Det stod lysende klart, at Politiet havde brug for et nyt, centralt it-system, dengang i 2005, da politikerne bevilgede penge til systemet.
Med en modernisering af it-systemerne – med Polsag som omdrejningspunktet – skulle Politiet endelig træde ind i en verden, hvor forskellige it-systemer kunne tale sammen, og efterforskningsarbejdet ikke skulle være belastet af papirbunker.
Siden gik det grueligt galt for Polsag. Og nu bliver hele systemet, der foreløbig har kostet over 400 millioner kroner, altså sendt på lossepladsen efter en ni måneder lang evaluering af systemet.
Diskussionen om nye it-systemer til Politiet begyndte allerede i 2003, og i januar 2007 blev CSC valgt som leverandør til det nye sagsbehandlingssystem, der fik navnet Polsag.
153 millioner blev sat af til systemet, som ifølge den første tidsplan skulle være rullet ud hos Politiet i løbet af 2008.
Men det gik ikke som forventet. Projektet blev løbende forsinket og fordyret, og Folketinget måtte finde flere penge til Polsag, første gang i april 2007, hvor prisen steg til 221 millioner kroner.
Imens måtte politifolkene trækkes med det gamle Polsas-system, og i takt med, at it-udviklingen buldrede af sted, kom politiets arbejdsgange til at se mere og mere absurde ud.
Når en anmeldelse om for eksempel cykeltyveri løb ind via en formular på Politiets hjemmeside, skulle den således printes ud på papir og så indtastes i et andet it-system med håndkraft.
Og gamle Polsas var ikke nogen fornøjelse at arbejde med og var ustabilt, fortalte betjentene.
Leverandøren, CSC, kunne slet ikke følge med den aftalte tidsplan, og i 2009 blev Polsag-projektet underkastet den første store, eksterne revision.
Konklusionen blev, at CSC godt kunne få systemet til at virke, men at det ville tage lidt ekstra tid.
Samtidig valgte Rigspolitiet at organisere it-afdelingen på en ny måde. Den hidtidige chef for it-afdelingen, vicerigspolitichef Peter Carpentier, blev flyttet til en anden afdeling, mens der blev oprettet et nyt projektkontor, med erfarne folk udefra til at styre blandt andet det løbske Polsag-projekt.
Men i foråret 2010 var den gal igen. Nu var prisen steget til 425 millioner kroner, altså næsten en tredobling af budgettet, og CSC var stadig langt efter tidsplanen, selvom den hele tiden blev rykket.
Den gode nyhed fra Rigspolitiet lød, at Polsag stort set var færdigudviklet, og at man nu havde lagt en mere realistisk udrulningsplan. Først pilotdrift på Bornholm, der er landets klart mindste politikreds, og så løbende udrulning i resten af landet over halvandet år.
Men de bornholmske betjente var ikke begejstrede for systemet, da det endelig kom i drift og mødte deres hverdag.
Der var store problemer med svartiderne, og det var ikke muligt at være flere, som arbejdede på samme sag.
Det betød for eksempel, at da én betjent brugte fem timer på at registrere 76 våben i en sag, kunne ingen af de andre ansatte tilgå sagen imens.
Da CSC i foråret 2011 var ramt af en omfattende arbejdskamp med lockout og sidenhen storstrejke, blev Rigspolitiets plan om en udrulning i næste politikreds, Midt- og Vestjylland, sat i bero.
Men problemerne på Bornholm viste også, at Polsag reelt ikke var klar til brug, og derfor blev der før sommerferien sat gang i endnu en stor revision af Polsag med ekstern hjælp. Konklusionen på denne evaluering skulle afgøre, hvad der skulle ske med Polsag.
Imens kørte de bornholmske betjente videre som forsøgskaniner på Polsag, og det fik med tiden store konsekvenser for deres arbejde.
Betjentene gik ned med stress, og arbejdsmiljøet blev markant ringere, viste arbejdspladsvurderingerne hos Politiet, og til sidst råbte betjentenes fagforening vagt i gevær.
Problemerne fik selveste rigspolitichefen til at besøge Bornholm og se på, hvordan Polsag var at arbejde med i praksis. Og besøget på klippeøen midt i januar gjorde indtryk på Politiets øverste chef, skriver han i en pressemeddelelse, der er blevet sendt ud om lukningen af Polsag.
Ni måneder efter den eksterne tekniske undersøgelse af Polsag begyndte, nåede Finansministeriet, Justitsministeriet og Rigspolitiet til slut til den dramatiske konklusion, at Polsag var en dødssejler.
Det ville blive for dyrt at forsøge at få Polsag til at fungere efter hensigten, og hele udrulningen er nu derfor stoppet.
Ni år efter de første diskussioner om en tiltrængt modernisering af it-systemerne hos Politiet, og seks år efter CSC fik opgaven, står det danske politi altså på bar bund uden et nyt, moderne system.
Der er brugt over 400 millioner kroner – måske op imod en halv milliard – på projektet, der nu bliver helt skrinlagt. Og politiet kan fortsætte med at printe anmeldelser ud og skrive dem ind med håndkraft i nogle år endnu.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.