Politiskandalen: Tele-fejl kan være opstået tidligere end 2012

6 kommentarer.  Hop til debatten
Politiskandalen: Tele-fejl kan være opstået tidligere end 2012
Illustration: Kim Matthäi Leland.
Startdato for undersøgelse af fejl i politiets system til behandling af teledata rykkes længere tilbage.
15. august 2019 kl. 13:33
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigspolitiet udvider nu undersøgelsen af politiets fejlagtige konvertering af teledata. Det skriver DR, som henviser til et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg.

Teledata-sagen

I mindst syv år har der været en fejl I politiets systemer til behandling af teledata. Det kan have medført, at der mangler teleoplysninger i flere efterforskninger og retssager, og derfor skal over 10.000 sager i perioden fra før 2012 til 2019 nu gennemgås.

Version2 følger sagen.

Få overblikket her.

»Det er Rigspolitiets vurdering, at det er nødvendigt at undersøge, om der vil være behov for at fremfinde sager fra før 2012. Det skyldes ifølge Rigspolitiet, at der er fundet uoverensstemmelser mellem rådata og konverterede data,« står der i svaret.

Det oplyses ikke, hvor langt tilbage, undersøgelsen skal kigge, eller om omfanget af sager.

Den 17. juni kom det frem, at »en beklagelig fejl« i Rigspolitiets it-systemer har ført til, at bevismaterialer i retssager har været mangelfulde og fejlbehæftede. Det kan have haft betydning for domme og kendelser, og derfor skal tusindvis af sager nu undersøges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at give dommere og advokater et lettere overblik over teledata bruger Rigspolitiet systemet til at konvertere teleselskabernes rådata til et mere ensartet og overskueligt format.

Men i konverteringsprocessen har systemet fjernet teleoplysninger, som ikke skulle have været frasorteret. Derfor kan der være informationer, som ikke er kommet med fra rådata til de behandlede data.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
16. august 2019 kl. 13:50

Der er et eller andet lunkent ved hele denne sag
og måden den håndteres på.

Dette synspunkt kan jeg tilslutte mig.

Jeg husker, at Radioavisen, tror jeg, det var, en af dagene efter at sagen kom frem, havde et indslag med en ”Jens Betjent” længere nede i rækkerne, som, lidt fortvivlet, beklagede sig over politiets ressourcemangel. At nu havde de brugt så mange ressourcer på bl.a. Paludans demonstrationer (hvilket er fuldkommen rigtigt) og så kom denne sag (hvor bl.a. 10.000 sagsakter skal gennemgås) ovnen i!

Jeg har desværre ikke klippet, men det var så komisk folkekomedieagtigt (i forhold til skandalens omfang og vægt, at man sender en menig, eller lavere-befalende, i marken på den vis) at det åbnede mine øjne for, hvor meget der sandsynligvis blev arbejdet på højtryk bag linjerne for at nedtone sagen. Få den til at fremstå ubetydelig. Det var i hvert fald svært, ikke at tage det som en indikator.

Jeg tror, at man skal have i mente, at ud over den retssikkerhedsmæssige skandale, denne sag udgør, med mennesker, som kan være uskyldigt dømt og følger deraf, samt befolkningens/vores tillid til retssystemet generelt, så implicerer det med ansvaret ikke alene statsmagten i samfundet, politiets top, og også rigsadvokaten, det er tillige foregået under minimum 5 justitsministre, røde og blå, hvoraf en, der dog kun bestred posten knapt 9 måneder, pt. sidder som landets statsminister.http://www.justitsministeriet.dk/ministeren/oversigt-justitsministre

Jeg er realist. Forvent på dette ^^ grundlag: Maksimal lukkethed, bagatellisering, manipulation og spin.

5
16. august 2019 kl. 07:39

Politiken i dag (er vist ikke online endnu):

" I værste fald kan der være tale om straffesager siden 2007"

Skræmmende.

"De nye oplysninger i sagen er kommet for dagens lys på baggrund af et spørgsmål til Justitsministeriet fra Enhedslistens Retsordfører, Rosa Lund. Hun ville vide, hvordan ministeriet var kommet frem til, at det netop var 10700 sager, som var berørt af systemfejlen"

Så hvis ikke Rosa Lund (gudskelov) havde spurgt om dette (eller en anden på et tidspunkt havde gjort det), så ville man have klamret sig til en tilfældigt fastsat dato, og have ignoreret, at der potentielt kunne være fejldomme før denne dato på grundlag af de fejlagtige teleoplysninger?

Det er jo voldsomt kynisk - det burde få personalemæssige konsekvenser, for de folk kan vi jo åbenbart ikke stole på.

Noget andet er så, at det kan undre, at de kan have troet, at det ikke ville komme for en dag - det siger vel noget (dårligt) om både deres egen undersøgelse, og deres tiltro til, at den uafhængige kontrolgruppe faktisk er i stand til at kontrollere undersøgelsen.

Godt gået, Rosa Lund!

4
15. august 2019 kl. 16:56

Jeg god godt at undersøge om der er styr på Test managemt og test data management i hele staten.

3
15. august 2019 kl. 15:53

Der er et eller andet lunkent ved hele denne sag og måden den håndteres på.

Det er vist meget mildt og diplomatisk udtrykt... Sagen virker som en stor gang kviksand - jo mere man fra politiets side kæmper for at komme ud af den og ovenpå, jo længere ned synker de..

De stakkels evt. fejlagtigt dømte, som sidder og ved, at de er uskyldige, men som ikke kan få adgang til at efterprøve det, fordi systemet nu er ved at drukne i fejlssager....

Og nu vil de også have lov til at sidde og kludre med en database over hele befolkningens dna...man gyser ved tanken.

2
15. august 2019 kl. 15:10

Vi har tidligere fået oplyst at det skyldtes at ved bestemte logningstyper opstod en fejl (Exception?) som fik formateringsprogrammet til at afslutte gennemgangen af den aktuelle fil og fortsætte til den næste.

Dermed vil ALT efter den logning der udløser fejlen i den fil mangle i det formaterede output.

Men du har fuldstændig ret, det stinker af at dem hos politet der oplyser pressen om det ønsker mindst muligt frem, og at pressen ikke ved hvad de skal spørge om og hvad de svar de får betyder.

1
15. august 2019 kl. 14:04

Vi ved stadig ikke hvad det drejer sig om. Gætter på at det er masteoplysninger ved datatrafik, som faktisk uden for reglerne blev overdraget til politiet siden ca. 2009-10. Først fra TDC mobil. Og så trynede rigspolitiet andre selskaber til at gøre noget lignende.

Når det er uden for reglerne, er der selvsagt store muligheder for fejl ved omsætning til et fælles format. For der er jo ikke i reglerne et grundlag for den norm, som det fælles format skal baseres på.

Jeg har svært ved at tro, at fejlen kan omfatte simple data som opkald og SMS, der er logget efter reglerne.

Hvorfor beskriver politiet ikke fejlen nærmere?

Så igen. Hvad er fejlens art?

Og hvordan skal involverede forsvarere kunne vurdere fejlens evt. betydning for deres afsluttede sager, når man ikke siger noget om hvilke typer af data, der er fejlramt?

Der er et eller andet lunkent ved hele denne sag og måden den håndteres på.