Postdanmark.dk er nede på syvende døgn

Branden i et svensk datacenter påvirker stadig Post Danmarks hjemmeside, der er nede på syvende dag. Og for anden gang på et halvt år.

En brand i et svensk datacenter nytårsnat har sat Post Danmarks hjemmeside ud af spillet i indtil videre en uge. Og Ifølge Herman Petersson, der er chef for it hos Post Danmark, venter man stadig på, at it-leverandøren Evry løser problemerne.

»Vi kan ikke løse det. Det er Evry, der skal have systemer og udstyr op at køre igen«, siger Herman Petersson og fortæller om en kaotisk start på året 2014, hvor hele virksomhedens lagringsnetværk blev sat ud af spillet.

»Det, jeg får at vide, da de ringer klokken halv et – ti minutter i et, det er, at der er opstået en eksplosionsagtig brand i strømanlægget på deres datacenter uden for Stockholm. Omfanget har jeg ikke en fuld redegørelse for, men det vi ved, er at det får en effekt ind på vores lagringssystemer – altså hele SAN-netværket. Det kan vi ikke få genstartet«, siger Herman Petersson til Version2.

Det er anden gang på et halvt år, at et nedbrud hos Evry lægger Post Danmarks hjemmeside ned.

Læs også: Svensk nytårsbrand lægger Post Danmarks hjemmeside ned

Funktionerne kører - men....

Langt de fleste af postens it-systemer driftes i Danmark af Atos. Men de funktioner, der er placeret i det svenske datacenter, er essentielle i forhold til drift af Post Danmarks hjemmeside.

Evry driver nemlig det Sharepoint-miljø, som de nordiske post-leverandørers hjemmesider består af. Og det er der ifølge Herman Petersson opstået problemer med, som Evry stadigvæk ikke har løst.

En anden vigtig funktion, der er sat ud af spillet er Identity Access Management, der - som navnet antyder - identificerer brugere af de services, der kræver, at man logger ind. Eksempelvis E-posthuset og online-butikken.

»Denne her IAM ligger i sverige. Så selvom e-posthuset og netbutikken i princippet godt kan køre, så kan folk ikke logge ind på dem«, fortæller Herman Petersson, og tilføjer at man kan tilgå funktionerne via Post Danmarks midlertidige side.

Ikke tilfredsstillende

Evry har ikke kunne give en fast tidshorisont for, hvornår systemerne er i drift igen. Og hos Post Danmark afventer man en redegørelse og overvejer, om man skal begynde at stille skrappere krav til it-leverandøren.

»Det er jo ikke særligt tilfredsstillende dette her, og derfor har vi brug for en redegørelse for, hvad det er der er sket, så vi kan tage stilling til, om vi skal begynde at stille nogle andre servicekrav. Der er masser af redundans, men det har jo ikke været tilstrækkeligt. Vi havde ikke troet at dette her kunne ske, så det giver jo anledning til at se på, om vi skal have ændret den måde, vi sætter det op på«, siger Herman Petersson.

Herman Petersson oplyser, at man er rimelig sikker på, at Post Danmarks hjemmeside kommer op igen i denne uge.

Evrys danske direktør er ikke bekendt med problemstillingen, og henviser til Evrys internationale informationsafdeling, som det ikke har været muligt at få kontakt til.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jens Mikkelsen

Der er vel flere hundrede hosting firmaer i europa som kan hoste den hjemmeside... det kan vel ikke tage mange minutter at få startet et par virtuelle maskiner op og lagt noget software på det kan så godt et par timer, så skal man bare have kopieret hjemmesiden over det tager vel heller mere end 5 min. Så mangler man jo bare at ændre DNS det kan så tage op til 24 timer inden det går gennem i hele verden.

Så max 48 timer, selvfølgelig skulle den nuværende host have lidt tid til at få siden til at køre men 7 dage så vil jeg da tro at den kontrakt har annulleret sig selv.

I øvrigt er nødsiden som Jeppe siger ganske god, det er nemt at finde de informationer som man skal bruge.

 • 1
 • 0
#6 Chano Klinck Andersen

Hvis du ikke har en online backup af dine data, så er det ikke bare at finde en ny udbyder. Nu ved jeg ikke lige hvor mange data man har på det SAN som er påvirket, men kan sagtens forstille mig datamængder hvor det alligevel er hurtigere at forsøge at få det online (Hvis ikke alt håb på forhånd er ude) end at begynde at indlæse en backup fra et offline store, f.eks. bånd.

Dog kan man naturligvis diskutere om de to ting ikke bør ske sideløbende, sådan at man ikke er f.eks. 7 dage bagud med restore, såfremt man IKKE får SANet online igen. ;)

 • 0
 • 0
#8 Morten Fordsmand
 • 3
 • 0
#9 Morten Fordsmand

Ud fra teksten er det 2 ting: IAM - måske baseret på noget LDAP eventuelt AD. Jeg ved ikke hvor mange på denne tråd der har prøvet at restore et AD fra backup, men når jeg har set erfarne mænd prøve, har jeg også set mænd græde. Så hvis man har et kritisk AD skal man sørge for at have mindst et replika off-site.

Web-portal baseret på (blandt andet) Sharepoint, der formentlig bruger SQL server som backend. Et SQL-cluster som der sikkert er brugt, er heller ikke helt nemt at restore da det ofte bruger AD.

Nu kender jeg ikke noget til Evry, men hvis man ikke har udviklet, vedligholdt og jævnligt afprøvet sine recoveryplaner så kan det ikke undre hvis de er blevet lidt forsinkede.

Og før i brokker jer over leverandøren skal i lige tænke på om det var noget Posten havde bedt om i kontrakten.

 • 7
 • 0
#12 Daniel Udsen

Web-portal baseret på (blandt andet) Sharepoint, der formentlig bruger SQL server som backend. Et SQL-cluster som der sikkert er brugt, er heller ikke helt nemt at restore da det ofte bruger AD.

Underligt nok ser track og trace ud til at køre under IBM websphere hvilket kan antyde at sharepoint primært er frontend mens de interne systemer er på en traditionel unix/j2ee platform. Hvilket gør AD integration til et lidt underligt valg men OK det kan værre deres websshop linker imod Dynamics eller tilsvarende.

Sharepoint for udadvente hjemmesider har altid virker som en lidt underlig konstruktion for mig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere