men alligevel er computersystemerne blevet ramt af en virus, som blandt andet er i stand til at registrere alle tastetryk.
Da kontrolrummet ikke er forbundet til internettet, er det mest sandsynligt, at virussen er kommet ind via et flytbart medie som en cd-rom eller en USB-hukommelsespind.
Ifølge Wired er virussen ikke identificeret, og det er heller ikke fastlagt, hvorvidt den er kommet ind på systemerne ved et uheld, eller om den er blevet placeret der bevidst af en ukendt person.
Det amerikanske militær bruger mere end 150 ubemandede fly af Predator-typen, ligesom efterretningstjenesten CIA angiveligt også råder over 30 droner ifølge Wired. Deres primære opgave er at levere overvågningsbilleder, men de er også blevet brugt til angreb på eksempelvis eftersøgte terrorister.
Den primære sikkerhedsforanstaltning ved Predator-systemet er den samme som på alle andre militære computernetværk, nemlig en fysisk adskillelse mellem det militære netværk, der bruges til at kontrollere dronerne, og det offentlige internet.
Imidlertid kan netop USB-lagermedier anvendes til at installere eksempelvis et spionprogram, som gemmer alle tastetryk på USB-hukommelsen. Det kræver dog fysisk adgang til de maskiner, man vil overvåge.
Ifølge Wired har teknikere forsøgt at fjerne programmet fra de inficerede maskiner i to uger, men den bliver ved med at dukke op igen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.