Selvom det er en usædvanlig begivenhed, at et flyselskab - som det netop er sket for polske Lot - melder om aflyste afgange som følge at et cyberangreb, så er det ikke ensbetydende med, at der er et avanceret hackerangreb bag.
Det vurderer it-mand med indsigt i fly-systemer og it-sikkerhed Poul-Henning Kamp i en mail til Version2. Det kan således være alt fra en ressourcestærk organisation til det, der i princippet kunne være en gymnasieelev.
»Indtil vi ved hvem der brød ind er det svært at sige noget om. Hvis det er en gymnasieelev, der er vaklet igennem et usikret system, er det et billede. Hvis det er NSA, der har arbejdet på det tre måneder et andet,« skriver Poul-Henning Kamp og fortsætter:
»Alt taget i betragtning hælder jeg dog mest mod det første: Langt de fleste IT systemer er hullede som sier nu om dage, og de falder fra hinanden så snart, nogen kigger hårdt på dem.«
De systemer, der er kompromitteret hos Lot, bevirkede, at selskabet var ude af stand til at udarbejde flyveplaner, og det bevirkede altså de 10 aflyste afgange, som har berørt 1400 passagerer.
Ifølge Poul-Henning Kamp kører den slags administrative systemer i luftfartsbranchen næppe isolerede fra andre netværk, som eksempelvis internettet, hvorfra hackere kan opnå adgang.
»Med den økonomi flyselskaber kører med nu om dage, sparer de penge overalt, så der vil helt sikkert blive grinet højt og larmende, hvis nogen fra
IT-sikkerhed foreslog, at man skulle køre et isoleret system med egne dedikerede kommunikationslinjer osv.«
Selvom sikkerheden altså ifølge eksperten må formodes at have trange kår i branchen, så har denne type angreb ikke været til direkte fare for flysikkerheden.
»Nej, flyplanlægning er mest en økonomisk optimering for selskabet,« skriver Poul-Henning Kamp og fortsætter:
»Sikkerheden for den konkrete flyvning er kaptajnens ansvar, og det eneste, han egentlig får ud af flyplanlægningen er, hvad tid og hvor han skal møde
og hvilket fly han skal flyve med hvorfra og hvortil.«
Når det er sagt, så påpeger Poul-Henning Kamp, at man i teorien måske ville kunne snyde med oplysninger i forhold til gods i forbindelse med denne type angreb. Men godset ville stadig blive screenet, inden det kom ombord.
»Hvis man er helt ude i Hollywood-film-scenarier kunne man måske arrangere at flyet med premierministeren fra Elbonien (et fiktivt land fra Dilbert-tegneserie-striben, red.) blev fløjet af ‘det rigtige’ crew osv.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.