Poul-Henning Kamp: Ikke mange it-arbejdspladser i stort Facebook-datacenter

19. januar 2017 kl. 22:2559
Facebooks kommende datacenter bliver et stort byggeprojekt, men der kommer ikke mange varige it-arbejdspladser med et megadatacenter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Odense Kommune ser ud til at være mere tilbageholdende med prognosen for nye arbejdspladser i kølvandet på annonceringen af byggeriet af et nyt stort Facebook-datacenter i kommunen end kollegerne i Viborg, der forudså tusindvis af arbejdspladser, men senere erkendte, at selve datacentret nok ville skabe cirka 80 faste fuldtidsstillinger.

Ifølge udmeldingen fra Facebook og Odense Kommune på et pressemøde, så forventer Facebook at beskæftige 'mere end 100' i selve datacentret, mens 'tusindvis' vil være beskæftiget i byggefasen.

Version2-blogger Poul-Henning Kamp er imidlertid noget skeptisk over for, hvordan Facebook og Odense Kommune når frem til dét tal.

»Bliver man talt med, hvis man kommer ind en halv time, tager tre billeder af et køleanlæg og kører igen? Ja, der er sikkert mere end tusinde personer involveret, men langt de fleste af dem når ikke i nærheden af en årsløn, endsige blot en månedsløn,« skriver Poul-Henning Kamp i et e-mailsvar til Version2.

Folk til at skifte diske

I stedet for at gøre denne type projekter op i antal personer, bør man i stedet gøre det op i årsværk eller slet og ret kroner og øre, mener Poul-Henning Kamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ellers vil personer, der blot kortvarigt er i berøring med projektet, blive talt med, selvom det er tvivlsomt, hvorvidt projektet har haft betydelig indvirkning på deres samlede beskæftigelse.

Vurderingen af, at der vil komme op mod 150 arbejdspladser ved selve datacentret svarer meget godt til niveauet for andre store datacentre.

Langt de fleste vil dog være beskæftiget med vedligehold af bygninger og omgivende arealer, vagt og anden administration. I selve datacentret vil der formentligt være en lokal person, som Facebooks globale driftscenter kan tage kontakt til, men flertallet af medarbejderne i hallerne vil arbejde med at vedligeholde køling og el samt udskiftning af defekt hardware.

Da en del opgaver vil foregå døgnet rundt, så vil der formentligt være tale om skiftehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Poul-Henning Kamp er også skeptisk over for at betegne projektet som en investering i Danmark på mange hundrede millioner kroner.

»For det første er alle byggejobbene og -materialerne regnet med. For det andet vil kun en forsvindende lille del af disse penge komme gennem danske hænder,« påpeger Poul-Henning Kamp.

Især indmaden med servere, netværk og storage vil blive importeret, og de vil formentligt ankomme til Odense allerede monteret i racks, der blot skal tilsluttes strøm og netværk.

Til Facebooks datacenter i Luleå i Nordsverige leverede to danske firmaer dog dele til kølesystemet, som anvender frisk luft udefra, der cirkuleres med danskudviklede ventilatorer, og hvor luftfugtigheden kan holdes konstant med danskudviklede vandforstøvere.

Få jobs i store datacentre

Et af de store spørgsmål ved disse megadatacentre er, hvor mange afledte job de skaber i lokalområdet.

I USA har der været flere tilfælde, hvor store datacentre er blevet bygget i relativt små byer og har fået nedsat skat eller andre goder på løftet om at bringe arbejdspladser til lokalområdet.

New York Times undersøgte sidste år en række af disse projekter, hvor det viste sig, at der reelt var meget få lokale arbejdspladser i de store datacentre.

Ofte håber disse småbyer ifølge Tech Republic, at ét stort datacenter vil tiltrække andre teknologivirksomheder.

Det er også én af forhåbningerne hos danske politikere. Men disse teknologiklynger har lettere ved at opstå omkring mindre datacentre, hvor der kan være fordele ved at ligge fysisk tæt på andre virksomheder, man samarbejder med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt det samme er ikke tilfældet for de store cloud-datacentre, hvor partnerne typisk opererer på clouden og ikke har behovet for at lægge faciliteter tæt ved datacentret.

Poul-Henning Kamp har tidligere i et blogindlæg kritiseret politikerne i Viborg for at forvente jobskabelse som følge af et datacenter.

Et af argumenterne for, at det kan lade sig gøre, er netop Luleå i Sverige, hvor der de seneste år er skabt mange nye teknologiarbejdspladser.

Det er dog ifølge Poul-Henning Kamp ikke muligt at konstatere en sammenhæng mellem Facebooks tilstedeværelse og de nye arbejdspladser frem for eksempelvis Luleås store tekniske universitet.

Her vil Odense dog ligne Luleå mere end Viborg, da Odense har et stort universitet.

Og skulle Facebook have planer om at erstatte de medarbejdere, der udskifter hardware døgnet rundt i datacenterhallerne, med robotter, så ville det være en forretningsmulighed for den 'robotklynge', Odense har arbejdet på at etablere. Det ville dog i så fald ske på bekostning af en del af de jobs, der fulgte med datacentret.

59 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
59
2. februar 2017 kl. 15:38

Så 100 ansatte (årsværk) inkl afledte effekter lyder ganske rimeligt

Makholm skriver ovenfor om erfaringerne fra Luleå:

"Erfaringen fra Luleå viser at et datacenter i drift skaber i omegnen af 120 direkte fuldtidsjob og op til 450 fuldtidsjob i alt (dvs. 330 følge-job). Viborg-rapporten sår ikke tvivl om dette tal."

Kan vi ikke i det mindste blive enige om, at det tal er veldokumenteret i forhold til din lægmandsberegning af hvad du sådan cirka går rundt og tror?

Du er tættere på end Viborgs borgmester - ingen tvivl om det - men alligevel en faktor 4.-5 stykker for lavt på den.

Jeg synes at 450 jobs er et ganske godt resultat, og da vi nu har to store datacentre på vej er det altså 900 nye jobs, som vi ellers ikke ville have fået. At det evt. er ufaglært arbejdskraft er jo næsten bare en fordel. Hvor mage steder kan en kommune glæde sig over 450 nye ufaglærte arbejdspladser?

Apple søger i øvrigt stadig efter en "Data Centre Site Operations Manager" til datacenteret. Måske der var noget for et af de kloge hoveder herinde? ;-)

https://jobs.apple.com/dk/search?#&t=0&sb=req_open_dt&so=1&lo=0*DNK&pN=0&openJobId=45059685

58
23. januar 2017 kl. 21:13

Venligst fortæl hvorledes den øremærkning af det investerede beløb fra Apple vil foregå i praksis - du må selv kunne levere dokumentation for dine påstande, hvis du kræver det af andre.

Hvis jeg har forstået PHK korrekt så er øremærkningen i form af at de mange hundrede millioner primært går til it-udstyr fra Apples egne fabrikker leveret præsamlet i rackskabe. Hvad andet skulle pengene gå til? Det er ikke et marmorpalæ med håndtag i guld.

57
23. januar 2017 kl. 19:42

VVM planen taler om 115 personer, og det er nok endda på den høje side da det er max belastningen [guaranteed not to exceed] Fx omtaler den personer istedet for årsværk, ligesom den løbende udvikling formodentligt vil reducere antallet af personer til installation & pasning af serverparken

Et hurtigt overslag:

  • Vagter mv 3-4 mand i 24/7 skiftehold, 1 i vagt center/portvagt/tlf passer, 1-2 rondering og 1 til div småvedligeholdelse, alm rengøring osv. Håndterer også nødslukning af container/rack/... under fjernkommando Da de er i 24/7 skiftehold skal der ganges med 6, dvs 20-25 årsværk
  • administration 5-10 årsværk afh af hvor meget der kører ude i byen (løn/personale/...)
  • Salg, marketing/..osv - 0 (NUL) årsværk
  • "daghold" til bygnings & udvendig vedligeholdelse, rengøring mv ca 5 mand ( x 2 pga ferier, weekend osv) = 10 årsværk
  • installatører der i dagtimerne henter nye containere/racks ind fra lager og tilslutter, og fjerner defekte/uddaterede racks/containere. så der altid er overkapacitet. fx 5 teams a 2 mand = 10 årsværk
  • Elektrikere & HVAC teknikere. Fx 1 af hver til det daglige og externe i tilkald. ca 5 årsværk
  • Chauffører der kører nye enheder fra nærmeste havn og el skrot til genbrug, formodentligt externt, fx 5-10 årsværk afh af afstande og udskiftningsrate Med lidt margin når vi op på 75 årsværk, dertil kommer så de afledte effekter af 75-100 ansatte, max 25 årsværk

Så 100 ansatte (årsværk) inkl afledte effekter lyder ganske rimeligt

Og med den mulige undtagelse af administrationen er højeste uddannelsesniveau: Elektriker, HVAC tekniker, truckcertifikat og stort kørekort Og det er kun ca en snes der falder i den gruppe, resten er reelt ufaglært arbejde

55
23. januar 2017 kl. 12:37

Rapporten, som må antages at være lavet af folk med forstand på den slags, giver en borgmester rigtig god grund til at være optimist.

Nej, rapporten er skrevet af folk der har forstand på at skrive rapporter. De har ikke nødvendigvis nogen forstand på datacentre, fødevareteknologi eller erhvervsfremme. Måske har de noget baggrundsviden om erhvervsfremme fra andre rapporter, men ellers er alt det faglige indhold noget der skal stamme fra deres kilder og 25 interview-personer.

Omkring din fortolkning af rapporten

Men du har stadigvæk ingen kommentarer til rapportens indhold eller til min fortolkning af rapportens indhold. Det virker til at du alene diskuterer eksistensen af rapporten uden hensyn til indholdet.

Kritikken er primært politisk

Mjnahhh, hele sagen er primært politisk: Er datacenter-drift et erhverv som kan gavne lokalområdet på langt sigt?

Det IT-faglige svar er at datacenter-drift ikke skaber grobund for et IT-vækstmiljø.

54
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den søn, 01/22/2017 - 21:59

"Sjovt nok virker de rapporter kun interessante når du omtaler dem. Du har ikke reageret på det når andre har omtalt dem."

Rapporten, som må antages at være lavet af folk med forstand på den slags, giver en borgmester rigtig god grund til at være optimist. Det gør disse udtalelser fra formanden for Luleås erhvervsforening iøvrigt også:http://www.dr.dk/nyheder/penge/paa-besoeg-hos-facebook-i-sverige-hvor-skyen-bliver-fysisk

Omkring din fortolkning af rapporten: Det var dejligt at du (også) fandt ja-hatten frem til sidst :-) Det jeg får ud af at læse den er, at Viborgs Apple samarbejde er en lille del af en større vision. De tænker stort, og de ser synergier på kort og langt sigt.

På den måde er rapporten fuldstændig modsat PHs artikel, som i bund og grund tænker småt og forsøger at latterliggøre både beslutning og borgmester (check link til "Viborgs Borgmester på Herrens Mark")

Min mission er blot, at det er forståeligt at være begejstret og optimistisk omkring de to datacentre. Også som it-mand. Det er også forståeligt at være begejstret over, at DKs samlede pakke er utrolig attraktiv for sådanne virksomheder. Og højtuddannede it folk er altså en del af pakken.

Det er også dejligt at være kritisk, begrænset negativ eller skyde det ned for den sags skyld. Retorikken bør dog anstændigvis indstilles bare nogenlunde efter om man har noget at ha' det i.

Kritikken er primært politisk, og så en ting mere: Apple og FB. Og dem kan vi jo ikke li'.

53
21. januar 2017 kl. 09:28

En rapport fra Oxfarm Research, skrevet for Viborg kommune efter Apples annoncering.

Der er noget i formen på Viborg-rapporten der generer mig og jeg har ikke rigtigt kunne lægge to og to sammen og få et fornuftigt resultat.

Rapporten er skrevet på et tidspunkt hvor Apple havde annonceret datacenteret. Det er derfor ikke et forsøg på at godtgøre at et datacenter er en god ide (eller et forsøg på at rose sig selv for at have fået en god ide). Det er en "Hey, fuck Apple vil placere et datacenter i vores baghave, hvad gør vi nu?!?'-brainstorm.

Det vil sige at hvis Oxfarms team ikke har kunne skyde en ide direkte ned, så er den kommet med. Derfor er der ting med som fødevareteknologi, mens det noget modvilligt skrives at et datacenter-meka ikke er realistisk.

Derfor er der en række forslag der kræver at Apple radikalt fraviger fra deres normale praksis eller at der tilfældigvis er en af Apples top-teknikere der får lyst til at flytte hjem til Viborg (ala. Lars Bak).

Det er helt fint i en brainstorm, men vil nok falde i en yderligere analyse.

51
21. januar 2017 kl. 00:21

Jeg savner virkelig, at en af kritikkerne her laver en rationel nedsabling af Viborgs/Oxfarm rapport

Jeg har ikke tid til at blande mig i lokalpolitik på det detaljeringsniveau i hele Danmark.

Jeg har påpeget, klart og tydeligt, at viborgs borgmester har drukket af natpotten hvis han mener at der kommer 10.000 jobs som følge af datacenteret.

Ligeledes har jeg påpeget at disse virksomheder er rigtig gode til PR arbejde, når de siger at der "bliver investeret hundreder millioner kroner i {viborg|odense|danmark}" men glemmer at nævne at omkring 90% af det beløb går til indkøb af computere og netværk alle mulige andre steder end der hvor Datacenteret ligger.

Men strengt sprogligt, på den måde spin-doktorer elsker det, er pengene "investeret i Danmark".

Det relevante spørgsmål er hvor mange af disse millioner der kommer i nærheden af den lokale økonomi ?

Det skriver PR-folkene sjovt nok ikke noget om.

Erfaringen fra udlandet viser at der er tale om en forsvindende lille brøkdel af den samlede investering og at det sagtens kan være et noget mindre beløb end de rundhåndede offergaver forførte lokalpolitikere kaster i grams for at "lokke erhvervslivet til byen".

50
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 23:10

Jeg har samarbejdet med Mærsk "bare fordi et af deres skibe lagde til kaj i byens havn". Svaret bliver om muligt endnu mere bizart end spørgsmålet... Men en pointe er, at selvom Mærsk suger olie op af Nordsøen, er sindssygt dygtige og har en stærk sikkerhedspolitik, så har de stadig brug for masser af lokal, specialiseret og højtuddannet arbejdskraft.

Jeg savner virkelig, at en af kritikkerne her laver en rationel nedsabling af Viborgs/Oxfarm rapport, så debatten kan differentieres fra tidens postfaktuelle FB niveau.

48
20. januar 2017 kl. 21:47

Hvis jeg virkelig skal finde ja-hatten frem og være begejstret, så vil jeg hæve mig helt op til at kalde det "en erhvervsfremmende politik der ser ud til at have båret frugt".

Det vil jeg give dig ret i, med den fodnote at vi ikke ved hvor meget denne erhvervsfremmende politik har kostet.

MaO: Hvor mange penge er der bundet i halen af aftalerne med Apple og FaceBook i form af billige byggegrunde, kommunale vejanlæg osv. osv. ?

Det kan meget nemt være nogle meget dyre jobs.

47
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 19:23

"Man kan sagtens samarbejde med Apple. Det er der mange der gør. De går allesammen ind igennem fordøren i Silly Valley."

Det er simpelthen ikke korrekt. Det lyder smart, det får likes, men det er forkert.

"Det svarer til at tro at man kan lave et samarbejde med Mærsk fordi et af deres skibe lægger til kaj i byens havn."

Igen forkert, men dog en god sammenligning: Hvis man vil levere eller samarbejde med Mærsk skal man have et højt niveau. Det har vi i Odense og Viborg og andre steder i DK. Det er bl.a. dét Apple og FB har set.

46
20. januar 2017 kl. 18:32

Kan du henvise til kilder der diskuterer hvordan man har udnyttet dette potentiale i forbindelse med eksisterende tilsvarende datacentre?

Lad os lige opsummere det tilgængelige kildemateriale:

  • En rapport fra Boston Consulting Group, skrevet for Facebook, med fokus på effekterne af at placere Facebooks datacenter i Luleå.

  • En rapport fra Oxfarm Research, skrevet for Viborg kommune efter Apples annoncering. Indeholder blandet andet 5 case studies, herunder et afsnit kraftigt baseret på BCG-rapporten om Luleå.

Min fortolkning af de to rapporter kan cirka opsummeres således:

  • Placeringen af et datacenter er et resultat af en aktiv erhvervsfremmende politik.

  • Det er ikke realistisk at satse på at blive datacenter-mekka med flere aktører

  • Erfaringen fra Luleå viser at et datacenter i drift skaber i omegnen af 120 direkte fuldtidsjob og op til 450 fuldtidsjob i alt (dvs. 330 følge-job). Viborg-rapporten sår ikke tvivl om dette tal.

  • Der er ikke grundlag for at et datacenter styrker et eksisterende IT-vækstmiljø.

  • Der er ikke grundlag for at et datacenter skaber et nyt IT-vækstmiljø.

  • Der ser ikke ud til at være en diskussion af var success-raten er for at fokusere den erhvervsfremmende politik på at tiltrække et datacenter.

  • Der ser ikke ud til at være en diskussion af hvor stor effekten er i forhold til andre erhvervsfremmende strategier.

Baseret på hvad vi ved om drift af denne type datacentre (alle aktøre er lidt tys-tys) så går de imod større og større byggeklodser. Man er gået fra at skifte harddiske over at skifte servere til at skifte rackskabe – næste skridt er et modulært datacenter bygget op af containere. Det kræver mindre og mindre mandskab og vil give færre og færre muligheder på at være underleverandør til det lokale datacenter.

Jo, 450 nye job er ikke et dårligt resultat af en erhvervsfremmende politik. Men jeg kan ikke se noget grundlag for at festen vokser længere ind i himlen. Jeg kunne godt tænke mig at se det sat i relation til hvad andre kommuner har af success med deres erhvervsfremmende politik.

Hvis jeg virkelig skal finde ja-hatten frem og være begejstret, så vil jeg hæve mig helt op til at kalde det "en erhvervsfremmende politik der ser ud til at have båret frugt".

Og for at det skal være fuldstændig klart: Ja, jeg ser helt bort fra byggefasen.

44
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 16:37

Hvordan kan sikre/lukkede datacentre bruges til at konkludere, at samarbejde med Apple ikke vil eksistere?

43
20. januar 2017 kl. 16:31

Må jeg ikke bede dig levere ekstraordinære påstande.

Jeg har lige citeret en af dem: Ideen om at der kan laves samarbejde om alle mulige ting med Apples datacenter.

Apples datacentre er, næst efter NSAs, de mest lukkede i verden.

End ikke Apples egne medarbejdere, langt mindre deres leverandører og slet ikke tilfældige nabovirksomheder kan få adgang.

Hvorfor spurgte de ikke Apple om der var mulighed for den slags samarbejde inden de våsede løs om det ?

Uden Apple bliver der jo ligesom ikke noget samarbejde ?

42
20. januar 2017 kl. 16:28

Men hvad du og andre kritikere må forstå er, at selvom noget ikke er lykkedes for nogen, nogensinde, kan det sagtens lykkes for andre.

Det har du 100% ret i.

Men i dette tilfælde afhænger det hele af om Apple har tænkt sig at forgylde Viborg, eller om de har tænkt sig at drive et datacenter så absolut billigt som de overhovedet kan komme afsted med.

Hvis ikke du kan finde Occams Ragekniv til at besvare det spørgsmål, kan du bruge enhver kniv fra køkkenskuffen.

Jeg indrømmer, at det ikke er per derinition utænkeligt at Apple har tænkt sig at forgylde Viborg ved at opføre sig på en helt anden måde end alle de andre steder i verden de har bygget datacentre, man kan forestille sig alt muligt mærkeligt.

Men hvis du læser som din ungdoms dansklærer lærte dig det, vil du opdage at hverken Apple eller FaceBook siger noget som helst der blot kunne minde om noget i den stil.

Men trænede som de er, i at dupere lokalpolitikere, gør de heller intet for at forhindre misforståelser af den slags vi pt. ser i Viborg.

41
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 16:25

Må jeg ikke bede dig levere ekstraordinære påstande. Hvad med at kommentere på rapporten fra Viborg? Skyd den ned alt hvad du kan. Der er 5 scenarier - ikke blot det ene svenske.

40
20. januar 2017 kl. 16:24

"bekymret samfundsborger, der gerne vil sikre at tingene går korrekt for sig"</p>
<p>Det ser jeg ærligt talt ikke. Der er jo ikke tale om konstruktiv kritik, og når PH trækker paralleller til Brixtofte og taler om "luftkasteller" og "barmarksmirakel", kan jeg da ikke se andet end at jeg holder mig til bolden?! Der skal da lidt fakta på bordet når man kører den stil ikke?

Bestemt. Men sidst jeg tjekkede var Brixtofte-sagerne og barmarksværkerne faktuelle hændelsesforløb, så den del er på plads.

Som jeg prøver at forklare, så er det altså fugle på taget vi arbejder med her - det er bestemt ikke "penge i banken". Jeg mener så at der skal være plads til at vove pelsen en gang i mellem, og da det er relativt gratis at gå ud og sige "Apple/Facebook bor her, og der er plads til flere", kan risikoen sagtens stå mål med den mulige gevinst.

Mange svindelnumre og talentløst fejlsslagne projekter er altså også startet som fugle på taget, så det er naturligvis sundt at få kritiske øjne på sagerne, så vi kan få luget alle fusker-projekterne ud, og der så kun er dem der ikke er fup og svindel tilbage i kassen med ting vi kan bruge krudt på.

Og her er konstruktiv kritik fra diverse debattører her i tråden guld værd.

Hvis vi (du og jeg) mener at projekterne er så gode at de fortjener en chance, er det vores opgave at argumentere for det ud fra de givne omstændigheder. Det må jo være en smal sag at overbevise andre, hvis du mener sagen er så klokkeklar...?

At motivspekulere over hvad der driver PHK i denne sag, giver for mig at se ingen værdi.

39
20. januar 2017 kl. 16:22

Der skal da lidt fakta på bordet når man kører den stil ikke?

Der er en god gammel tommelfingerregel der siger "Ekstraordinære påstande kræver ekstraordinært bevismateriale".

Den ekstraordinære påstand her er at der bliver skabt 10.000 jobs i Viborg fordi Apple bygger et datacenter.

Det ekstraordinære bevismateriale er totalt fraværende.

Mit ærinde er at Viborgs skatteydere ikke havner i en situation som Farums, fordi deres borgmester på noget der mindre om samme vis har tabt jordforbindelsen.

38
20. januar 2017 kl. 16:20

Det har jeg også og det er meget tæt på ren woo-doo når det kommer til datacenteret.

F.eks: "Der findes desuden en række klynger, som har berøringsflader med datacentret," (side 31). herefter listes 'bioøkonomi', 'cloud-computing, kryptering og big data', 'yderligere cleantech-områder' osv.

Men har de gjort sig umagen at spørge om der er et eneste sted i verden hvor Apple har ladet andre komme ind i deres data-centre overhovedet ?

Har de fundet et eneste eksempel hvor samarbejde af den opdrømte type har foregået og har haft noget som helst med et af Apples operative datacentre at gøre ?

Nix.

Har de bedt Apple gennemlæse rapporten og komme med kommentarer ?

Nix.

Det er rene luftkasteller, luftkasteller som ejerne af disse datacentre intet gør for at punktere, for det er ret lukrativt og nemt for dem at have en fanboi borgmester der er hyponotiseret af alle de mange millioner der bliver talt om.

36
20. januar 2017 kl. 16:09

Kan du henvise til kilder der diskuterer hvordan man har udnyttet dette potentiale i forbindelse med eksisterende tilsvarende datacentre?

Jeg vil starte med at gentage mig selv, for jeg tror at gentagelse fremmer forståelsen:

man vil nok komme til kort, hvis man beder om beviser og deterministiske hændelsesforløb

Jeg kan sagtens følge din skepsis, Peter, det er slet ikke det...

Men hvad du og andre kritikere må forstå er, at selvom noget ikke er lykkedes for nogen, nogensinde, kan det sagtens lykkes for andre.

Afholdt alle de forudgående fejlslagne forsøg på at flyve, og kritik fra alle dem der mente at mennesker ikke kunne/skulle flyve, folk fra at blive ved med at forsøge at komme i luften?

Stoppede rumprogrammerne, da folk døde under test og opsendelser?

Sagde Apple at de aldrig ville kunne få success med pad-dimser, efter at Apple Newton-salget floppede?

Har du selv nogensinde forsøgt noget påny, selvom du tidligere har fejlet - men hvor du mener at have lært noget siden sidst, og derfor prøver igen?

Kom ikke og fortæl mig at vi i Danmark ikke kan lære af egne og andres fejl, innovere, og rejse os igen og få succes!

Og selvfølgelig vil vi fejle igen, og selvfølgelig vil alle kan-ikkerne sige "hvad sagde vi?" og føle sig kloge.

Men nogen ting vil faktisk bære frugt, nogle ting vil nå i mål, og nogle ting vil være en succes, måske kun halvt så stor som forventet, emn ikke desto mindre en større success end hvis vi satte os på vores hænder i et hjørne, og fortalte os selv at vi aldrig skal prøve, fordi vi sikkert vil fejle.

35
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 15:50

"bekymret samfundsborger, der gerne vil sikre at tingene går korrekt for sig"

Det ser jeg ærligt talt ikke. Der er jo ikke tale om konstruktiv kritik, og når PH trækker paralleller til Brixtofte og taler om "luftkasteller" og "barmarksmirakel", kan jeg da ikke se andet end at jeg holder mig til bolden?! Der skal da lidt fakta på bordet når man kører den stil ikke?

34
20. januar 2017 kl. 15:42
32
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 15:24

Nu har jeg så læst den rapport, der gør Viborgs borgmester lidt kvik i bemærkningen. Den skyder artiklen herover fuldstændig i jorden, og det får da i hvertfald mig til at tænke på hvilket ærinde PH egentlig er ude i. Enten er det politisk retorik - og i så fald har PH flere ligheder med borgmesteren i Viborg, end han nok bryder sig om. Eller også er det bare usaglig kritik. Alle os, der arbejder i eller udenfor it-branchen kan bare glæde os over udviklingen. Her er et link til rapporten. Hvis man ikke gider læse den, men gerne vil starte weekenden med et endnu mere optimistisk sind, kan man nøjes med at kigge på skydeskiven side 2 :-) God weekend

https://kommune.viborg.dk/acadre/Dagsorden/Files_1061_6003829/6003829-11-01-2016%20-%20Bilag%2001.01%20Analyse%20til%20underst%C3%B8ttelse%20af%20investeringsfrememstrate%E2%80%A6.pdf

31
20. januar 2017 kl. 15:15

Derfor mener vi at politikere og medier oversælger nyheden og der derfor er behov for en lidt modererende tilgang til nyheden.

Hvis Apple lægger et datacenter ved Viborg, og Facebook lægger et ved Odense, kan det meget vel være at den fremmeste værdi for kommunerne er...

... at Apple og Facebook lægger et datacenter ved hhv Viborg og Odense.

Firmaer af den størrelse, der lægger en bygningsmæssig investering i det format som et datacenter kræver, træffer sjældent den slags beslutninger på baggrund af at have skimmet en folder i A5-format i et par minutter.

Der lægges et grundigt forabejde i at undersøge placeringen, hvor man laver en feasibility study af en eller anden art, og på baggrund af den kigger på en mængde lokationer, og hvis sagerne passer og det lader til man kan få en mere fornuftig forretning ud af at lægge sig ét sted fremfor et andet, så gør man det.

Den næste virksomhed der kigger rundt efter et sted at placere sig, vil langt hen ad vejen kunne betragte Apples og Facebooks datacentre og sige "det er måske ikke helt tosset at placere sig der, når de nu har gjort det". Og den næste virksomhed er ikke nødvendigvis et datacenter, der kun kræver 80-200 ansatte til at skifte harddiske og slå græs.

Betragt datacentrene som en højteknologisk lokkeand; ikke noget du kan leve af i sig selv, men noget der kan lokke andre fede ænder til. Og det er så her "oversalget" kommer ind; det er faktisk lige præcis dér kommunerne skal sætte stødet ind. Det er ikke dér de skal holde igen, for så viser de komplet mangel på evner indenfor deres felt.

Der er tale om et potentiale de skal indfries, bl.a. via fortsat salgsarbejde af kommunerne som attrative lokationer. Og her er det altså visioner og salgsarbejde der skal på bordet; man vil nok komme til kort, hvis man beder om beviser og deterministiske hændelsesforløb der kan forklare antallet af mulige arbejdspladser.

Lad være med at behandle markedsføring og salg af en kommune som en programmeringsopgave. Det er vidt forskellige dicipliner, som kræver forskellig tilgang, og at man er dygtig til den ene, betyder ikke at man automatisk mestrer den anden.

30
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 14:21

"Det er ikke fri skydning mod en politiker, det er offentlig debat om deres kompetencer."

Det du kan kritisere er så en uheldig kommunikation fra en lidt for optimistisk eller begejstret borgmester. Det beregningsgrundlag, der danner fundament for beslutningen er sandsynligvis mere rationelt. Har du læst det?

29
20. januar 2017 kl. 14:07

Det kræver en gennemsyret pessimisme, en politiker eller et udtalt behov for at skabe opmærksomhed om sig selv, at se disse datacentre som et overordnet negativt initiativ.

Ivar, Der er mig bekendt ikke nogen der har kritiseret selve datacentrene.

Jeg har personligt udelukkende kritiseret Viborgs borgmester for at have røget af de gale urter når han mener det skaber 10.000 jobs i Viborg og omegn.

Det er ikke fri skydning mod en politiker, det er offentlig debat om deres kompetencer.

27
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 13:56

Peter, jeg kalder dig ikke noget, så du må referere til din egen selvforståelse. Det bedste grundlag må være Odense og Viborgs forretningsgrundlag, analyse og beregninger. Hvis man vil kritisere deres beslutninger må man starte der og ikke i Boston. Hvad er det egentlig der kritiseres her? Er det beregningerne eller er det politikernes troværdighed. Det er helt utroligt uskarpt og useriøst.

26
20. januar 2017 kl. 13:44

Det er bare et stort NAS og dem findes der såmænd i DK i forvejen. At det er Facebooks er ikke noget specielt, andet end en eller anden besynderlig benovelse.

En udviklende softwarevirksomhed med 100 ansatte, vil formentlig bidrage mere til væksten i Odense, men det giver jo så ikke de samme begejstringoverskrifter.

25
20. januar 2017 kl. 13:43

Det kræver en gennemsyret pessimisme, en politiker eller et udtalt behov for at skabe opmærksomhed om sig selv, at se disse datacentre som et overordnet negativt initiativ.

Skal vi ikke lige slå det fast: Jeg tror ikke at Facebooks valg af Odense som hjemsted for et datacenter har nogen negativ effekt og det er heller ikke min opfattelse at andre finder placeringen negativ.

Jeg savner dog reelle kilder der godtgør at placeringen har en langsigtet positiv effekt i forhold til så mange andre typer erhverv.

At du kalder det gennemsyret pessimisme og latterliggør mig for at skyde på politikere for min egen vindings skyld gør mig ikke mere overbevist.

Er vi enige om at vores bedste grundlag er Boston Consulting Groups rapport?

Er det virkelig en exceptionel erhvervsudvikling i forhold til enhver anden erhvervsudvikling?

23
Indsendt af Ivar Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 01/20/2017 - 13:24

Artiklens antagelser og beregninger er sandsynligvis korrekte. Odense og Viborgs beregninger er sandsynligvis endnu mere korrekte.

Det kræver en gennemsyret pessimisme, en politiker eller et udtalt behov for at skabe opmærksomhed om sig selv, at se disse datacentre som et overordnet negativt initiativ. Det er ganske vist gratis at skyde på politikere i disse år, men her mener jeg det ville være anstændigt at anerkende deres beslutning og især deres risikovillighed bare en lille smule. Jeg ved, at nogle af de kommuner, der var med i slutspurten men ikke vandt, de er meget ærgerlige.

Iøvrigt kan eller bør man da være begejstret over, at de parametre DK blev valgt på, også kan tiltrække en masse andre tech-virksomheder.

22
20. januar 2017 kl. 13:00

Er priserne på dette ikke stadig kunstigt lave pga tilskud ?

Og hvis det var en beton fabrik ville man så være lige så glade eller er det bare fordi det er facebook eller apple.

21
20. januar 2017 kl. 12:56

Kære Peter Naumann,

Jeg kunne godt tænke mig at se kilder der sandsynliggør at placeringen af et Facebook-datacenter betyder en fantastisk øget beskæftigelse. Den eneste diskussion af effekten jeg kan finde er en rapport som Boston Consulting Group har udarbejdet for Facebook baseret på datacenteret i Luleå.

For mig ser effekten for lokalområdet temmelig middelmådig ud. Antallet af egentlige arbejdspladser er begrænset, dermed er mængden af skat og arbejdspladser til forøget service ligeledes begrænset.

Jeg kan slet ikke se nogen dokumentation for en forventning om en langsigtet vækst for lokalområdet og forbedret betalingsbalance. Det eneste der nærmer sig imponerende tal er i byggeperioden der minder om et middelstort dansk infrastrukturprojekt.

Jeg forstår godt den borgmester der glæder sig over udsigten til 200 fuldtidsstillinger, men der er altså ingen grund til benovelse over at arbejdsgiveren hedder Facebook fremfor Unicon (der lægger cirka lige sa mange arbejdspladser i Tietgenbyen per kvm udnyttelse)

Så lad os få et konkret grundlag på bordet for at IT-mastodonters datacentre er specielt fantastiske fremfor anden erhvervsudvikling uden at falde tilbage på nedladende ord om skeptikerne.

19
20. januar 2017 kl. 12:42

Skat? De sælger ikke en vare, de har kun udgifter. Så negativ moms og sikkert underskud i regnskabet. Hvad skal de betale skat af?

18
20. januar 2017 kl. 12:23

Peter Naumann: Betyder det, at man ikke må stille relevante spørgsmål til projektet? I så fald bekræfter det jo, at der er grund til bekymring.

Hvis du kender svarene på spørgsmålene, så vil de sikkert falde i god jord her... I hvert fald hos mig.

Klaus Birkholms ætsende og tankevækkende blog-indlæg i dag er relevant her: http://www.klavsbirkholm.dk/2017/01/20/den-anden-oplysningstid/

17
20. januar 2017 kl. 12:15

Det er fantastisk at Facebook placerer sit datacenter her. Det giver de egentlige arbejdspladser, og så giver det:

  • de arbejdspladser i staten, som deres skat betaler, stat kommuner, uddannelse
  • de arbejdspladser til dem der igennem forbrug betales af dem der er ansat efter skat.
  • de arbejdspladser til dem der producerer strømmen (vindmøller)
  • de arbejdspladser til dem der producerer vandet til kølingen ect.
  • vækst
  • en forbedret betalingsbalance

Det er en kæmpesucces fordi det er en udløber af den 4 industrirevolution, vi har vedvarende energi, infrastruktur og en veluddannet arbejdsstyrke der gør at Facebook vælger DK.

16
20. januar 2017 kl. 12:07

"Der er ikke lovhjemmel til at stille krav til en bestemt bygning, men alene til at stille krav til "data-behandleres" behanding af EU borgeres data."

Jo - der er lovhjemmel til at stille krav til bygningers højde udseende mv. I medfør af planloven er der sikkert en lokalplan for området, hvor der skal bygges. Og den skal Facebook da - såvel som alle andre der bygger i Odense - overholde.

15
20. januar 2017 kl. 11:54

Uanset hvor meget FaceBook måtte vælge at trampe på f.eks nordafrikanske menneskers privatliv i bygningen i Odense, er der intet Danmark eller for den sags skyld EU kan gøre ved det.

EU's persondataforordning side 9 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/da/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_5419_2016_INIT

Den beskyttelse, som denne forordning yder i forbindelse med behandling af personoplysninger, bør finde anvendelse på fysiske personer uanset nationalitet eller bopæl

Så Nordafrikanernes data kommer til at få samme persondatabeskyttelse som EU-borgeres. Det får mig til at være fortaler for, at flere datacentre bliver placeret i EU. Om ikke andet så for at beskytte andre borgere også.

(Min jurist siger, at "bør" i EU-jurasprog betyder "skal").

14
20. januar 2017 kl. 11:53

Om placeringen af de nye datacentre har noget med politisk analyse at gøre?

Amerikanerne ved, at danske politikere omhyggeligt lovgiver, så der ikke er risiko for sammenstød med amerikanske ønsker. Især hvad NSA har på ønskesedlen.

Vi er vel et "sikkert" sted for amerikanerne,- vi er ikke forhippede på borgernes retssikkerhed, som man f.eks. er i Tyskland.

HOV!! Anne-Marie Krogsbøll er inde på samme tanker, ser jeg lige :-)

13
20. januar 2017 kl. 11:08

Uanset hvor meget FaceBook måtte vælge at trampe på f.eks nordafrikanske menneskers privatliv i bygningen i Odense, er der intet Danmark eller for den sags skyld EU kan gøre ved det.

Tak for svar, Poul Henning.

alene til at stille krav til "data-behandleres" behanding af EU borgeres data.

Vil det ikke stille krav til det danske retssystem, hvis EU-borgere rejser sag mod Facebook for ulovlig opsamling af data, manglende sikkerhed, manglende indsigt i egne data etc? Vil Datatilsynet blive yderligere overbebyrdede? Er der erfaringer med den slags andre steder, hvor Facebook placerer datacentre? Eller foregår kontrol og evt. retssager i EU-regi?

Og risikoen for, at danske politikere vil ønske at "skåne" Facebook for øgede krav og forbrugerrettigheder, hvis de mange lovede arbejdspladser kunne komme i fare, eksisterer vel. Jeg ved godt, at det er fugle på taget - men en del politikere hævder jo at de arbejdspladser (og milliarder i stats- og kommunekassen) kommer, og det kan vel godt påvirke lysten til at kæmpe for at beskytte privatlivet i negativ retning.

Men den virkning har virksomheder som Facebook jo nok, ligegyldigt hvor de slår sig ned.

12
20. januar 2017 kl. 11:05

og ganske rigtigt også her: "Mens Facebooks har et ønske om at bruge lokal arbejdskraft, har den amerikanske gigant i første omgang hyret det store engelske entreprenørfirma Mace til at gennemføre det indledende arbejde på grunden i Tietgenbyen." fyens.dk "Datacentret kommer til at dække et areal, der svarer til otte fodboldbaner. Det bliver det britiske entreprenørfirma Mace, der kommer til at stå for opførelsen af data centret." dr.dk

11
20. januar 2017 kl. 10:53

</p>
<pre><code> Hvis de danske politikere er smarte, så stiller de strenge krav til sikkerhed og privatliv for dette datacenter. Hvis Facebook ikke makker ret, bliver de nødt til at flytte, og det vil være en større omkostning for dem.
</code></pre>
<p>

Det har du så evigt ret i, Torben Mogensen. Men er der nogen som helst tegn i sol og måne på, at det kommer til at ske? Indtil videre har jeg slet ikke hørt dette aspekt at historien omtalt (det kan være min fejl). Og er det ikke allerede ved at være for sent - alle (næsten) ligger jo fuldstændigt på maven for denne udvikling. Jeg har ikke hørt nogen overvejelser overhovedet, som går på nogen form for krav til Facebook. Eller overvejelser om, om det stiller særlige krav til Danmark om at sikre, at Facebook overholder privatlivs- og datasikkerhedsregler - hvis det er tilfældet (dette er jo det, jeg ikke kan gennemskue). Men din pointe er måske at vente med disse, indtil Facebook har brugt milliarderne, og derfor vil være mere medgørlige? Jeg tvivler på viljen til at risikere, at guldhønen så bare siger farvel og tak, hvis de bliver pressede af den slags krav.

10
20. januar 2017 kl. 10:47

Hvis de danske politikere er smarte, så stiller de strenge krav til sikkerhed og privatliv for dette datacenter. Hvis Facebook ikke makker ret, bliver de nødt til at flytte, og det vil være en større omkostning for dem.

Der er ikke lovhjemmel til at stille krav til en bestemt bygning, men alene til at stille krav til "data-behandleres" behanding af EU borgeres data.

Uanset hvor meget FaceBook måtte vælge at trampe på f.eks nordafrikanske menneskers privatliv i bygningen i Odense, er der intet Danmark eller for den sags skyld EU kan gøre ved det.

9
20. januar 2017 kl. 10:37

Kan nogen opklare for mig, om placeringen af disse datacentre, som vel indebærer enorme mængder af globalt indsamlede meget følsomme persondata, indirekte vil kunne komme til at påvirke danske beslutningstageres holdninger til retten til beskyttelse af privatliv etc?

Hvis de danske politikere er smarte, så stiller de strenge krav til sikkerhed og privatliv for dette datacenter. Hvis Facebook ikke makker ret, bliver de nødt til at flytte, og det vil være en større omkostning for dem.

8
20. januar 2017 kl. 09:35

Kan nogen opklare for mig, om placeringen af disse datacentre, som vel indebærer enorme mængder af globalt indamlede meget følsomme persondata, indirekte vil kunne komme til at påvirke danske beslutningstageres holdninger til retten til beskyttelse af privatliv etc?

Kan beslutningstagere f.eks blive bange for at bakke op om nationale og internationale tiltag, der kunne tænkes at gribe ind i Facebooks ret til at tilrane sig disse data til egen økonomiske og anden fordel? Eller hvordan med Danmarks forpligtelser til at håndhæve regler og love på dette område overfor Facebook?

Det er muligt, at det pga. min evt. manglende forståelse af, hvad datacentre "gør", er helt irrelevante overvejelser. Men i kort form: "Sælger vi vores sjæl til "djævelen" (= Big Data til Big Brother), ved at basere for store dele af vores national- og anden økonomi på foretagender som Facebook?

6
20. januar 2017 kl. 09:23

Hvorfor er det at diskussionen omkring disse data centre hele tiden får en protektionistisk vinkel?

Jeg tror ikke at der er mange der har noget imod at Facebook bygger et datacenter i Odense – specielt ikke hvis de holder sig nogenlunde inde for rammerne af almindelig industribyggeri.

Det kritiske "Hvad får vi ud af det" er rettet mod politikerne, der tilsyneladende er af en opfattelse at et Facebook datacenter vil kaste noget særligt af sig.

Vores opfattelse er at datacentre er kedelige og at de på langt sigt ikke har positiv betydning for lokalsamfundet i forhold til anden anvendelse af området. Derfor mener vi at politikere og medier oversælger nyheden og der derfor er behov for en lidt modererende tilgang til nyheden.

5
20. januar 2017 kl. 09:05

Hvorfor er det at diskussionen omkring disse data centre hele tiden får en protektionistisk vinkel?

"Hvad får vi ud af det?"

Hvis Facebook, kun brugte udenlandsk personale, udenlandsk materiale osv. osv. skulle vi så forbyde dem at bygge i Danmark?

Trump's tilgang til verden har ikke brugt lang tid på at sprede sig...

4
20. januar 2017 kl. 09:00

Min bedre halvdel påpegede over aftensmaden at FaceBook investerer 'hundreder af millioner' i Odense/Danmark, på præcis samme måde som når Danmark giver millioner i Ulandshjælp til Afrika, med den fodnote at pengene er øremærket til at købe danske produkter for.</p>
<p>Det er det helt rigtige lys at se datacenteret i.

Så alle borgere i Odense kommune vil nu blive pålagt at få sig en Facebook-profil, og klikke på reklamerne derinde og købe noget, så Mark og & Co kan få procenter af købsbeløbet?

Eller hvordan ser I denne øremærkning blive implementeret?

3
20. januar 2017 kl. 08:20

Dog er det positivt, at man kommer til fysisk at eje en større del af Facebook og Apples infrastruktur.

2
20. januar 2017 kl. 07:46

Så må Odense / Fyn vel også få status af U-land? Og derved kan man få støtte til at åbne nye afdelinger i dette U-land? Sejt! Jeg må straks søge støtte :-)

1
19. januar 2017 kl. 23:32

Min bedre halvdel påpegede over aftensmaden at FaceBook investerer 'hundreder af millioner' i Odense/Danmark, på præcis samme måde som når Danmark giver millioner i Ulandshjælp til Afrika, med den fodnote at pengene er øremærket til at købe danske produkter for.

Det er det helt rigtige lys at se datacenteret i.