Odense Kommune ser ud til at være mere tilbageholdende med prognosen for nye arbejdspladser i kølvandet på annonceringen af byggeriet af et nyt stort Facebook-datacenter i kommunen end kollegerne i Viborg, der forudså tusindvis af arbejdspladser, men senere erkendte, at selve datacentret nok ville skabe cirka 80 faste fuldtidsstillinger.
Ifølge udmeldingen fra Facebook og Odense Kommune på et pressemøde, så forventer Facebook at beskæftige 'mere end 100' i selve datacentret, mens 'tusindvis' vil være beskæftiget i byggefasen.
Version2-blogger Poul-Henning Kamp er imidlertid noget skeptisk over for, hvordan Facebook og Odense Kommune når frem til dét tal.
»Bliver man talt med, hvis man kommer ind en halv time, tager tre billeder af et køleanlæg og kører igen? Ja, der er sikkert mere end tusinde personer involveret, men langt de fleste af dem når ikke i nærheden af en årsløn, endsige blot en månedsløn,« skriver Poul-Henning Kamp i et e-mailsvar til Version2.
Læs også: Facebook udelukker små entreprenører fra datacenterbyggerier: Kræver tocifret millionomsætning
Folk til at skifte diske
I stedet for at gøre denne type projekter op i antal personer, bør man i stedet gøre det op i årsværk eller slet og ret kroner og øre, mener Poul-Henning Kamp.
Ellers vil personer, der blot kortvarigt er i berøring med projektet, blive talt med, selvom det er tvivlsomt, hvorvidt projektet har haft betydelig indvirkning på deres samlede beskæftigelse.
Vurderingen af, at der vil komme op mod 150 arbejdspladser ved selve datacentret svarer meget godt til niveauet for andre store datacentre.
Langt de fleste vil dog være beskæftiget med vedligehold af bygninger og omgivende arealer, vagt og anden administration. I selve datacentret vil der formentligt være en lokal person, som Facebooks globale driftscenter kan tage kontakt til, men flertallet af medarbejderne i hallerne vil arbejde med at vedligeholde køling og el samt udskiftning af defekt hardware.
Da en del opgaver vil foregå døgnet rundt, så vil der formentligt være tale om skiftehold.
Poul-Henning Kamp er også skeptisk over for at betegne projektet som en investering i Danmark på mange hundrede millioner kroner.
»For det første er alle byggejobbene og -materialerne regnet med. For det andet vil kun en forsvindende lille del af disse penge komme gennem danske hænder,« påpeger Poul-Henning Kamp.
Især indmaden med servere, netværk og storage vil blive importeret, og de vil formentligt ankomme til Odense allerede monteret i racks, der blot skal tilsluttes strøm og netværk.
Til Facebooks datacenter i Luleå i Nordsverige leverede to danske firmaer dog dele til kølesystemet, som anvender frisk luft udefra, der cirkuleres med danskudviklede ventilatorer, og hvor luftfugtigheden kan holdes konstant med danskudviklede vandforstøvere.
Få jobs i store datacentre
Et af de store spørgsmål ved disse megadatacentre er, hvor mange afledte job de skaber i lokalområdet.
I USA har der været flere tilfælde, hvor store datacentre er blevet bygget i relativt små byer og har fået nedsat skat eller andre goder på løftet om at bringe arbejdspladser til lokalområdet.
New York Times undersøgte sidste år en række af disse projekter, hvor det viste sig, at der reelt var meget få lokale arbejdspladser i de store datacentre.
Ofte håber disse småbyer ifølge Tech Republic, at ét stort datacenter vil tiltrække andre teknologivirksomheder.
Det er også én af forhåbningerne hos danske politikere. Men disse teknologiklynger har lettere ved at opstå omkring mindre datacentre, hvor der kan være fordele ved at ligge fysisk tæt på andre virksomheder, man samarbejder med.
Helt det samme er ikke tilfældet for de store cloud-datacentre, hvor partnerne typisk opererer på clouden og ikke har behovet for at lægge faciliteter tæt ved datacentret.
Poul-Henning Kamp har tidligere i et blogindlæg kritiseret politikerne i Viborg for at forvente jobskabelse som følge af et datacenter.
Et af argumenterne for, at det kan lade sig gøre, er netop Luleå i Sverige, hvor der de seneste år er skabt mange nye teknologiarbejdspladser.
Det er dog ifølge Poul-Henning Kamp ikke muligt at konstatere en sammenhæng mellem Facebooks tilstedeværelse og de nye arbejdspladser frem for eksempelvis Luleås store tekniske universitet.
Her vil Odense dog ligne Luleå mere end Viborg, da Odense har et stort universitet.
Og skulle Facebook have planer om at erstatte de medarbejdere, der udskifter hardware døgnet rundt i datacenterhallerne, med robotter, så ville det være en forretningsmulighed for den 'robotklynge', Odense har arbejdet på at etablere. Det ville dog i så fald ske på bekostning af en del af de jobs, der fulgte med datacentret.